неделя, 3 декември 2006 г.

Българско овчарско куче (каракачанска овчарка)


българско овчарско куче, каракачанска овчаркаЗарадвах се, когато по телевизията излъчиха репортаж за Третия събор на българското овчарско куче (известно сред неспециалистите като "каракачанска овчарка"). За това великолепно куче твърде малко се знае, а би трябвало да се гордеем с него така, както с българското кисело мляко и българското розово масло. Те е сред най-древните породи кучета в света и неслучайно се е превърнало в легенда заради своите работни качества.

Българското овчарско куче е отличен пазач, който издържа на студ и глад, а страхът му е непознат. То е едро, масивно куче с хармонично развито телосложението и обилна космена покривка. Притежава масивни кости и отлично развита мускулатура. Видът му излъчва сила и внушава сигурност. Преобладаващата отбранителна реакция е активна. Агресивността не е силно изразена, но в същото време кучетата са резервирани в поведението си към непознати лица и демонстрират дистанцираността си с предупредително ръмжене и евентуално нападение. Към хищни животни (често и към кучета) агресивността нараства. Българското овчарско куче е съобразително, лесно се адаптира към средата, в която се намира и реагира адекватно на ситуациите, в които е попаднало. Към стопанина си демонстрира привързаност и вярност. Обонянието, слухът и зрението са много добре развити.

През 2001 г. Българската републиканска федерация по кинология приема стандарт за българското овчарско куче. През 2005 г. то е представено на среща в Белград, организирана по идея на FCI (Международна федерация по кинология), на която официално са представени националните породи на балканските страни, кандидатстващи за стандартизиране. Първоначалната идея е да се стандартизира една обща порода - "балканско овчарско куче" - с подтипове "българско овчарско куче", "гръцко овчарско куче", "сръбски пастирски пас" и т.н. Представителите на FCI обаче стигат до извода, че тези породи не си приличат дотолкова, че да бъдат регистрирани като една порода и трябва да регистрирани в пакет (като процедура), но всяка една да бъде регистрирана като отделна, независимо от останалите. Тази година то е регистрирано от FCI като Българско овчарско куче, порода със страна - патрон България.


18 коментара:

Анонимен каза...

Българското овчарско куче е нещо съвсем различно от каракачанското куче и то съвсем не е признато от МФК, а и скоро няма да бъде. На господата, които създадоха новата порода БОК няма да им стигнат два живота да я регистрират.Ако за 10 години безразборни кръстоски се прави порода, щеше да има хиляди породи

Unknown каза...

Може и да бъркам /аз ние съм специалист/, но знам, че под това име е регистрирана каракачанската овчарка. Би ли ми казал нещата, които не знам, ще ти бъда благодарна :-)

Анонимен каза...

мислиа че бъркате двете породи ниамат ни6то об6то.

Анонимен каза...

много сте зле бе хора:)
като не разбирате от кучета защо изобщо коментирате
каракачанската овчарка и българското овчарско куче е едно и също нещо
някои хора се пребориха това да стане,за което много им благодаря
аз имам развъдник за каракачанки(бок)
и трябва да ви кажа че вече имаме много голям интерес от чужбина именно поради факта че тези кучета бяха признати за (бок)

Анонимен каза...

Абе хора кучето е едно

Анонимен каза...

т

Анонимен каза...

хора,това е типична кръстоска между каракачанка и кавкаска овчарка(предполагам),но не е чисто.като ги видя с тези кървясали кръгли очи и.........ОЧИТЕ НА КАРАКАЧАНКАТА СА С БАДЕМОВА ФОРМА

Unknown каза...

Не съм спец в кинологията и не мога да се произнеса, сиреч не мога да кажа дали това са две породи, или една. От това, което съм чела, бих казала, че каракачанката е примитвна порода, на чиято база е селе8тирано бългърското овчарско куче като стандартизирана порода. Този процес - на базата на примитивни породи да се селектират стандартизирани, не е уникален, напротив, много често се е случвал. Но това е мое мнение, повтарям - не съм специалист и мнението ми няма никаква тежест.

Анонимен каза...

Аз сьщо не сьм напьлно сиг дали това са 2 или 1 порода но смятам че е една , а и смятям че кьрвясалите очи са типични за каракачанката :))

Анонимен каза...

iavno ima dosta raznoglasia,zatova elate da vi prodam po edna karaka4anka,na 45 dni sa imat vaksina,i osven tova moge da vidite ba6tata i maikata i 6te imame povod i vreme nagledno da obsadim ane posporim,.0889880511

Анонимен каза...

после 1 или 2

Анонимен каза...

Искам да попитам нещо извън темата че ми е важно.Имам БОК на 4-5 месеца и ме интересува на какъв студ издържа че го гледам в къщичка на двора.

Анонимен каза...

kak se kazva ku4eto na snimkata

Анонимен каза...

kak se kazva ku4eto na snimkata

Unknown каза...

При българските студове спокойно може да се гледа на двора, при условие, че има подходяща колибка:
- достатъчно голяма, за да може спокойно да се завърта в нея, докато си намери позицията за лягане (кучетата, вкл. домашните се въртят няколко пъти докато си изберат удобното поза за лягане)
- плътно изградена, така че да не духа от цепки между дъските
- с отделен под от дъски, не директно върху гола земя.

Предимствата на гледането на открито:
- кучето е много по-малко податливо на заболявания (студът укрепва имунитета)
- козинвата става по-красива - по-плътна и по-лъскава.

Гледане на открито в никакъв случай не е подходящо за възрастни, за болни и за съвсем малки кученца.

Анонимен каза...

За последните две години знам три случая на хора, имащи БОК, сериозно и безпричинно нахапани от кучетата си. Иначе звучи романтично написаното за характера на тези животни. Не правя обобщения от това, но е факт.

cloudegirl каза...

Моето куче е кръстоска с каракачанка и немска овчарка и неведнъж ме е хапала безпричинно.И продължава да скача по мен като излезем навън и да ме хапе по якето уж на игра.Много е своенравна ! Прави си каквото си иска.Женско на 6 месеца ! Инак по характер е душица.Моля ви кажете ми две женски кучета като израстнат заедно след време започват ли да се бият за територия ? Говорим за каракачанки ! А мъжко ако израстне с женско след време как се развиват отношенията им ако женската е кастрирана?
Мъжкия ще бие ли женската за територия като порастнат ? Питам защото ми предлагат женско каракачанче да расте с моята дзверка,а аз по принцип исках мъжко ,че дзверка да си има другарче.

Обяви за кучета каза...

Кръстоските между породите понякога дават проблем и кучетата не живеят нормално дори ако щеш като продължителност.