вторник, 29 юли 2008 г.

ЕС ? А тук джуджета пикаят в киселото мляко.


Даже не ми е смешен последният цирк (у нас традиция е сериозните проблеми да се разиграват в такъв формат). В. "Сега" пише, че спират парите по оперативната програма "Транспорт", всички мълчат, властта казва, че не е вярно. Второ действие: "Сега" плеска цитати от писмото, от което нашите разбират, че верно медиите знаят, че ще ги гепят по бели гащи и следва заповед по гарнизона никой да не пише за това. Никой не пише цял ден и само "Сега" продължава. Поради обремененото ми минало (15 години журналист) подозирам, че не иде реч за супержурналистическо разследване или журналистическа суперсъвест, а просто за интерес. Някакъв интерес на собственика на "Сега" - газовия бос Сашо Дончев. В случая обаче не това е същественото. Важното е, че ухапаните по задника управляващи откровено изпищяха: "Не е вярно, че са ни ни спрели парите. Само няма да ни ги дават".

В държава от Евросъюза подобна случка би означавала поне няколко министерски оставки. Тук не е така. Спомням си смътно култова фраза от един чешки драматург: "Европа, казвате. А тук нощем джуджета пикаят в киселото мляко." Изглежда и вездесъщият Мартин Карбовски е чел въпросния чех, но разлика от мен лъже, че сам го е измислил (вж. "Годно.. до виж опаковката") . Ей на такива като Марто се крепи нацията и съвършено не е е прав като се плюе с Виктор Пасков и компания кой е по по най. Гадното ми лично мнение е, че Пасков деградира морално като човек, но никой не може да му отнеме мястото в бг литературата, заработено с "Балада за Георг Хених". А Марто кво - не се еащам за нищо негово написано освен за крадения образ на пикаещияте в млякото джуджета...

И кво? Един талант, самопопилял се във флирта си с властта, и един супер-архи-мега-хипер-не-такъв-а-различен, обаче непроизвел каквото и да е стойностно. Отгоре на всичко тия двамата са своего рода групови образи. Или поне играят такива. И кво-о-о-у?

Гадно ми е. Предпочитам "Кръглата риба" на Момчил Николов. И той е от компанията на Мартин, не само поколенски, но и творчески - един от хората на групата "бързалитература" е. Обаче Е писател, а не вестникарско-телевизионен скандалджия.

Мартин като метафора или като групов образ (която идентификация определено е една от целите му) предизвиква не само съжалението ми, но и ме кара да се размисля доколко нефелността на политико-икономическите ни елити кореспондира с нефелността на духовните такива. Проблемът ми е както със светлинрусевскатата лакейщина, така и със стерилната квазибунтарщината ала Карбовски. Противни са ми всички самоназоваващи се като български интелектуалци, които пишат изречения с "ние еди-какво-си." А точно по това двете групи (условно казано - на Мартин и на Виктор Пасков) хич не се различават - всеки от групата говори от името на НИЕ. Там, където никой не пикае в киселото мляко, са непонятни подобни опити за груповобазирана мобилизация на интелектуалци. То всъщност интелектуалците са интелектуалци именно защото не подлежат на мобилизация.

Поради мързел тук се отказвам от аргументация и се оставям на личния Тамошен (извън пикаешщите джуджета) опит или здрав разум на четящия да преценява.

Няма коментари: