четвъртък, 10 май 2007 г.

За властта злобно, с отврат и с омраза - законно ще крие информация


Някои читатели на блога ми ме упрекваха, че много цитирам. Но пропускат, че най-често цитирам документи за факти, които те инак не биха знаели. А са важни, важни за всички нас.

Защото всички медии са продажни, корумпирани и оттам манипулативни и лъжовни. Ако някой разчита, че от радио, телевизия и вестници ще научи истината за всичко важно и сериозно, ставащо у нас, което ни засяга или ще ни засегне - дълбоко се лъже. Медиите са инструмент на властта, за да ни управлява по-лесно и по-ефективно. На истинската власт, сиреч не само на политиците, но и на големия бизнес, стоящ зад тях. Затова някои политолози твърдят, че живеем не в демокрация, а в медиокрация.

Затуй пускам цитат, за който трудно би се намерила точна, а не манипулативна, частична или никаква информация в официалните медии:

На 10 май 2007 г. със 75 гласа “за”, 21 – “против” и 3 “въздържал се” Народното събрание прие на първо четене изменения в Закона за достъп до обществена информация. Измененията са изцяло негативни, според Програма Достъп до Информация - организация, работеща в продъжение на 10 години в областта на свободата на информация.

Приема се нова глава в закона, която въвежда втора, дублираща процедура за достъп до обществена информация. Разлика между нея и вече съществуващата процедура за достъп до информация няма, освен че по новата процедура:

- се въвежда изискване заявителите да доказват интерес към исканата информация;

- администрацията се освобождава от задължението да дава достъп до несекретните части от документи, достъпът до които като цяло е ограничен;

- въвежда се срок за отговор по заявление от 20 работни дни вместо сегашните 14 /които включват и неработните дни/;

- въвеждат се такси за достъп по тарифа, одобрена от министерския съвет, вместо сегашния безплатен достъп /със заплащане само на консумативите/.

В обобщение, предлаганите изменения са зле замаскиран опит за влошаване на качеството на един закон, който с огромни усилия на гражданското общество, медиите, съда и добросъвестни представители на администрацията работи в продължение на близо 7 години и който е основата на гражданския контрол върху управлението, участието на гражданите в процеса на вземането на решения и прозрачността на управлението в България.

Тези изменения бяха приети от народните представители, въпреки:

- множеството критични становища от страна на неправителствени организации, в това число Програма Достъп до Информация, внесени в Парламента;

- множеството критики, публикувани в медиите и липсата на адекватен отговор по тях;

- липсата на консултативен процес и обсъждане на проектозакона с широката общественост, характерни за страните членки на Европейския съюз практики;

- безпокойството на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа /ОССЕ/, изразено официално от представителя, отговарящ за свободата на медиите, г-н Миклош Харащи;

- негативното становище на парламентарната комисия по въпросите на държавната администрация;

- информацията от цитираните от вносителите Словения, Словакия и Чехия, опровергаваща техните твърдения, че Директива 2003/98/ЕС е транспонирана там с подобни на настоящите изменения;

2 коментара:

Анонимен каза...

Идеята ми е да направя класация на най-вежливите и на най-неучтивите лекари, банкери, бизнесмени и прочие. Няма защо да си губим времето с наглата част от тях. Имена на фирмите, на притежателите им и даже техни снимки ще бъдат публикувани, за да могат хората да се информират навреме. Моля посетете ogledalo.wordpress.com и споделете своите истории.

Unknown каза...

Суперска идея! Редовно ще го посещавам, за да сподeлям най-гадните си случаи, тъй както и тези - за съжаление са по-малко - които приятно са ме изненадали.

Мисля си, че тази идея, ако тръгне добре, ще има полза за много хора.