четвъртък, 29 март 2012 г.

Бойко лъже за АЕЦ "Белене". Първоначалната вина не е на Тройната коалиция, респ. на БСП, а на царя и на НДСВ


Твърденията на министър-председател Борисов и стенограмите на правителството са умишлено неясни относно датата на първоначалното ангажиране с проекта. На заседание на правителството той казва:
През 2005 г. е проведена процедура за избор на изпълнител, като техническото задание към кандидатите предопределя възможните участници в процедурата, а имено – ЗАО "Атомстройекспорт" и "Шкода", Чехия, която използва същата технология като "Атомстройекспорт".
Когато говори за други договори той е екзактен - сочи ковкретна дата. Защо тук я премълчава? Може би защото не е у,добна за далечните му политически планове? Но датата я има, Интернет пази всичко:

Решение № 260 от 8.IV.2005 г. на Министерския съвет на Република България за изграждане на ядрена централа на площадка “Белене”, писмо за допускане изработването на проект с изх. № 70-00-898 от 6.VI.2007 г. на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, писмо на “Националната електрическа компания” - ЕАД, с изх. № 04.16-02 от 26.II.2008 г. (вх. № 70-00-898 от 4.III.2008 г.), Решение по ОВОС № 18-8/2004 на Министерството на околната среда и водите, съгласувателни писма и становища от заинтересуваните централни администрации и специализираните контролни органи, решение № 48 от протокол № 9 от 25.IV.2008 г. за съгласуване от Общинския съвет - гр. Белене, решение № 153 от протокол № 13 от 24.IV.2008 г. за съгласуване от Общинския съвет - гр. Свищов, съгласно чл. 128, ал. 13 ЗУТ, решения № КАЕП-02-14 от 22.IV.2008 г. към протокол № КАЕП-02-14 от 22.IV.2008 г. на Националния експертен съвет по устройство на територията и регионална политика при МРРБ, Акт за държавна частна собственост № 230/15.12.1999 г., издаден от областния управител на Плевенска област, Акт за държавна частна собственост № 788/24.01.2001 г., издаден от областния управител на Великотърновска област, одобрявам подробен устройствен план - план за регулация и застрояване на площадка АЕЦ “Белене” съгласно приетата графична част на документацията, представляваща неразделна част от заповедта.

Към 8 април е управлявало правителството на Симеон Сакскобургготски, подкрепяно от НДСВ и ДПС. Никаква Тройна коалиция, никакво БСП, никакъв Станишев няма. И логично възниква въпросът:

Защо Бойко неглижира основната роля на НДСВ и царя? Защото, предусещайки проблем с желания втори мандат, разбира, че няма да го получи сам, а ще се нуждае от коалиция, респ. с Кунева?

 Това е хипотеза. И да не се потвърди, пак остава въпросът: Защо Бойко лъже за първия и основен виновник за стартирането на проекта АЕЦ "Белене"?
2 коментара:

Анонимен каза...

Борисов каза, че "Белене" е спряно заради Станишев, а не че той го е започнал.

Вени Г. каза...

да, така е. На в стенограмата се цитират решения за "Белене" на Министерския съвет с дати, от които да се види, че са по време на Тройната коалиция, а самото решение за започване най-общо се сочи като 2005 г. Внушението е ясно - да си помислят хората, че е при Тройната коалиция.

Говоря за елементарни номера при представяне на информацията, обаче на които голямата част от електората се хваща. Именно затова пиша по въпроса - за да се разсеят съмненията и да не се спекулира.

Не съм фен на БСП, но се чудя и се ядосвам защо се премълчава ролята на царя и царедворците за "Белене".