събота, 19 май 2012 г.

Десетте тона и малоумника Цецко (тъпака с апартаментите)


Започвам от очевидното - 10 тона кокаин няма как да се заловят. По простата причина, че никой не прави такива гигантски пратки. Десетки килограми - да. По изключително сигурни канали. Но тонове съществуват само във фантасмагоричното съзнание на Цецо и неговите слугини като Флоров. Срамен е тоя министър, дето говори глупости, колчем си отвори устата. За журналистите примамка - пребройте обявените публично от Цецко разкрития и ги сравнете с тези, които са влезли в съда. После може да ги сравните с тези, които са завършили с осъдителна присъда. Коментара оставям за вас.

Знаем какви са резултатите на днешната власт. Цецковото МВР е супер/свръх/турбо неефективно.За това му помага и лъжовната статистика. За престъпления се броят само регистрираните в МВР.. А всеки, който се е жалвал, че са ограбили мазето му, изобщо не го завеждат като преписка, камо ли да го регистрират.. Обясняват му, че така се случва. Случва се и на пострадали от хулиганство да обясняват, че така се случва. Ако жертвата е подпийнала, ако видно е гей, ако видно е хипстър - "Щом не изглеждаш като средния човек, теб ще проверяваме, като се жалиш Няма начин да не излезе нещо." Това е милиционерският подход, милиционерската представа за човека - потенциален виновен, който трябва да бъде заловен на местопрестъплението.

С тези милиционери е логично статистиката на МВП да изглежда брилянтно. От нея обаче може да се раздбере, макар и не пряко колко от шумно рекламираните акции са провал. От статистиката може да се стигне броя им.А общото между тях е, че са провал от оперативна гледна точка. И безсмзислени от всички гледни точки. Защото неграмотността на Цецко и слугинските шефове под него води/поражда надолу по систимата печално ниво на оперативната работа и анализа. Много ми е неприятно да кажа - но дейността на МВР я сведоха до "една жена ми каза" плюс "е сега им е@ахме майката" - без значение има ли законово основание.

Задействането на полицията по безсмилени/измислени поводи и бруталното нарушаване на основни права стана правило. И ако някой се жалва в Европейския съд, след като е получил отказ от правосъдие от Върховния съд - та човекът има голям шанс след няколко години  да получи правосъдие. И съответната парична компенсация от държавата.

И все пак! Струва ли си?

Да! Защото ние правим собственото си бъдеще Избираме депутати, но и резултатите им зависят от нас. Казахме, че не искаме ACTA. Но можем да не искаме и други неща .Може да не искаме дадени политици. Не сме партия. Но искаме да уважават правата ни. На мнозинството обикновени хора.

Потенциалът на Интернет все още не са го вдянали бг политиците. С изключение на Бойко. Сливенският скандал, удрящ основите на БСП, бе популяризиран и стана обща тема за антисоциалистически дискусии чрез Интернет.. АнтиACTA протестите бяха координирани основно чрез Интернет. Само Бойко - макар че в лично качество не знае дори Ctrl+Del да натисне - е осъзнал силата на Мрежата. Главният му пиар Румяна Бъчварова, по съвместителство шеф на кабинета му, редовно го осведомява за теми и реакции в Интернет - и човекът се съобразява. Показателно за съобразяването му бе бързата корекция на първосигналната реакция, че ще вземе наградата "Футболист на годината". Интернет гаврите го накараха да се откаже. Пак Интернет реакцията го накара да се изметне на 180 градуса по отношение на волейбола.

Което би трябвало да ни подскаже на нас, гражданските активисти, да ползваме Мрежата като основен канал и средство за натиск върху политиците.


3 коментара:

NMMM.NU каза...

статията е счупена?

Вени Г. каза...

Признавом си, че термина "счупи се" не го знам. Ако ми го кажеш на прост език, ще опитам да отговоря.

ясминка каза...

Мисля,че сериозно подценявате ситуацията с кокаина.Наскоро тук беше представител на картел номер 1 в света-ДЕА.Свържете 2 и 2,и всичко си идва на мястото.А иначе,откакто си избрахме нарко барон за премиер,се смениха повечето дилъри,всичко поскъпна двойно и тройно а кокаина изчезна по принцип.Направете справка за заловените количества к. откакто герберите са на власт и ще ви стане ясно.
Но като се замисля,я по-добре не правете справки-може да се окаже болезнено.