сряда, 23 май 2012 г.

Българският лекарски съюз - паразитна и социално вредна организация


Последната изцепка на БЛС заслужава само презрение - презрение къвм хората, които я предлагат. Защото съм убедена, че обикновените лекари, които всеки ден се срещат с пациентите си, са наясно с възможностите им и не биха подкрепили това безумие - потребителската такса за посещение да стане 11 евро. 

Не само всички пенсионери ще бъдат практически отрязани от лекарска помощ. Значима част от хората в зряла възраст, което получават средни и под средните, да не говоря за близките до минималните заплати, също ще бъдат лишени от нея. Джипитата се интересуват повече от намаляване на бюрократичните изисквания на касата, поради които половината време от един преглед отиват за писане на бумаги. Да, вече не пишат хартиени бумаги, но попълването и обработването в е-системата за връзка с касата е ужасно времеядящо и безсмислено гълтащо време.

Също се интересуват от премахването на безсмислици, предназначени  на практика да блокират лекарската им работа. Конкретен и драстичен пример е процедурата при отказ от направление от страна на джипито поради изчерпан лимит. Процедурата - според нормативните документи на касата, е добра. Щом се докаже липса на направления при доказана нужда от такова, може да се отпуснат допълнителни. Само че практиката при приложението е безобразна и на практика блокира изобщо тази възможност. Защото когато има такава молба, касата праща проверка на джипито, която обхваща цялата му документация, и ако намери сбъркана запетайка или графа, го глобява със значителна сума. А при огромната документация, която трябва да поддържа джипито (голяма част от която безсмислена) винаги се намира за какво да се захванат и да наложат голямата глоба. Кой постоянен пациент ще се рискува да си развали тотално отношението с джипито след такава глоба, провокирана от него? Да останвим настрана, че цялостната проверка на документацията няма нищо общо със заболеваемостта в контингента на джипито и съответната необходимост от направления. Цялата процедура е замислена и работи към практическата невъзможност за прилагане на прокламирания принцип, че ако има необходимост, ще се  отпуснат направления.

Но Лекарският съюз не го еня за тези конкретни проблеми. Тъй тръгва по линия на популизма, разчитайки, че лекарите, помамени от призрака 11 евро, ще го подкрепят. И много ми напомня на лумпенското поведение на лекарските лидери през 90-те години (тогава нямаше лекарски съюз), който бяха една от най-политизираните и радикални секции на "Подкрепа". Е, получиха това, което искаха - подкрепаджията Димитър Игнатов стана шеф на новосъздадения Лекарски съюз. И като такъв гласува за един силно рестриктивен закон, задължаващ всички лекари да членуват в съюза.

И това даде огромни права на новата структура. Тя участва като основна страна в договарянето, тя ръководи и преценява научното усъврешнстване и квалификация, тя се занимава и със санкционирането. Такова всевластие нямаше и по комунистическото време на Малеев.

Едва ли стачкуващите с повод и без повод лекари искаха това. Но те си избраха човек, който го направи. Сега огромната част от лекарите казват, че не виждат никаква полза от Съюза, освен бремето на задължителния членски внос.

Обаче шефът на Съюза д-р Цветан Райчинов, който иска вноска от 11 евро, заявява „Явно е трудно да се ликвидира лекарския съюз политически, по-лесно е това да стане икономически" (имайки предвид отказа от драстично повишаване на потребителската такса). Което е пълна безсмислица. Защото най-добрият начин да бъде ликвидиран монополът на Лекарския съюз, е да се обяви членството в него за незадължително за упражняването на лекарска професия. Гарантирам на д-р Райчинов, че тогава в Съюза ще остане ръководството му и приближените му. Но на никои управляващи това не е изгодно. На тях им е нуожно да държат лекарското съсловие в подчинение чрез близкото до всяка власт ръководство на Лекарския съюз.

Идеята на БЛС:
БЛС предлага потребителската такса да се определя на база средната, а не минималната работна заплата



3 коментара:

Анонимен каза...

За Закона за съсловните организации би трябвало да няма две мнения- това е един от най- недемократичните и реакционни закони , приети в последните години.Преминал благополучно през Конституционния съд , този закон създаде казионни съсловни организации със своя номенклатура и правото да говори и договаря от името на медици и стоматолози.Това, че задължителното членство в тези организации нарушава конституционните права на гражданите е факт без коментар.Системата с делегирани права, регламентирана с този законов акт,гарантира създаването на една нова номенклатура, чиято задача е да държи в таралежови ръкавици медиците.Задължителните съсловни организации са далечен спомен от Средновековието, но не от нашето Средновековие.Единственият политик през Двадесети век, който приложи подобен закон се нарича Бенито Мусолини.Правата на ръководствата на съсловните организации да лишават членовете си от професионална правоспособност без съд, да налагат ценови диктат на свободния пазар на медицинския труд са основните оръдия на терора над задължително натиканите в организациите доктори.Нито един лекар или стоматолог не може да практикува, без да плаща членски внос в казионна организация, нито един лекар или стоматолог не може да сключи договор със Здравната каса без да представи бележка , че чинно си е платил членския внос.
Както обикновено- става въпрос за власт и пари.Не само членския внос гарантира на самообслужващата се съсловна властова каста прилично съществуване.Преплитането между държавната здравна администрация и ръководствата на казионните съюзи не е скрито дълбоко под повърхността. Примери?
Заместник-министър, назначен за такъв, защото е заместник- председател на съсловна организация, става шеф на Здравната каса, а после и министър.
Или- бивш клакьор по синдикални агитки, после зам. министър, после пак зам. Но този път на съсловна организация. И т. н. И т.н.

Dundaky каза...

Сито куче и сит доктор няма!

sea.woman каза...

Особено доктор. Май много бързо забравят за Хипократовата клетва!
парфюми