неделя, 20 юли 2008 г.

Диетата Дюкан - лъжа и заплаха


"Как да отслабнем завинаги" и още друг бълвоч от автора Пиер Дюкан са сред най-продаваните книги. Толкова е тъпо това, което пише в тях, че нямам ищах дори да го преразказвам. С една дума - ядрото на безумната му система е белтъчната диета. Който все още не е побъркан дюканист, нека погледне съмненията на Лидия - както винаги тя елегантно и прагматично е съумяла да съчетае общото инфо за дюканизма с нормалния човешки разум, в резултат на което остават да висят само въпроси.

Нямам търпението на Лидия (а може би имам в повечко интелектуална надменност) да бистря дивотата "Дюкан" точка по точка. Отбелязвам само най-важното: Да се ядат само белтъци е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО нездравословно. Така юркаш черния си дроб да работи на max, а въпросното дробче изначално е подложено на доста натоварвания. "Изначално" в смисъл, че читателят, както и аз живеем в Европа, в София, не се движим много, плюскаме пици и хотдогове, пием коли, ядем тлъсто и т.н. известни неща, което знаем, че не са здравословни, но продължаваме да правим. Не знаем обаче как това ебава черния ни дроб. Който, между другото, е единствен (за разлика от бъбреците например). И тъй като дамите са логичният балък, към когото е насочена дюканската въдица, ще отбележа, че по ред биологични причини женският черен дроб е по-уязвим на зловредни въздействия и като го ебаваме "дюкянски" ние, жените си вкарваме гадни топки. Сиреч, эъсипваме си здръавето. И за финал:

Знам, че си казваш "мен това не ме засяга, защото не чувствам нищо лошо откъм черния дроб". Ами то това му е коварното на тоя дроб - докато не се скапе тотално, изобщо не разбираш, че имаш проблеми с него. По научному казано, симптоматиката на чернодробната дисфункция е изключително дискретна, поради което въпросната дисфункция често остава недиагностицирана докато не се стигне до крайна степен на чернодробна недостатъчност.

Да го кажа с думи прости: например босът на "Труд" Тошо Тошев знаеше, че има проблеми с дроба (при това пиене оставаше и да няма), но си изглеждаше съвсем наред и се чувстваше съвсем наред, докато за малко не хвърли топа една нощ. Коварство, майка: дробчето се прави, че нищо му няма до последно и изведнъж те зарязва, ама пък затова те зарязва изцяло. А без дробче - хехех... Не са много тези като Тошо, които могат да намерят къде половин милион евро за трансплантация.

Та така, драги дами, с Дюкан...

9 коментара:

Анонимен каза...

Тая диета не е нищо друго освен "Усмивки от старите ленти". Тя е вариант на старата диета Аткинс, от която направо се вмирисваш на изпражнения и трупове. Вониш като свиня след третия ден...

Анонимен каза...

здравей, искаш ли да ти изпратя чернодробните си изследвания след 6 месеца на този режим (не е диета) и след посещение на специалист - гастроентеролог?
Ех, майка му стара, как пък не се научихте да попрочетете малко, преди да пишете за тоз режим, не ви е срам...

ето ти за контакт: ducan _ book 2 @ yahoo . com

Анонимен каза...

БИЗНЕСА НА ВСИЧКИ ДИЕТОЛОЗИ Е СЪСИПАН ОТ КНИГА ЗА 10 лв- написана с много акъл. НО ДЮКАНСТВОТО не е ядене само на белтъци, но и на зеленчуци и отричане от изкуствените храни, пърженото, соленото, тлъстото и сладкото/също изкуствено/. С други думи- връщане към дравословното хранене и отхвърляне на всичката химия от ежедневието. ТОва ли е вредното?- да ядеш здравословно? А наднорменото тегло полезно ли е? Неоспорим факт е изхвърляне на излишните килограми и поради това е популярността, но бизнеса на всички диетолози е съсипан от една книга за 10лв.

Анонимен каза...

Пред очите ми един колега загуби 20 кг за 3 месеца, спазваше стриктно диетата на Дюкан човекът, не му беше сложно, защото не стоеше гладен, което е в основата на провала на останалите диети, не че ако не ядеш един месец няма да отслабнеш 30 кг, но кой нормален човек има толкова силна воля. Виж, една колежка даде доста пари на мастита диетоложка, с голям зор загуби 8 кг и я оперираха от рак вследствие на отслабване на имунната защита. Не мога да коментирам доколко е вредна диетата на Дюкан, защото не съм специалист, но има ефект, защото е лека за следване за разлика от всички други диети, които познавам, а извинете, но няма много диети без йо-йо ефект, на практика не знам друга такава, и дори само това е достатъчно, за да се признае за успешна.

Анонимен каза...

Тази "диета"уважаеми, които сте против нея, първо не е диета! Второ - в продължение на около година аз самата успях да си върна здравето и да вляза в ред.Не съм се вманиачила относно храненето, но успях да се справя с много болежки.УВАЖАЕМИ, РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ВАС, КОИТО ОПЛЮВАТЕ РЕЖИМА, И МЕН Е, ЧЕ АЗ НЕ ПЕЧЕЛЯ НИЩО И НИЩО НЕ ГУБЯ ОТ ТОЗИ КОМЕНТАР. Искам само да кажа на тези, които са решили да отидат при диетолог и да си изтупат портфейла - купете си книгата на Дюкан - 10 лв., там ще прочетете това, което и диетологът ще ви препоръча, само, че няма да си признае, че става въпрос за едно и също!

Анонимен каза...

koi smardi be oca.inamen sami super izsledvaniata.

Анонимен каза...

Няма ли да спрете да пишете, без да сте си направили труда дори едно кратичко резюме на режима на Дюкан да прочетете, та да знаете поне малко от малко за какво иде реч. Аз също бях на режима, вече съм в последната му фаза. Смея да кажа, че освен че отслабнах толкова, колкото исках, но и си засилих имунната система. Чувствам се добре, а и изглеждам така, какво по-хубаво от това!? Научих много неща за храната и за това как да се храня здравословно. Изключително се радвам, че я има тази диета и че я пробвах.

ralina каза...

ne znam tochno koi e pisal vsichki tezi nesta za dietat na dükan,no zamen tova e chovek,koito parvo ne znae balgarski i nikoga ne se e zadarbochil v tova koeto e prochel v knigata ot dükan.komentara mu e tokova glupav i neobusnovan.parvo trjabva da probvash tazi dieta i togava da kritekuvash,nomai v dneshno vreme v balgaria vseki moje da pishe kakvi li ne gluposti i da gi predlaga za chetene.

Анонимен каза...

Какво толкова ви възмущава едно мнение, на което всеки има право? Освен това съвсем не е нужно да пробваш всичко сам, за да си сигурен, че е вредно или не. Надявам се да продължите да се чувствате добре и да сте здрави, но ако човек седне и логически помисли губенето на килограми ви кара да се чувствате добре, а не това, че режимът е здравословен. За мен е рискован и не бих се подложила на него.