петък, 11 май 2012 г.

Митът, че сме унищожили промишлеността си и нищо не произвеждаме


Общо място както за журналистите, така и за пишещите по форуми и блогове е как България унищожила промишлеността си. Как нищо не произвеждаме, имало само селско стопанство и туризъм. Омръзна от това черногледство, което отгоре на всичко няма нищо общо с истината, а тя е, че структурата на икономиката ни по сектори е сходна с тази в развитите страни.

Процентен дял на отделните сектори в България:

Икономически сектори като %

Секторна структура на БВП в основните развити страни:


Селско стопанство
Индустрия
Услуги
ЕС средно
          1,8%
    25%
73,1%
Германия
          0,8%
    28,1%
71,0%
Великобритания
          0,7%
    21,6%
77,7%
Франция
          1,7%
    18,5%
79,8%
Италия
          1,9%
    25,2%
72,9%
Швейцария
          1,2%
    27,5%
71,3%
Норвегия
          2,7%
    38,3%
59,0%
САЩ
          1,2%
    22,1%
76,7%
Япония
          1,4%
    24,0%
74,6%
Канада
          1,9%
    27,1%
71,%

Данните не са напълно идентични, защото международните статистика отчитат процентния дял от общия брутен вътрешен продукт (БВП), а нашата - процентния дял на брутната добавена стойност, но дават обща представа за секторната икономическа структура.

Ще добавя, че представите на повечето българи, вкл. журналистите и политиците (които би трябвало да са доста по-образовани от средното) за степента на индустриализация се базират на социалистическата икономическа структура, която днес е характерна за средно развити държави - с висок дял на промишлеността, по-висок от този развитите страни дял на селското стопанство и изключително нисък дял на услугите. Тоест, деиндустриализацията, която у нас се случи в хода на приватизацията, е съвършено нормална тенденция в развитието на държавите.

Ще посоча и основни производствени отрасли - при това значима част от производството е за износ:

Xимическа индустрия - бои, лакове и всякакви подобни, парфюмерия и козметика, синтетични торове, соди (втория най-голям производител сме в Европа), лекарства, синтетични влакна, горива; добивна промишленост и металургия, - олово, цинк, мед (пак сме един от най-големите износители на мед в Европа), злато, каолин, огнеупорни глини, кварцови пясъци; с последните заводи в Търговище сме вече и много големи производители на стъкло, включително автомобилно; отново сме на водещи места по санитарен фаянс и санитария; пълно е със заводи, произвеждащи различни компоненти за автомобили - от различни метални елементи до всякакви електрически компоненти, включително развойни центрове на голяма фирма за електронни компоненти в автомобилите; отделно цялата текстилна промишленост, която дава поминък на цели градчета в някои райони; много добре развита хранителна промишленост – месни и млечни продукти, консерви; цигарена промишленост; винопроизводство; енергетика, силна оръжейна индустрия, машиностроене и автоматика; софтуер – дава 10% от БВП; мебели; както и много други.

За левите и популистко-националистическите политически сили е разбираемо защо като зомбирани повтарят мантрата за унищожената промишленост. Но е учудващо - и тъжно, че журналистите правят пишат същите глупости. Което трябва да ни накара да се замислим дали да вярваме на медиите за всичко друго. Освен на прогнозата на времето, разбира се :-)



6 коментара:

ясминка каза...

Права сте донякъде,че плачът по соц индустрията ни е изчерпан и по-скоро пречи,но така както представяте нещата излиза,че у нас всичко е наред и държавата си се развива,а хората едва ли не благоденстват.Предполагам знаете,че не е така!Произвеждаме горива,цветни метали,софтуер и какво ли не,но в повечето случаи на ишлеме и не разполагаме с ноухау(съжалявам за купешката думичка).Истината е,че вече почти не произвеждаме специалисти а тези които са останали са лишени от всякаква възможност да създават нещо ново-от там именно идва развитието и така лелеяната "добавена стойност".Не мисля,че това е случайно,собствениците на завода в Ботевград за автомобилен софтуер надали имат интерес да купуват продукт измислен от българи.И са прави защото завода си е техен.Как си представяте САЩ да продадат цялата си икономика на външни инвеститори,да спрат да произвеждат интелектуален продукт и да заработят на ишлеме за Китай примерно?Имах нещастието да поработя в завода на Хюндай в София и искам да ви кажа,че въпреки наличието на сериозни поръчки заплащането е несериозно.Така е в повечето сфери,включително и компютърната,колкото и нереално да звучи последното-в България програмистите взимат 10 пъти по-малко от където и да е.Защото работят на ишлеме.Така че,не съм сигурен,че оптимизмът Ви е оправдан.По-скоро смятам,че ако държавата продължава с нехайството съвсем скоро ще видим реалните последствия от така желаните"чужди" инвестиции и липсата на български.Да развиваш туризъм и услуги не е лошо,но това те прави зависим и не развива потенциала на нацията а по-скоро обратното.Затова трябват баланс и стратегия,у нас те напълно липсват.Насочете оптимизма си в тази посока и той напълно ще изчезне.Съжалявам за дългото словоизлияние,но не знам защо реших,че при вас това не е толкова неуместно!

Анонимен каза...

Много се радвам да прочета тези данни, но и аз като ясминка смятам, че вече не произвеждаме и специалисти, а тези които са кадърни, просто нямат "възможност да създават нещо ново". Това всъщност е проблема. Няма пари за нищо, освен май за бонуси, магистрали и разни мегаломански проекти като "българския Лувър"...

JWalker каза...

Заводът в Ботевград е на една филипинска компания в момента и прави автомоблна електроника по поръчка на клиенти. А клиенти са големи автомобилни произвоители. Работата е сериозна. Софтуер за автомобили се прави в София. В Ботевград работи и друга фирма Sensata за автомобилни сензори и те се ползват на практика от целия свят.

По отношение на специалистите, положението хич не е добро. Идват с малко базови знания. Но: фирмите трябва да осъзнаят, че инвестицията в хора се отблагодарява най-много. Имаме млади хора, които беюз да знаят много, много бързо се учат. Важното е във фирмите да има хора на средна възраст, готови да обучават. Освен че фирмата печели от това, тук има и голям емоционален момент. Да вкараш някой млад човек в професията, означава че го откъсваш от чалга, от мотаене по улицата - това е прекрасно.

ясминка каза...

Johhnie,знаете ли защо работата в Благоевград сериозна?Държавата,колкото и идиотска да беше си отглеждаше специалисти,които да работят за нея.Сега гледа да ги разкара,защото пречат(не съм наясно на кой).Тия,които останаха доизживяват обектите,защото иначе е опасно за"държавата".Просто смяна на конюнктурата.

Unknown каза...

@ ясмеинка и анонимен

Промишлеността и производството не означават автоматишчно висожк стандарт. Стандартът е резултат на държавната политике. Вижте азиаетските тигри - Южна Корея, Тайван, Хонконг, Сингапур. Развиха невероятнае промишленост, но и до днес държат относително нисък стандарт на населението.

@ JWwalker
Няма значение каква е собствеността на копманията. Създава работни места у нас и плаща данъци у нас.

@ JWalker и ясминка
Съвършенто сте прави за квалифицираните специалисти. Липсата на държавна политика в областта на висшето образование е наш (български) сериозен проблем.

Анонимен каза...

Тук обаче има няколко уловкаи, заради които хората наричат статистиката "стъкмистика". Структурата може и да е такава, но колко индустриална и селскостопанска продукция на човек се пада на един българин и на един чех или германец или на един българин по соца. Тогава ще се разбере не само колко е деиндустриализацията, а и че фактически и селското ни стопанство загина. В момента само пшеница произвеждаме повече отколкото при соца. Всички останали култури произвеждаме в много по-малки количества, а накои вероятно са изчезнали.
Е, ако ви е утеха, че все нещо произвеждаме, да произвеждаме. Освен това ако поразбиете още малко статистиката ще видите, че добивната промишленост у нас преобладава, докато в развитите страни такава почти няма. Като се добави и това което другите са написали за ишлемето и кадрите се вижда, че всъщност приличаме на страна от третия свят, а не на страна от ЕС. А не виждам в статистиката тук сравнение със страните от третия свят. Ако се окаже че и тя е същата тогава какво доказваме?