понеделник, 22 ноември 2010 г.

Хич не ми се иска, на Веселина Томова заприлича на Явор Дачков


Много я уважвам като журналист-нонконформист, който не се съобразява с т.нар. нациоинални издания и громеше (и продължава да громи) варненската корупция, мафия и организирана престъпност. Смущаваше ме донякъде неприкритата й симпатия към Кирил Йорданов, който аз помня като Киро, който назначен от СДС за областен управител много леко и бързо убеди БСП, че ще бъде и техен такъв - тъй че кабинетът на Виденов не само го остави, но партията-майка му предостави и бъдеща кариера - вече 17 години. Доколко на него, доколко на властвалото няколко години лоби на парламентарния шеф на камуняките Премянов, доколко на и досега властващите във Варна ТИМ-аджии - кой знае... И ако знае, смее ли да ти каже...

Та Веселина Томова бе от малцината, да не кажа единствената, която си позволяваше да говори несъвсем благоприятно за ТИМ. Междудругото бизнес и прочие методите на тимаджиите доста се различават от известните на обществото групировки като СИК, ВИС и техните производни изчадия, както и от породилата ги и уж облагородила се впоследствие Мултигруп. ТИМ в криминален бизнес - в смисъла на НК, не са разработвани. Събиране на дългове с по-"убедителни" методи - да. Но:

При фактическия отказ, да не кажа саботаж, на съдебната система в първата половина на 90-те години да прилага бързо съответните мерки спрямо неизправните длъжници, какво друга алтернатива имаха заемодателите или ощетените бизнес контрагенти освен да се обърнат към неформалния свободно създаден пазар на извънсъдебни изпълнения на неизпълнени договори? И това някои камуняки ми го бяха споделили. Подробности:

В предишен постинг писах как камуняките създадоха дълбоко порочна в същността си съдебна система - една от целите бе и това - да няма нормално правораздаване в гражданското и търговското право. И мястото на липсващата държава в търговските и гражданските спорове - естествено, но не неочаквано за камуняките - бе заето от силовите групировки. Но между множеството от тях има една съществена разлика, която ги дели на две - която разлика днешните БСП шефове са заинтересовани да премълчават. А тя е, че охранителните системи, създадени от бивши хора от службите за сигурност не станаха престъпни - фирмите на Румен Ралчев и Камен Пенков - бивши служители на УБО, на Бойко -МРВ кадър, както и ТИМ - бивши служители на специално секретно поделение на Министерството на отбраната. Но не бяха склонни в шемета на парите в първата половина на 90-те години на криминални действия. Не че бяха безгрешни, но действаха на ръба на закона - със заплахи, вкл. доста страшни, с някои други действия - но практически не събираха рекет за нормална стопанска дейност, както не убиваха и не осакатяваха длъжници.

И когато лъсна гнусната разлика между двата типа охранителни фирми, започна да става ясно и че в тъмвото дъно на манипулацията са точно тези, които знаят както генезиса, така и разликата между двата типа охранителни фирми. За Държавна сигурност ли казах? Ъм, сбъркала съм, нали нея уж я разформирваха (абе как може да се разформирова нещо, което не същестувава по закон, ама аре..., карай)

Значи не говоря за несъществувалата и несъществуваща Държавна сигурност, а за разни отделни нейни бивши висши деятели като Любен Гоцев, Цвятко Цветков, Виктор Вълков - умишлено упоменавам само публично афиширалите се, защото целта ми не е раздухването на нездрави ингтриго-разследвания (на които май българските журналисти са единствено способни), ух, забравих - като невисокопоставени, но доброволно разкрили се като доста осведомени трябва да упомена и Красимир Райдовски. Та по техни и на други като тях споделяния, които бяха неформални, съм запозната много отдавна, когато днес марионетки на същите хора нарочват Бойко за мутра. Та те го имаха Бойко за техен - като Камен Пенков и Румен Ралчев. Щеше ли инак да охранява Живков или да организира и реализира охраната на "Лукойл Блгария"?

Ей това не могат да му простят - както Горбачав и партийната номенклатура не можаха да простят на Елцин , че като член на тяхната каста, убеждавайки се в пълната несъстоятелност както на империята, така и на КПСС - успя да разруши и двете. Пътьом унищожавайки и Цербера им - КГБ. Знаещите митологията се сещат за кучето Цербер - ама това е пак извън темата. Хората, които издигнаха Бойко - както Горбачов издигна Елцин - не предполагагаха, не мислеха, че той ще излезе извън техния контрол. Що бе, щом царят как не излезе да се наложи, некъв пожарникар ли ще ни прекара?

Да, пожарникарят ги прекара и ги прекарва и засега.

В случая е по-интересна само позицията на Синята коалиция. Но това си заслужава отделен разговор.

А в краткосрочен план е интересен Алексей Петров. Знаменателно е, както че той вече е под домашен арест, така и както не си позволи да каже дума лично срещу Бойко Борисов. В което срещна партньорство 0т страна на Бойко в смисъл, че и той не каза нещо срещу него..

А Трактора си е Трактор - журналистът Огнян Стефанов (колкото и да отрича и поради какви причини ) за гилдията, а явно и не само за нея е ясно, че е автор на сайта "Опасните новини".

И понеже не искам да съм никакъв журналист, камо ли раследващ - тези думи толкоз се омърсиха от медийната олигархия и прислугващата й интелигенция - ЧЕ КАКВО ИСКАМЕ - ние, така наречената интелигенция и с какво право????? В знак на протест срещу натиска над словото, извадих кеша на Интернет за тъпотиитете на ДАНС и така ги направих много по-популярни, отколкото като бяха забранени.

1 коментар:

Смелият анонимко каза...

Вени, съвсем си се сбъркала на тема комунизъм, коено замъглява погледа ти. Нещата са далеч по сложни от това как "комунянките" са някакъв вид кукловоди, които управляват задколисно