петък, 7 март 2008 г.

Обама vs. Хилари - негативите


Ясно е, че нито Обама, нито Хилари ще спечелят необходимото им абсолютно мнозинство (2025) от делегатите за Националната конвенция на партията през август. Към момента Обама има 1366 делегати срещу 1227 на Хилари. В подобен случай решаваща роля играят така наречените суперделегати. Това са делегати, които автоматично отиват на Националната конвенция по силата на поста си без да минават през първичните избори. Тази година те са 796 - членовете на конгреса, членовете на Националния комитет, сенаторите, всички предишни президенти, вицепрезиденти, говорители на Камарата на представителите, лидери на Сената, лидери на малцинството, шефове на Националния комитет и някои други партийни фигури. Суперделегатите не са обвързани с гласа на избирателите (за разлика от обикновените делегати, избрани на първичните избори), сиреч те са свободни да избират за кого от претендентите да гласуват на Националната конвенция. Много често те следват вота на избирателите, но нямат задължение за това. Когато е ясно, че няма да има убедителен лидер за конвенцията, още преди нея вътре в партията започват преговори, целящи да се избегне балотаж(и), защото ако на първи тур на конвенцията не бъде избран кандидат-президент, това се отразява негативно на вота на избирателите на президентските избори.

Такава конвенция се нарича brokered convention, защото избраният в крайна сметка кандидат-президент е в резултат на задкулисни пазарлъци, които според критиците освен, че нямат връзка с вота на избирателите, са евентуално свързани и с корупция. Такава конвенция е знак за сериозно разделение в партията, а избраният кандидат-президент се смята априори за слаб кандидат и намаляват шансовете му за Белия дом. Предстоящата конвенция има всички изгледи да бъде такава, защото малка част от суперделегатите са обявили кого ще подкрепят. Измежду тях е влиятелният Тед Кенеди, заявил, че е за Обама. Подкрепата на известни и влиятелни суперделегати е важна, тъй като "повличат" и други суперделегати. Поради всичко това в момента усилията и на Обама, и на Хилари са насочени не само към оставащите първични избори, но и към печелене на излъчените суперделегати.

Оспорваната битка Хилари - Обама има вече породи един негативен резултат, характерен за подобни оспорвани битки, когато съперниците започват да дават какви ли не обещания, включително и за лоши политики, само и само да спечелят всеки глас. Така Хилари и Обама се надпреварваха да доказват кой е по-голям противник на NAFTA (Северноамериканското споразумение за свободна търговия, включващо САЩ, Канада и Мексико), тъй като то води до загуба на работни места в по-нискотехнологичните производства. Ако един от тях двамата стане президент, той ще трябва или да започне да предоговаря споразумението - което е очевидно неконструктивно за САЩ, или да се откаже от предизборните си обещания, печелейки имиджа на лъжец и двуличник.

И ето го парадоксът - наличието на две много добри кандидатури за президент, всяка от които има много голям шанс да спечели, засега води до негативни резултати и за партията, и за страната. Затова ми се струва, че ако се стигне до конвенция на търгуването, тя ще има за свое по-далечно последствие и някаква промяна в правилата за избор на делегати за конвенцията, така че да се осигури издигането на убедителен победител.

П.П. За по-голяма яснота говоря само за първични избори, макар че в част от щатите процедурата е по-различна - така наречените caucus, излъчване на делегатите чрез сложна поредица непреки избори.

3 коментара:

Анонимен каза...

interesnoto e broiat na mladite koito ISKAT da glasuvat. very high! az sam za hilary. no triabva d asi priznaiai che ne sm sledila nisto pochti- samo isvadki. ot po- minalite isbori kadeto zapisvah vseki debat i iskasvane mi ostana mngo mlko zelanie da sledia nanovo.
problemat na statite e v ogromnto kolichestvo banknoti koito se harchat vv varska s presidentskite isbori. bi moglo da gi nabirat za drugi, po- blagorodni kauzi. kakto i otpredi iskam da napomnia, che ne namarim gn Bush za chudovisteto, kakvoto uspaiha da go iskarat- superlativ v novinite - istinata si ostava (za onesi koito sa imali inetres i nabludatelnost)-gn Bush navlese v presidenstvo v iskluchitelno natowaren politicheski i ekclposiven socialno moment. deistvitata mu sa bili zakonomerni, rasbira se da se spravish s gangsterkta organisacia v podpolieto na nachalstvoto na vsiaka darsva ne e igrchka! da ne govorim clinton kakav prestpnik e! dnao hilary mu go varbne s blagorodni dela kato stane president!

Анонимен каза...

super si! av.

Анонимен каза...

" In Ohio[kadeto isvestniat s "amerikanski mechti nedoarsal patriot ziveeshe chrez bloga si], they are obsessed and Hillary is going to town on it, because she knows Ohio's the only place they can win," Power is quoted as saying.

"You just look at her and think, 'Ergh'," Power is quoted as telling the newspaper. "But if you are poor and she is telling you some story about how Obama is going to take your job away, maybe it will be more effective. The amount of deceit she has put forward is really unattractive."

In a separate interview for Britain's left-leaning New Statesman magazine, published Thursday, Power warned Clinton's campaign against reveling in the trial of Obama donor Antonin "Tony" Rezko, who is facing corruption charges.

"I don't think it's a good idea for the Clintons to get into a competition over who's got the most unsavory donations, you know what I mean?" Power was quoted as telling the magazine.

Power is the author of "A Problem from Hell: America and the Age of Genocide," which won the Pulitzer Prize for general nonfiction in 2003." izvadka pt:
http://news.yahoo.com/s/ap/20080307/ap_on_el_pr/obama_adviser

av.