четвъртък, 17 май 2007 г.

БГ софтуер пиратите гепили $50 млн


"Загубите за индустрията от софтуерното пиратство в България възлизат на 50 млн. долара през 2006 г., твърди нов доклад на IDC и BSA (Сдружение на издателите на бизнес софтуер), като това е с $9 млн. повече, отколкото през 2005 г.
Добрата новина е, че след 3 поредни години с отчитане на 71% софтуерно пиратство, през 2006-та страната ни отново снижава с 2 пункта нивото на използвания нелицензиран софтуер, достигайки 69%. Поради бързо развиващия се пазар на информационни технологии обаче, загубите на практика са се увеличили, посочват анализаторите."


И тая глупост се тиражира от IDC и BSA. Понеже BSA е унизително известна у нас, пояснявам що за чудо е IDC. Те сами се представят като "the premier global provider of market intelligence, advisory services, and events for the information technology, telecommunications, and consumer technology markets." Ако са на същото ниво като мафийката на Заки, всичко е ясно. Жалко обаче, ако наистина са сериозна фирма и са подведени от някакви... абе нямам достатъчно прилични думи да нарека Заки и ко.

Как можеш да загубиш нещо, което никога не би могъл да получиш? И при най-фашистки закони българските потребители не биха били във финансово състояние - буквално не биха могли да платят въпросния софтуер. И този порочен метод на виртуални изчисления на загуби от пиратството шества из всички медии, корпоративни и правителствени документи, без никой досега да не е казал, че кралят е гол.

4 коментара:

Veni Markovski каза...

От това съобщение мога да направя извода, че ЦАПК се готви да излъже правителството за пореден път, за да си вземе парите за софтуера на "Майкрософт", който - ако беше купен в магазина - щеше да е поне 3 пъти по-евтин.

Понеже не ми се пише повече по темата, иди на http://portal.bg/adv_search.php и потърси по ключови думи

Unknown каза...

Благодаря :-)

Анонимен каза...

Ааа, аз тъкмо се чудех защо говориш за клетви...
Миии... Да са живи и здрави, от пари да се не отарват. :-) И от права да се не отвърват. И 300 метра около къщи и там от здраве да се не отърват.

Unknown каза...

@Victor

Абе туй, от дето да се не отърват, да се не оправят.... пусто съм добър човек и няма да им го пожелая.

Нали обясних, че тая работа с проклятията не е шега работа. А колкото и да мразя Бил Гейтс, не биж му причинила зло за цял живот.

Вярно, че няма да ми е благодарен за това, но няма да му причиня не заради него, а заради себе си.