сряда, 23 май 2012 г.

Политиката се върна в кухните. Е, днес и в заведенията


Тия дни погледнах какво съм писала последния месец-два. И ми стана неприятно. Писала съм ако не само, то предимно за политика. А идеята за блога ми, която следвам, е да пиша за всичко, което ми е интересно. Което значи нещо много неприятно. Че  ми е интересна само политиката? Гадно ми стана от това заключение. За съжаление, изглежда има такъв тренд в блогърите (говоря за хората, които имат какво да кажат, а не за тези, които пишат "ах, той ме погледна, какво значи това" или "купона беше суперяк, две мацки яки - виж в скайпа"). За съжаление, установих подобен тренд у блогърите, които чета. Не толкова силно изразен, но е виден.

Коета ме навежда на една мисъл - от публичното прострапнство е изчезнал политическият дебат. Когато го имаше, т.е. когато в медиите имаше различни гледни точки, равноставено представени, нормалнните хора от мислещата средна класа се отнасяха относително безразлично към тях, респ. към политиката. И не пишеха в блоговете си за това.

Сега се оказва, че ситуацията е различна. В публичното пространство няма друг изказ (дискурс) освен този на властта. Вече не само е  неприлично , а е не редно да си против нея. Или против  Него.

И както при комунизма си говорим за политиката в кухните като се събираме с приятели, в днешни времена - по-често в заведения.




1 коментар:

JWalker каза...

Изглежда вървим след Русия. Някога от там тръгна перестройката, сега пак от там тръгва недоволството срещу самовлюбените диктатори. Гледаме на запад, но май от изток ни идва подтика за някакво мислене и действие.