събота, 3 март 2012 г.

Тези АнтиГЕРБ....(как е политически коректно?)


Преди да си задам въпроса *, че си изОкам - както пишеше един класик "И я да си изОкам":

Тия вредни хора, които са против правата линия на партията и правителството, ми развалиха дори празника. Бях си го нарочила тоя ден за почивен и почти като празник, сиреч освен метла нещо, прах - друго да не похвана. Не че толкоз тача 3 март - против съм по принцип, и съм писала за това. Ама друго си е да имаш официален повод и причина за нищонеправене. И аз тъй се бях нагласила душевно - нито ще им готвя на моите вкъщи, нито ще им пиша на всичките в интернетите **. Хубаво, ама кой господ ме накара да отварям на дяволските интернети дяволските фейсбуци *** ?!

Първото, което виждам, са следните дописки, пускам ги буквално (при адекватно заплащане от Цецко, щото всиччки видяхме, че тая работа без пари не става - айпитата одма му давам):


Владимир Дойчинов
Гаф!!! Комсомолското секретарче Росенчо мъжкото не е виждал Сборника с български народни на братя Миладинови, но плещи .... 

Бившият комсомолски секретар и настоящ президент на РБ Росен Плевнелиев размаха заканително пръст на Скопие по повод на това, как Македония репресира и преследва хората с българско самосъзнание.

Росен Плевнелиев изтъкна делото на братя Миладинови, дали живота си за културното и духовно израстване на нацията. За духовност и патриотизъм той посочи техният сборник с български народни песни.
"Няма по-убедителен паметник на истината и на паметта на народа от една такава малка книжка"

Сборникът съдържа 660 народни песни в 23 559 стиха, разделени на 12 части (героически, хайдушки, любовни, митически песни и други), както и легенди, описания на сватбени обичаи и детски игри, български имена, поговорки и гатанки. В предисловието се споменават 2000 редки думи и 11 песни, написани с нотите, които после отпадат поради увеличения обем на сборника.....
 ·   · Share · 13 hours ago · 
·                                  
·                                 You and 27 others like this.

Владимир Дойчинов
„По ръцете на самоубилия се в Перник Стойчо Стоев-Чочо няма барутни частици, което спокойно може да означава, че той не се е самоубил, но трябва да се докаже”, обяви тази сутрин в интервю за Нова телевизия лидерът на ДСБ Иван Костов.
Ми с крака се е застрелял тоя Стойчо, бе , Костов! Нали и белезници е имал - а как да си зареди човек пистолета, ако е с белезници...
 ·   · Share · 12 hours ago · 
·                                  
·                                 You and 34 others like this.

Anton Todorov
Гледам видео на днешната лекция на Росен Плевнелиев в СУ на тема "Българската национална идентичност в 21 век" и съм като гръмнат! Този е фабрика за гафове и дрънка като изоглавен пълни дивотии - човек, който през целия си живот не е изпратил, по собственото му признание един мейл, направи такива наколенки на "електронната промишленост" на комунистическа България, че ми стана смешно и след това - тъжно. Защо все попадаме на такива екземпляри? След това изтърси, че траките били първите винопроизводители?!?! Що за дивотии и плещене безспир, което те кара да се срамуваш?!
 ·   · Share · 11 hours ago near Sofia · 
·                                  
·                                 You and 7 others like this.

Владимир Дойчинов
Терорист решил да посегне на управляващите. Сложил в куфарче един милион евро и импрегнирал пачките със силно действаща отрова. Обявил ,че на нарочна пресконференция ще направи дарение на домовете за деца-сираци и ще го връчи на областния управител на софийска област в присъствието на журналистите. Така и направил. В резултат от терористичния акт се споминали 57 депутата от управляващото мнозинство, 46 от опозиционните, 12 областни управителя, 40 кмета и всички координатори на ГЕРБ по места...
 ·   · Share · 11 hours ago · 
·                                  
·                                 You, Antonia Boneva and 35 others like this.
Последващите теми и въпроси имат сугубо филологически смисъл. На цецковия (на Цв.Цв.) Кибер Явор, следящ блогърите, специално посочвам речника за стари и остарели думи да потърси "сугубо" - ей богу, сам ще види, че в тая дума няма нищо против Бойко ;-)

Как е политически коректно да се наричат привържениците на ГЕРБ? 
гербери
ГРОБари
гербави
ГРАПчовци
герберасти
Наскоро открих и "геперасти" в контекста на "гепя"

** съсем не сме неграмотни и множественото число е израз на пълното споделяне от наша страна на евроатлантическите ценности. Предишният ни Бял брат още на 17 октомври 2000 г. каза I hear there's rumors on the, uh, Internets  (свободен превод: "чух, че там, във въшите интернети говорят, че..."). От сегашна гледна точка е ясно, че той е предупреждавал, че тия наши интернети няма да докарат Бойко до добро. Ама кой да го слуша... ***  "фейсбукове" или "фейсбуци" е сериозен въпрос от гледна точка на славянските филологии, в частност на българската филология; защото е пряко свързан с въпроса жива ли е третата палатализация или не? Привържениците на тезата, че е жива, засега са мнозинство и се аргументират с фиксираните в узуса форми "ауспуси" и "ноутбуци". Но две узусни форми не са нещо, което ще досегне историческата лингвистика. Бих се радвала - ако с присъщото си чувство за несериозност към сериозното (и обратно - сериозност при несериозното)  някогашният ми колега Иван, днес известен като Sulla, си каже мнението. 

Няма коментари: