неделя, 19 август 2007 г.

Кризата на властта - 2


(продължение от 4 пътя на Живота vs. 99 варианта за смърт)

Настоящата серия на сезона "Държавният хаос" я бях замислила като общ преглед на чалга-икономиката. Но творческият ми порив бе сринат от финансовия министър Пламен Орешарски с приносното му за икономическата теория изказване "по този начин само за 2007 г. пенсиите се увеличават с общо 21% след 10-процентното повишаване от 1 юли."

Отминавах с гордо мълчание тази малоумност, докато я рецитираха лица като Емилия Масларова, Петър Димитров и подобни, раздувани до турбодецибели от квазиинформационни агенции като "Фокус". Разбираемо. "Не стреляй по пианиста, толкова може." Но сега изпитах срам от финансовия министър Пламен Орешарски - който е професионалист, и жал за човека Пламен Орешарски - когото уважавам.

Защо и как след безподобното унижение на което преди няколко години бе подложен от НаТка, той допусна да се срине до нов личен морален и професионален минимум? Не ми се хаби ресурс (време и интелектуални усилия) да търся отговора, но лесно мога да обясня наглата му лъжа:

Имам пенсия 100 лв., която получавам до 1 юли, т.е. за 6 месеца получавам общо 600 лв за периода януари - юни 2007 г. От 1 юли ми я вдигат с 10%, т.е. тя става 110 лева (100 лв. + 10% от 100 лв .). Които започвам за получавам от 1 юли. Малко по-късно ми казват, че от 1 октомври ще я увеличат с още 10%. Т.е., от 1 октомври ще получавам 110 лв. + 10% от 110 лв. 10% от 110 лв са равни на 11 лв. Значи от 1 октомври ще получавам 121 лв.

На пръв поглед Орешарски е прав - 121 към 100 е 21% увеличение. Обаче въпреки достопочтената си възраст, имам известно количество гимназиални математически спомени + вроден злокачествен здрав разум. И смятам:

10% увеличение от 1 юли = 5 % увеличение за цялата година. Щото от януари до юли са 6 месеца, сиреч половината година, а през нея увеличението 'ич го нема. С други суми, първото обявено 10 % увеличение реално е 5 %. Вторите обявени 10% са само върху 3 месеца - от 1 октомври до края на декември. Тоест от 1 януари до 1 юли получавам по 100 лв пенсия => обща сума за полугодието /6 месеца/ 600 лв. От юли започвам да получавам 10 % отгоре - 110 лв. Ще ги получавам също през август и септември. Тоест, от юли до септември ще получавам по 110 лв. От 1 октомври ще получавам 3 месеца по 110 лв, умножени по 10%. Тоест, 3 месеца (октомври, ноември, декември = 1/4 от цялата година) ще получавам по 121 лв.

Ръст на пенсиите (моя примитивна сметка):
период Обща сума

януари-юни 6 х 100 = 600 лв.

юли-септември 3 х 110 = 330

октомври-декември 3 х 121 = 363

От спомените ми за гимназиалната математика следва, че за годината (ще) са платени за пенсии 1293 лв общо, което е средно 107,5 лв на месец. Сиреч увеличението - съвкупното, великото, на тройните мошеници и лъжльовци - е 7,5 %. По-малко от заложеното в измисления бюджет на горепосочената група граждани.

Ама 7,5 % е номиналното увеличение. Тоест увеличението на цифричките на хартийките. Реалното увеличение ще намерим като коригираме номиналното с инфлацията.

Типичният чалга-икономист, като така наречения икономически министър Петър Димитров, ще обясни, че въпросната "инфлация" е общият, или средният, или какъвто-и-да-е индекс на цените. Но бегом ще спомене например общия индекс на цените на социалнополезните и жизненонеобходими стоки и услуги за 20-те процента най-нискодоходни домакинства. На тфа последното Масларката му вика "малка кошница" и аз предлагам облог 1 към 10, че под страх от смъртно наказание тя не може да обясни като как се изчислява тая кошница и за какво изобщо служи.

Кфо иска да каже аФторът:

7,5% е номиналното увеличение на пенсиите за годината. Ама сметнато гачели през таз година не е имало инфлация. Да, ама има. Печално, но факт ;-) И тук иде интересното - свят широк, сметки разни :) В случая - разни прогнози за инфлацията за 2007 г. на разни изследователски екипи, имащи (освен неизследователска мотивация) някакъв опит и репутация:

Unicredit Group - 6,1%
Министерство на финансите - 4,4%
Европейска комисия - 4,2%
Industry Watch - 4,9%
Център за икономическо развитие - 6,5 %


Оттук е задачка за средното училище да изчислим реалното увеличение на пенсиите. Според МФ/Орешарски има 2,97 % увеличение в реално изражение. Сиреч на 100 лв - малко под 3 лв. увеличение. Аз обаче вярвам не на бюджета на Орешарски, а на Центъра за икономическо развитие на Сашо Божков и на Уникредит Булбанк. Според които излиза, че няма реално увеличение, а реално "вътре".

Ако на някой му е интересно, да изчисли за домашно колко е вътре един пенсионер. Или да не изчислява. Както се казваше в един готин филм - "Да го духат бедните!"


To be continued

8 коментара:

voxy каза...

е това си е да си изсмучеш пръстите, факт е че в началото на годината пенсионера е взимал 100 лв, в края вече взима по 121 лева и това си е 21% повече, като съотношение - всички политици включително и любимеца ти - господин 10% Александър Божков е смятал така когато СДС са увеличавали пенсии или каквото и да е.
Факт е че ако има нещо хубаво в това управление то почти се изчерпва с Пламен Орешарски, и е жалко, че крайно десни/очевидно като теб/ сте толкова фанатизирани и сте готови дори за едно изказване/което за политик е нещо съвсем нормално, всички смятат със собствения си калкулатор както всеки обича популизма/ сте готови да заплюете всеки, това е жалко, прозира, че само това се чака, някакъв удобен момент. И чак "нагла лъжа" от различен начин на смятане... :))) не знам какво да кажем за адвокатите, които са майстори в извъртанията на 180°

Анонимен каза...

1293: 12= 107.75
Увеличението е 7.75 %

Анонимен каза...

Със съжаление ще трябва да не се съглася.
Ако пресмятате по този начин увеличението допускате две съществени неточности:

1. Ако пресмятате общо парите за цялата 2007 спрямо 1 януари, е нужно да намалите и сумата според това че те са в бъдеще ( със сумата на лихвите), т.е. пари през август не са пари през януари. Но това ще значи, че искате да получите пенсията за 2007-ма на 1 януари, което е абсурдно.
2. Не се опитвайте тогава да коригирате полученото от вас (неточно според мен) число от 7.5% със инфлацията наведнъж чрез просто изваждане. Инфлацията също не се случва изведнъж на 1 януари.

От горното ще трябва да си направя извода че от две неточни твърдения, повече истина има в това на Орешарски - наистина за периода 1 януари 2007 - 31 декември 2007 е имало увеличение с 21% - през декември се взима с 21% повече отколкото през януари.

Unknown каза...

@kanew

Прав си, сбърках. Със 7,75% е увеличена средногодишната пенсия.

@михаил
Как да се сметне реалното увеличение е голямо и сложна тема.

С кое да смятаме - годишната с натрупване или средногодишната?
А пък за индекса на цените не ми се и мисли. Защото за най-бедните Националният индекс на цените не е релевантен. Реалната, а не номинална промяна при тях е по-коректно да се изчислява според т.нар. малка кошница.

Близо 80% от българите чувстват инфлацията по "малката кошница", а не по голямата, а още по-малко по хармонизираните индекси.

Expert.bg
Средната инфлация в ЕС през юли, измерена като годишно натрупване, е била 2% при 2.1% през юни, сочат данните на Евростат, публикувани в четвъртък. Най-високите стойност се наблюдават в Латвия - 9.5%, Унгария - 8.3% и България - 6.8%.

dvasilev каза...

@Вени Г.: Не си сметнала правилно увеличението на пенсиите. В момента си сметнала средното нарастване на пенсията през 2007, спрямо 31 декември 2006, което изобщо не е информативно. В практиката се използва или натрупаното увеличение за един период (декември 2007 към декември 2006) или средната стойност за един период към средната стойност за предходен период (2007 към 2006). Като си говорим за пенсии, то по първия начин увеличението е 21%, а по втория 13.2%. Все пак тези 21% изобщо не трябва да се умаловажават, защото дори и през следващата година да няма увеличение на пенсиите за първите 6 месеца на 2008 пенсионерите ще взимат с 21% повече спрямо първите 6 месеца на 2007.

Unknown каза...

Не ги омаловажавам 21-те процента. Но ги възприемам като политическа манипулация, защото те се сочат от управляващите като абсолютна стойност - все една, че са давани през цялата година и все едно, че не е имало никаква инфлация през тази година.

Само лятната инфлация (с юлския й връх) поставя под въпрос правителствените данни и интерпретации.

Как би сметнал ти реалното увеличение на пенсиите?

dvasilev каза...

Реалното увеличение се смята както си го казала, номиналният растеж се коригира с нарастването на цените. Само че и там има нюанс подобен на този от предишния ми коментар. Ако искаме да видим колко е реалното нарастване на пенсиите в края на годината хващаме тези 21% и от тях разкарваме ценовата компонента, измерена по същия начин. Ако използваме прогнозата на Unicredit Group за инфлацията в края на периода (5.1%) то резултатът е 15.1%. По отношение на средногодишното нарастване на пенсиите (това, което теб те интересува) от 13.2% в номинално изражение, в реално изражение, използвайки прогнозата за средногодишната инфлация на Unicredit Group (6.1%), се получава 6.7%. Лично моето мнение е, че реалното нарастване ще е по-ниско (с около 2-3 процентни пункта), защото към момента прогнозата на Unicredi Group ми се вижда консервативна.

Тези 7.5% номинално нарастване на пенсиите, които си получила също може да ги прехвърлиш в реално изражение, но трябва да си конструираш и съпоставимото изменение на цените, което точно по този начин никой не прогнозира, защото не е информативно.

Лично за мен средногодишното нарастване е по-информативно, защото малко или много включва и структурата на увеличението, но нарастването в края на периода също се използва доста масово. Доколко правителството манипулативно представя числата не мога да кажа. Мен не ме учудва, че представят по-високото от двете числа. Който и да беше на мястото на сегашните управляващи щеше да направи същото.

Unknown каза...

Реалното увеличение спрямо средната пенсия от 122 лв мисля, че по-реално да се смята с инфлацията на цените на хранителните продукти, която е малко над 24%