сряда, 23 май 2012 г.

Русия. "Духът на времето" - група Lumen (видео)


Първоначално идеята е била репортажните кадри да бъдат само част от клип, като цяло по-хуманистичен и с по-богати образи. Но както казват авторите, "реалността се оказа много по-груба и промени сценария. Думите на песента сами  се превръщаха в образи на ставащото..."

Това е реалността днес в Русия. Изглеждащи като имперски гвардейци от "Звездни войни" специални части, които, като непреодолимо зло, надвисват и тъпчат обикновените, цветни, мирни хора. Които просто са несъгласни.

Ако трябва да съм честна, такава е реалността в Москва, Петербург и още няколко големи града. В провинцията от това няма и помен. Но такава е руската традиция от столетия. Общественият, политическият, културният, научният и всякакъв вид живот, различен от примитивното оцеляване, е бил съсредоточен в големите градове. Енергичните, творческите (тук включвам и бизнеса, защото той е творчество), съзидателните, образованите, квалифицираните хора са били в големите градове.

Хората над 40 би трябвало да си спомнят, че такава беше картинката и у нас през 1990 г. Току-що създадената опозиция загуби изборите поради масовото й неприемане в българската провинция. Селата и малките градчета дадоха гласа си за бившите комунисти БСП. Сега, след гигантската трансформация, изнесена със силите на оная опозиция (която плати тежка политическа цена за това), която ни доведе до членство в НАТО и Евросъюза - подобна голяма роля на провинцията е невъзможна. Предполагам, за добро.

Руските реформи през 90-те години на миналия век бяха хаотични, липсваше им стратегическа основа, цел и на практика оставиха непокътнато старото руско деление и противопоставяне "столица/големи градове - провинция". Силата на Путин е там. В Москва и Петербург загуби на изборите, в големите градове беше на кантар или близо до него. Което гарантира най-малкото, че в новия му мандат няма да има никаква промяна в реалната икономика и в законодателството, даващи свобода и възможности на хората от провинцията да управляват живота си независимо от държавата.

Но, както е известно, властта може да се удържи с щикове, но не може да се основава на тях (фразата в оригиналния език беше по-скоро "да седне на тях"). Живи ще сме, ще видим. Аз съм скептик относно поредния мандат на Путин - по-вероятно е да завърши, но с тежки последици за руското общество и държава. Защото колкото повече задържаш духа в бутилката, толкова по-вероятно е той да се овободи взривно или поне деконструктивно.

[видео]
[край на видеото]

Lumen - Дух Времени


Ночь стучит в окно и наступает передышка.
Всё принимаю близко к сердцу, даже слишком.
До утра будут мелькать страницы сайтов,
Чашки с кофе, сигареты.
И я не первый кто с тоской и без ответа.
Она стара...
И Я не знаю, какие результаты и проценты
Видны из окон всех Московских телецентров
И из Кремля.
Но за моим окном два пьяных в жопу человека
Друг друга бьют уже почти что четверть века
Из-за рубля...
Припев:
И на асфальтовых полях
Зреет только чёрный дым
И не видно нихрена
В этой темени...
Лужи крови и дерьма
Густо заливает нефть
Это просто дух времени!
Просто дух времени...
Крик не сдержат тонкие панели перекрытий
И он заставит многих бросить всё и выйти
Чтоб поглазеть
В первом ряду обыденно, легко и безучастно
На драку, на пожар, на боль несчастных
На чью-то смерть...
Засними на телефон
Чей-то стон и стёкол звон
Продолжает перегон
Наш отцепленный вагон
Кто-то спрыгнет налету
Но без толку эта паника
Ведь наш вагон несёт по борту
Общего для всех титаника!
Припев (2 раза)
И на асфальтовых полях
Греет только чёрный дым
И не видно нихрена
В этой темени...
Лужи крови и дерьма
Густо заливает нефть
Это просто дух времени!
Просто дух времени...
Няма коментари: