четвъртък, 29 март 2012 г.

Страховитият руски заек и изобщо за зайците в литературата (видео)


Фен съм на зайците - не само като като животни, а и като литературни герои. Може би всичко тръгна от една стара детска поредица за зайчето Питър, запазена от баба ми отпреди комунизма. В моето детство това бе различна книжка от издаваните тогава. Изобщо в развитието ми като човек книгите отпреди комунизма, запазени от семейството ми, изиграха огромна роля. Те не бяха в никаква степен антикомунистически, а детски, приключенески като целите Майн Рид, Фенимор Купър, Гюстав Емар; епични платна (сега бих ги нарекла мелодраматични епоси) като "Отнесени от вихъра"; класически детективски романи и т.н.

От зайчето Питър - олицетворяващо и демонстриращо англосаксонските ценности на средната класа, ми остана дремещата нагласа (чувствителност) към заешки истории, които са нещо повече от заешки истории. "Хълмът Уотършип" (Watership Down) с прекрасния си герой Леско (Hazel) е великолепната ми находка, която и до ден днешен не e намерила своя български критик-фен, който да я популяризира.

Другата ми находка е серията за Червената стена (Redwall) с храбрия Матиас. От поредицата у нас мисля, че бе преведена първата книга и дотам. Според мен поради липса на реклама и маркетинг, съобразени с умрялата ни литературна критика. Четох цялата серия на руски и мисля, че би се възприела великолепно от 7-12 годишните, особено момчета, защото еу своего рода рицарски епос за създателите и хранителтие на един замък - Червената стена, сред които изпъква героят Матиас.

Излишно е да споменавам, че и Леско и Матиас са зайци, но изобразени както се изобразяват героите в класическит романи на пътя или романи за възмъжаването.

Както и да е, това беше увод към видеото-анимация. Главният герой е заек, но заек, който чупи българските представи за такъв. Моите не ги чупи - след като съм гледала пълнометражния филм по "Хълмът Уотършип" със страховитите сцени с генерал Ранилист (Woundwort) и зайчите двубои до смърт. Междудругото, мъжките зайци наистина са способни да се бият до осакатяване.

Както и да е, зловещият заек кефи с абсурдността си:

[видео]
[край на видеото]


Еdit:
Страховитият заек не е руски. Той се казва Big Buck Bunny, с прякор Peach, и е рожба на холандската Blender Foundation.

Благодаря на анонимния коментатор за важното уточнение :-)

2 коментара:

Анонимен каза...

Страховитият "руски" заек всъщност се казва Big Buck Bunny (code-named Peach)- http://en.wikipedia.org/wiki/Big_Buck_Bunny - и е рожба на холандската Blender Foundation (http://en.wikipedia.org/wiki/Blender_Foundation).

Unknown каза...

Благодаря :-)

Добавих в постинга информацията.