понеделник, 1 декември 2014 г.

Авторското право или защо не могат да свалят книги от някои мои линкове. Аз ще се опитам да го предолея.


Извинявам се, че така се случва, но е поради фактори, независещи от мен. В частност надценила съм силата на другаря Путин. На практика се оказа, че той си е свалил гащите пред един от основните играчи в икономиката и политиката - вътрешна и най-паче външна, на САЩ. А именно индустрията на авторските и сродните им права.Много важно, че имаш ракети и подводници - щом САЩ глобално, вкл. и на Русия диктуват безапелационно политиката на интелектуална собственост, жалки и смешни са напъните да Путин да се прави на равна на тях суперсила. Жалко е, че малцина се взират в подобни детайли.

В следващите редове ще говоря за файлообменниците (сайтовете, чрез които се споделят свободно файлове - филми, музика и книги) и мнозина ще си кажат ", че какво общо имат такива дреболии към геополитиката?" Отговарям: Свалянето на гащите на Путин в такава "дреболия" означава, че Путин се огъва, че е податлив, че е уязвим от САЩ. Той се опитва да мине метър, като жертва публично непрестижен сектор с идеята, че ще го оставят на мира в останалите сектори. Което е тъпо, след като отстъпи за правата на интелектуалната собственост в областта на авторското право, ще го натиснат по всички останали области на интелектуалната собственост - патенти, технологии и подобни. За държава, която се стреми да се модернизира - каквато е Русия (заложено е в националната й доктрина - модернизацията), това е убийствено.

И да се върна на моята скромна темичка - защо доста от линковете в моите постинги за книги не работят. Не работят, защото разчитах на другаря Путин, че няма да клекне на господата американци и си слагах файловете на руски хостинги. Уви....

Любимият ми   файл хостинг ifolder.ru е затрил без обяснение всички файлове на  "западни" книги. Беше ми любим, защото нищо не триеше и можеше да качваш всичко.Плюс което е затрил файловете на руски книги с авторски права. Плюс което е затрил българските книги с авторски права. Абе, приложил е изцяло хамериканската политика. (В частност: Аз пък ще си разчитам на коментарите и като ми кажат, че не могат да го свалят файла за дадена книга, ще я кача на друг хостинг, и така играта продължава до безкрай. 

Същото се е случило и с още няколко руски файлообменника. Разбира се, на тяхно място се появяват нови файлообменници - процес, който на Запад отдавна е известен: например след удара срещу Megaupload други заеха нишата. За десетките хиляди като мен, които споделят  свободно интелектуална собственост това е изключително важно. Защото е философски, социологически и културологически обосновано. Защото човешката култура, респективно човекът като такъв - различен от маймуната,  са възникнали тогава, когато е възникнала културата - набор от комплексни представи, митове, разкази, действия, ценности. На по-късен етап от развитието на човека тези представи, митове, разкази, действия и ценности се обективират в писани текстове. Които се разпространяват свободно. И така възникват първите цивилизации. Които съществуват по този начин ужасно дълго време - 2-3-4-5 хилядолетия. До масовото разпространение на печатната преса в края на 15 в. началото на 16 в. от н.е.. Значи представете си ако по времето на Омир или на Шекспир имаше авторско право. Само си го представете и ще разберете за какво говоря. Културата е свободна, културата е свобода.

С появата на масовия печат след изобретяването на печатната преса в средата на 15-ти век и нейното масово разпространение възниква въпросът кой да взима печалбата. Защото дотогава възпроизвежданего на всеки писан труд е било ръкописно, т.е. изисквало е много ръчен труд и е могло да се прозвеждат за дълго време много малък брой екземпляри. Всичко това е обърнато с краката нагоре от печатната преса - много екземпляри за минимално време. Можеш един път да препишеш чужд ръкопис и да го отпечаташ в много екзепляри. Този въпрос възниква в Англия - като държава с едновременно развита на високо ниво култура, технология и общество - нещо, което у никоя друга европейска държавя не се наблюдава през през 16 в. Въпросът е - кой трябва да взима печалбата. Авторът, печатарят, или този, който  финансира автора и/или печатаря. И така възниква авторското право  С кралски декрети кой какво трябва да получава. За по-нататъшната му история няма да говоря - има хиляди книги и хиляди повече източници в Интернет.

Важното е едно - цивилизацията възниква и се развива без авторско право, то възниква при/едновременно със зараждането на съвременния капитализъм. Да подчертая - цивилизацията не би могла да възникне и да се развие до нивото на зараждането на капитализма  ако имаше авторско право.

Аз имам оптимизъм. Породен от развитието на технологиите и от общата логика на историята - че не можеш да затвориш една технологична врата, която вече е отворена.  Например дебатът за интелектуалната собственост във фармацевтичната индустрия тепърва набира сила - става дума за това, че западните корпорациии държат години  наред патенти, които биха спасили десетки хиляди  животи или биха помогнали на десетки хиляди инвалиди в развиващия се свят.

На този фон заявката, с която започнах .- пиратствани файлове, изглежда смешна. Но не е. Щом четете този блог, имате представа колко струват книгите. Не само у нас. А изобщо. За млад човек от средната класа са недостъпни. Е, аз се опитвам  да да дам възможност.

Обещание:

Ще се опитам да възстановя линковете, но не гарантирам, пишете ми моля към всеки постинг..

Други мои размисли за авторското право:

Реформата на авторското право. Според пиратите.

Обречената битка на копирайт индустрията с човешкия прогрес

Краят на авторското право: Защо е неизбежен

Пиратская бухта. Последний берег утопии

Културата е свободна, културата е свобода

Авторското право - 1

Copyright антиутопия

Защо е протестът на 22 март?

Защо Creative Commons License

Бизнес модел, базиран на Creative Commons

Мунк, Google и авторското право

"Труд" нападна сляп

Електронни библиотеки и авторско право

С3 - Център за свободна култура

Google Video и авторското право

 

Няма коментари: