събота, 26 май 2012 г.

"Пиши на кирилица" или тъпотата на поредната медийна инициатива


Българска телевизия започнала инициатива "Пиши на кирилица", широко отразена от медиите. Похвално начинание. По принцип. Ако не виждаме къде е проблемът и нямаме поглед върху историята му. Използването на шльокави.ца (маймуница, още чатица) допреди 6-7 години бе масово във форумите. Днес го няма. В правилата за ползване на всеки популярен форум има изискването да се пише на кирилица, несъобразяването с което води до изтриване, а при продължаване на забранената практика - до бан. Това състояние обаче се получи, или се достигна до него съвършено неорганизирано, преди и без действията на казионни структури като БНТ.

Имаше време, допреди 6-7 години, когато БНТ не беше и чувала за Интернет. Основните печатни медии, които претендират да изразяват гласа на народа, също игнорираха новата медиа. Ама на нея не й пукаше. В нейната среда се зароди движението за писане на кирилица - наричаше се "Не на шльокавицата". В основата бяха ИТ хората - колкото и да е странно - от средата на спецовете, които говзореха на неразбираем английско-професионален език,. От техните среди се роди  "Не на шльокавицата" и поради техния авторитет в Мрежата тя се разпространи. Появиха се банерчета с този призив, а форумите един подир друг започнаха да въвеждат рестрикции за шльокавицата. В резултат днес (от няколко години) е немислимо/невъзможно да пишеш на шльокавица в който и да е форум.

Защо тогава след дъжд качулка БНТ се захваща с проблема?  Не е в час? Очевидно. Има обаче и нещо друго, което е комбинация от неосведоменст и желание за популярност. Освен очевидното търсене на популярност на базата нациаонализъм, има и нещо основателно. За което обаче днешните радетели за кирилацата не са в час  Днес проблемът за кирилизацията и и4зпилзванутао ня кирилеца във форуми и чатове практически не съществува у нас. Противно на жалбите на БНТ, в общите форуми това е отминал етап. Шльокавица отдавна няма. Тъй че тук чукат на отворена врата.

Има я - шльокавицата, в среди, различни от Интернет. По причини обективни. И на сериозни хора (а предполагам, че в националната телевизия са такива) не иде да мешат тутуна с бостана. Така се казва в един диалект, когато действаш на принципа "нема значение за кво става дума, важното е да изглежда едно и също". В случая говоря за единственото останало място на шльокавицита - мобилните телефони. . Най-лесно би ми било да кажа - това няма нищо общо с Интернет, врете се в собствен сос, жалки пристраастени към социалните мрежи и чатването в тях или в скайп. Да, за мен хората, чийто Интернет живот се свежда до Скайп и Фейсбук, са примитивни. Но тях винаги ги е имало и са били мнозинство. Купищата безобразни  крими и любовни романи са проява и свидетелство за това. За наличието на масова култура със съответния нисък вкус и ниска критичност.

Но проблема за шльокавицата в мобилните телефони опира и до софтуерен въпрос. Трябва да се настрои мобилният за кирилица Тази кирилизация е недостъпно умствено упражнение за средния тъпак, сдобил се със супертелефон. И оттам нататък той подчинява мисълта си на идеята, че "мога да си пиша както ща". И дори по някаква случайност да разбере как лесно да се кирилизира, на него нито му е лесно, нито престижно. Защото мобилната комуникация не е публична, тя е комуникация "един с един". Регулации като прието форумно правило и поведение не работят. Масата мутри, недорасли тийнийджъри, комплексари от средната класа и бачкатори с претенции - си пишат и чатят по мобилните без да ги е еня за кирилица и латиница. В този смисъл шльокавицата е неизтребима.

Но ако погледнем по-общо, шльокавицата вече е изтласкана в периферията на авторитетното Интернет общуване. Тя е маргинализирана. Тя вече характеризира - или е белег - на общуването на слабограмотни индивиди. А те, че са слабограмотни, е очевидно от факта, че не могат да разберат и не се интересуват да разберат възможжностите за кирилизация, които всички съвременни телефони предлагат. Неграмотниците имат Android, 'нам колко мегахерца процесор и гигабайти памет, но не знаят какво да правят с тях. Такива са минимум 50% от притежателите на смартфони. Мутри по дух.

Ако "24 часа" ги е еня за българското, трябва да се поинтересуват от мутренския дух. От мутренската ценностна система. А не да си правят точки в област и по тема, в която самоорганизиращата се общност отдавна е намерила адекватното решевие. Отдавна шльокавицата не е проблем на българския Интернет. Кирилизацията на мобилните е. Но не мешайте тутуна с бостана.

10 коментара:

PeterStJ каза...

Вярно е, ама не само БНТ, и разни други телевизии се включиха в това. ББТ например бяха дори изровили от някъде кратък 'чат' "между младежи" (предполагаема възраст около 11, ако можем да повярваме, че откъсие бяха истинския, защото честно казано аз лично не познавма никой, който пише така) и (о чудо) 90% от интервюираните деца на въпроса "какво пише тук" нямаха никаква представа, а едно дете (около 8-10) дори прочете изречението буква по буква (защото вероятно до там са стигнали с английския) - та, кой, питам аз, пише така, 25-30 годишните - не, 10-15 годишните - не, баба ми - ясно не, кой? Според мен тези откъси бяха измъкнати от тъмното минало® на irc или някой игрови сървър, (по начало доста от "геймърските" компютри в залита изобщо не бяха кирилизирани, или бяха но смяната ставаше със странна комбинация от клавиши и на всеки един беше различна, та хората не си даваха труда да я ползват).

Що се отнася до мобилните телефони и по-специално SMS съобщенията употребата на кирилица е нож с две осриета. Поради спецификата на технологията, написвайки едно и също съобщение с кирилица и латиница, първият вариант може да ти струва по-скъпо, защото някои телефони решават, че ще направя encoding така, че съобщението, което уж е в лимита на броя символи, се оказва по-голямо и бива разделено на две, собственикът плаща за два изпратени SMS-а, а не за един. Поне 1 Nokia телефонми го правеше този номер.

Според мен преиграват по отношение на съкращенията и латиницата, има ситуации, в които английското съкращение и по-добре познато и по-ясно от колкото българското такова и има комуникационни канали, които налагат ограничен брой символи (sms, tweeter). Кое е по-ясно и разбираемо : '10x' или 'блгд'? А да не говорим, че във всяка страна си имат свой такива 2-3 буквени съкращения, които и да знаеш езика от езикова гимназия, а сигурно и от филология пак не можеш да се сетиш! Какви съкращения имат французите например, ум да ти зайде...

Анонимен каза...

Има различни причини, хората да пишат на шльокавица. По-често се случва, когато човек е в чужбина. Тогава е нормално да попадне на мшина, която да не е кирилизирана, да не си заслужава или да е невъзможно да бъде кирлизирана. Например - ако човек е в чужбина и се налага да пише от интернет кафе или от работна машина, която не се знае, дали ще използва втори път. Съгласен съм, че явлението "шльокавица" не е толкова осезателно, колкото беше преди.

Анонимен каза...

Според мен пък всеки трябва да си пише както си иска и никой да не налага на другите как да се изразяват в интернет.

sea.woman каза...

Ами все пак сме българи и когато пишем в български блогове и сайтове е хубаво да покажем,че все нещо сме научили в училище.
klimatici

miss sixty каза...

За първи път попадам на блога Ви, но този коментар ужасно ми хареса. Започвам да поглеждам блога по-често.
Иначе за БНТ-то какво да кажем, те и днес не са открили интернет. Предаванията и програмите им са уфф и ужас.
Поздрави

Николай каза...

Като цяло трябва да се пише на български... Но наистина вече из Интернет през компютри и лаптопи, редовно се пише на кирилица, но с мобилните устройства все още е проблем, там трябва да наблегнем.

Валентина каза...

Има случаи, в които "шльокавицата" е приемлива, като например техническа невъзможност за писане на кирилица. Но в България е широко разпространено да се пише на латиница, въпреки че имаш кирилица на компютъра. Това, според мен, си е истинска проява на простотия. Аз лично съм забелязала, че по-този начин пишат по-слабо образованите, по-простите хора. За тях как пишеш е без никакви значение. След като не си образован, значи за теб образованието не носи смисъл. Тогава как ще има смисъл стила, начина на писане и грамотността като цяло.

изгодните оферти каза...

Абе какво да Ви кажа , пълна пародия това което са дали като примери си е провал , никой не пише така :) сега остава да изкарат и някоя изгодна оферта за редактор от латиница на кирлица и ще избият рибата

Вики каза...

Уви, Вени, в много интернет среди все още се пише на латиница - като почнем от вездесъщите социални мрежи, та чак до скайп... За мен лично е неудобно и неприятно да чета съобщения, написани на измислена латино-цифрова азбука, които ми бодат очите и изискват доста време и усилия за разбиране, но все още много мои познати пишат така. Причини - причини много. Донякъде, че навикът е страшно нещо и трудно, много трудно се изкоренява; донякъде, че действително много хора пишат от чужбина и на некирилизирани компютри (въпреки че с масовото навлизане на разните му там лаптопи и смартфони, и това вече далеч не е основателно извинение); донякъде че ако човек си пише (в скайп например) с българи и чужденци едновременно, не е удобно постоянно да сменя езиците... И все пак действително, за моя огромна радост, всеобщото присъствие на шльокавицата в интернет доста намаля, така че инициативата наистина е пълна бутафория със задна дата. Със сигурност има някаква идиотска логика или се "оправдават" отпуснати средства.
П.П. Честит ти рожден ден, желая ти щастие и всичко добро! Бъди все така дейна и мислеща, все така истинска! Поздрави! :)

Милен каза...

Браво. Много хубава статия. Отделни мисли в материяла ми правят много добро впечатление.
Поздравления.