четвъртък, 31 юли 2008 г.

Warning! High dangerous!: R.E.D.


Съвършено не ми се споменават думи като БСП, Станишев и подобни, и няма да обяснявам защо, който има що-годе мозък, разбира. Обаче от някое време се случва нещо ново в Интернет и не само, а именно явлението R.E.D.

Най-виден е сайтът му - Generation RED. Иде реч за опит за изграждане на чисто ("на зелено") на младежко БСП-движение. Умишлено не казвам "социалистическо", щото нашето БСП има толкоз общо с френските социалисти например, колкото аз с Наоми Кембъл. Идеолог, и както схващам от някои детайли, щедър спонсор на зарибявката е Кирил Добрев - депутат, шеф на БСП организацията в Софийска област, известен досега най-вече като син на покойния Николай Добрев. Не може да му се отрече, че действа не толкова със замах на едро, колкото промислено и точно прицелено. Негово дело е и пробутването на DJ Take Me Away на Йоана и Deep Zone Project на Евровизия. Провалът на парчето бе тотален и закономерен. Което, за съжаление, не мога да кажа за цялото R.E.D. начинание на Добрев. Ловят се тийнейджъри, ловят се, по дяволите, на модерно звучащите му послания.

Интересно ми е коя рекламна агенция стои зад червената инициатива? Нещата ми изглеждат професионално пипнати, а Кирил Добрев, при цялото ми уважение към него, няма тези компетентности. Не е Нидал Алгафари, едно защото е той е силно човек на Първанов (а ред знаци сочат, че R.E.D. се изгражда анти перестроечното статукво, вкл. и вътре в БСП йерархията) , но най-вече заради открито декларираната си комерсиалност - тоя пич и на баба си няма да организира погребението, ако дядо му не му плати.

Както и да е, цялата работа ме ядосва, защото е основана на една грандиозна лъжа. Нормално е да има леви, вкл. и социалистически младежки движения и организации. Но не намирам за нормално в държава-член на ЕС да се гради идентичност на база комунистически сантимент. А въпросният сантимент е неявната основа на R.E.D. Младите, които се зарибявят, не знаят нищо за преди 1989 г., а образователната и културна среда само подхранват невежеството им за периода на социализма. В този контекст историците ни също са огромни длъжници на обществото. Те обаче и не го съзнават. Може би защото почти изцяло - както леви, така и десни - са заразени от националистическия бацил. Като резултат за най-младите БСП е нормална партия като всички останали. Което, смятам, няма нужда да обяснявам колко е невярно.

Лошото, много лошото е, че който не помни миналото си, е обречен да го повтори. А за Deep Zone Project ми е жал, защото ги харесвах още от времето на "Ела, изгрей" която направиха с Камен Во.

П.С. Пазете си децата! Най-добрият начин е просто да им разказвате - подробно и дълго, за това, което беше преди 1989 г.

9 коментара:

Unknown каза...

Вени, защо не погледнеш www.bsm.bg и да ми кажеш тогава дали всички са едни и същи "маскари"?

Инициативата, наречена Р.Е.Д. е абсолютно безопасна, защото няма кой да се върже на тоя балон, за който не стои нито идея, нито нищо.

Комитата каза...

Вени, и свидетелите на онова време са виновни, и свидетелите. Защото тези, които имаха достъп до кухнята на властта все още си траят и не пишат мемоари. Един Георги Марков не може да огрее всички.

wakeop каза...

ъъъ... това движение има ли нещо общо с рекламата, дето се върти напоследък: "И баба ти ще е на Бузлуджа"? Нещо от сорта на... конгрес на левицата, пък след него техно.

Unknown каза...

@ господин И.
Да отбележа, че никъде не казвам "всички са маскари". Казвам само, че всичко, което е официално свързано с БСП, е не само вредно, а и лъжовно.

Зад RED очевидно не стои идея, но стоят неясните пари на Кирил Добрев. Достатъчно си умен и почтен, за да си даваш сметка за ова.

@ komitata
Прав си. И какво правим?!

@ wakeop
За същото иде реч. Доколкото знам, Кирил Добрев се е бръкнал за добра цифра не само за хонорар на Deep Zone Project и DJ Balthazar, а изобщо за цялото събитие - пищен open air с лазери и всичкото, което си требе. Ех, що пичът не си падаше по goa и psychedelic - одма щях да запиша и цялата си рода в партията му ;-)

За невръстните кандидат-леваци ще спомена, че преди 7-8 години, по време на поредната война в Югославия щедрият младежки спонсор Кирил Добрев бе задържан от ГДБОП на влиздъне в България от Сърбия с купища пачки в багажа си, които не можа да обясни откъде и защо са. Някои запознати споменават контрабандния канал за цигари, свързан със сина на Милошевич. И досега нито БСП, нито Кирил Добрев са обяснили каквото и да е за скандала.

Комитата каза...

Не знам, Вени. Защо не напишеш няколко спомена за 96-та година например?

Unknown каза...

@ komitata

Нещо и мен ме гложди в тая посока, в смисъл след като аз специално имам "привилегията" да знам отвътре някои неща за продължаващата да е вредна партия - правилно е да напиша това, което знам. Ще пиша. По-нататък - по-подробно. Не ща да се изхвърлям.

wakeop каза...

Мдам... рекламата бива, нищо чудно, че се връзват децата. Те ще се вържат на всичко, което флиртува с техния лайфстайл.

И аз ще чакам спомените ти за 96-та с нетърпение :)

Георги Грънчаров каза...

Вени,
отворила си тема, по която размишлявам от дълго време и която изисква може би цяла книга. Положението с младите хора и разбиранията им, които им насаждат в момента е под всякаква критика. За наборите като мен, кито не помнят годините на социализма, остава единствено въпрос на силни личностни качества да не израснат с романтичната представа за "хубавия социализъм". Но колко ще са такива? Мнозинството ще знае от баба си и дядо си, от майка си и баща си, от медиите, от днешните политици, от скапаните си учители, от глупавите вестници дори, от идиотските инициативи, от безсмислените пренаписвания на историята...че "някога си беше добре". Днешното правителство може да не е свършило почти нищо за този мандат, но то направи едно съществено нещо - легализира миналото (1944 - 1989). А това е страшно...и опасно напомня работата на главния герой от "1984".

Анонимен каза...

Само искам да споделя да корегирате линковете.След големи скандали създателя на РЕД Фиков си прибра домейна и вече redfen.net нама нищо общо нито с комунягите, нито с Generation RED, които се помещават на новия си адрес red.bg. Redfen.net вече е доста приятна и неполитически обвързана платформа за блогове.