четвъртък, 31 юли 2008 г.

Защо съм фен на Иран


Получих остра реплика от Георги Д.:
"Трябва да си тотален дебил за да си ирански фен. Да беше се поинтересувала какво представлява исляма и оттам какво представлява ислямска република Иран. Но никога няма да го направиш, нали? А защо собствено се имаш за по-умна от Буш? Напротив, Буш е много по-умен от тебе."
Не съм дебил, очевидно ;-) Фен съм на Иран неслучайно и не поради емоции. Иранската държава и народ са с хилядолетни традиции, и то автентични - за разлика от нашенските "корени". Поради което например иранците не страдат от нашия комплекс "Раковски" (свеждащ се до маниакалната необходимост да доказваме на всички и най-вече на себе си, че сме ги изпреварвали (всички) винаги и във всичко и е крайно време да ни се извинят и да ни кажат, че сме "върха.") Като въведение:

Иранците НЕ СА араби. Езикът, който говорят - нарича се фарси, НЕ Е арабски. Иранската култура НЕ Е арабска.

Това е преди всичко за сведение на настоящите ни родни иранофоби, 95% от които дори не подозират за неарабската същност на Иран. Също така хабер си нямат и за политическия живот в страната, а си струва. За да мразиш еафективно някого, е добре да го познаваш. Обществото им не би могло и при най-силен идеологически напън да се нарече тоталитарно (факт е, че дори Държавният департамент не прави подобни опити). Днешен Иран е с сравнително бързо модернизираща се авторитарна държава, в която редуващите се на приливи и отливи либерализационни импулси са силно зависими от международната среда, най-вече от развитието на ситуацията в Залива. Обнадеждаващото е, че независимо от рецидивите, сумарният либерализационен вектор продължава да е налице. След безсмислената, глупаво започната и още по-глупаво водена война в Ирак бе логично, че през 2004 г. консерваторите спечелиха със значително мнозинство парламентарните избори, а през 2005 г. младият ястреб Махмуд Ахмадинеджад спечели президентските избори, измествайки популярния на Запад реформатор Мохамед Хатами.

Но би било изключително късогледо и погрешно да се правят оценки и прогнози за политическото поведение на Иран на база идеология. Защото независимо от външно декларираната приемственост с линията на ислямската революция, екипът на Ахмадинеджад (ако изобщо може да се говори за екип) не показва ни най-малки намерения да променя посоката на икономическо развитие на Иран, а именно - на държавно подкрепян капитализъм. Ръстът на БВП в последните три години е над 4%, като повече от половината се генерара от частния сектор. И понеже най-големите външнотърговски партньори на Иран са Германия и Китай, идеологизираният твърд подход на САЩ няма особен ефект.

А ислямът, за който ме призовават да се поинтересувам? Ами няма нищо общо, или поне няма съществено общо. Аз се интересувам сериозно от исляма в съвременния свят, но в случая "И,ан" не религията е ключът към разбирането.

5 коментара:

mapto каза...

http://mapto-on.blogspot.com/2008/07/persepolis.html

Анонимен каза...

Честно казано ме сварихте "по бели гащи". Не знам много за Иран, но вие явно да (надявам се да е така щом сте "про" настроена. Въпросът ми е следния: до колкото религията и религиозните институции оказват влияние на политиката и съдебната власт. Сиреч, до колко светска е държавата наистина. Оставяме на страна икономическия подем. Интересува ме до колко живота на хората е обременен от религията. Според мен това е един основен показател за това една държава "става ли или не става".

Анонимен каза...

Мисля, че кризата с Иран не е предизвикана от "фенове" и "антифенове". Има разлика между Иран и настоящото правителство там. (както надяваме се има разлика между България и нашето чудно правителство)

Иранското ръководство се въоръжава с ракети, обогатява уран и заплашва нагоре надолу. Това Израел ще заличи, това Америка ще накаже...

Има проста аналогия--ама точна. Представете си какво ще последва ако се опитате да извадите пистолет на полицай в Щатите. Иран май се кани това да направи...

А иначе за ръста на БВП-- не забравяйте от какво се състои износа на съвременен Иран и че цените се повишиха 20 пъти от 1998 насам.

Unknown каза...

@ анонимен

За структурата на на GDP-то ми се стрпува, че робувате на вестникарски клиешета, вижте актуалните данни:

Origins of gross domestic product 2004(a) % of total


Services 51.8
Agriculture 13.7
Industry 34.5
Oil 10.4

-------------

Components of gross domestic product 2004(a) % of total

Private consumption 54.2
Public consumption 10.9
Gross fixed investment 35.2
Net external sector -7.1

Източник:
BBC

Unknown каза...

@ mapto, malwkgad

Имах импулс да отговоря веднага, но осъзнах, че този импулс е неконструктивен (тип "да ви натрия носа", не че не мога да не го демонстрирам на база добро владеене на езика, още повече, че съм си сама модератор.) Обаче възраженията ви са сериозни и моля да приемете, че ще ги обмисля, за да отговоря сериозно. Чакайт, моля.