четвъртък, 24 май 2012 г.

Нашето Слънце срещу еврооблигациите


Нашият гений пак се изказа. Велик:

Премиерът Бойко Борисов обяви, че подкрепя въвеждането на данък върху финансовите трансакции, но е скептичен към идеята да има еврооблигации, с които да бъде преразпределен дългът в eврозоната. Борисов посочи, че по този начин тези страни, които са били дисциплинирани финансово, ще носят гаранции за тези, които не са спазвали дисциплината.

За кого плаче Бойко, че ще е ощетен чрез гаранции за чужди дългове? За Естония, Словакия и Словения? Едва ли. За някоя от старите членки на еврозоната? Още по едва ли. Едионственото смислено обяснение на думите Му е, че не иска ние да плащаме/гарантираме  чужди дългове. Похвално намерение, нож какво общо има с действителността?

Евентгуалнит еврооблигации ще се издават от Европейската централна банка и по никакъв начин нямат отношение към държавите-членки на ЕС, които не са в еврозоната. Поради това например Великобритания изобщо не се произнася в дебата "стабилност-растеж". Не е в еврозоната и дали ще се емитират еврооблигации с цел растеж изобщо не я интересува.

Ама нашето Слънце го интересува да удари едно рамо на Меркел. Може да няма много смисъл, ама все пак да докаже, че като говори Меркел, той козирува.

Нямам думи да се присмея... Бойко се произнася за еврооблигациите... Това би трябвало да е смешно само по себе си.

3 коментара:

Спас Колев каза...

Еврооблигациите биха засегнали всички в Европа - и не само. И не е вярно, че Великобритания няма позиция - напротив, активно лобира в полза на въвеждането им (виж например съобщенията за срещата на Камерън с Оланд миналата седмица).

Отделно, за разлика от Великобритания, България е поела задължение да се присъедини към Еврозоната. Полша положи доста усилия, за да могат страните в това положение да имат някакъв (символичен) глас в определянето на правилата - редно е това да се използва.

Анонимен каза...

Цитат:"Евентгуалнит еврооблигации ще се издават от Европейската централна банка и по никакъв начин нямат отношение към държавите-членки на ЕС, които не са в еврозоната."

Еврооблигаците засягат всички страни които са сега в еврозоната и тези които могат да влезнат в нея като България. Освен това тези евентуални еврооблигации ще са със падеж след 5, 10, 15 или повече години, за това евентуално решение за тяхното издаване ще засегне България СЕГА!

Очаквам от вас евентуално да признаете грешката си и да се извините!

BlueWater

Unknown каза...

Защо да се извинявам? Няма механизъм, който да изисква от страна - нечленка на еврозоната да приема ангажименти, свързани с еврото.