събота, 5 май 2007 г.

Политицитите - убийци в буквалния смисъл


"Днес единодушно здравният министър Радослав Гайдарски, Националната здравно осигурителна каса (НЗОК) и съсловната организация на лекарите са се обединили около решението, че здравната вноска трябва да се увеличи.

Каква ирония само?

Същите тези хора и организации не успяват с месеци да постигнат съгласие по важен въпрос като Националния рамков договор за тази година, но за увеличаване на вноската веднага има съгласие."

Това писа цивилизовано Светла Костадинова от Блога за икономика. А аз нецивилизовано ще добавя: тъпи копелета сме всички ние, че търпим безмълвно да ни мародерстват такива. Нямам предвид да ги изхвърляме от парламента подобно на 1997 г., а нещо много по-лошо, по-лошо за нас: тоталната липса на гражданска активност.

Протестираха "бакшишите" за убит техен колега и си поискаха междудругото сума преференции. Протестираха собствениците на торент сървъри, които другарите ни хАмериканци смятат за пиратски организации. Протестираха гейовете във Варна, защото на варненския баш църковен наместник нещо не му харесвали. Протестират лекари с 5-6 кратно по-висока заплата от минималната, която е 180 лева. С която пък чудо на природата е как се оживява. Утре ще протестират привържениците на движението за легализация на марихуаната (между другото последната директива на ЕС, която чака гласуване в Комитета на министрите, предвижда точно това).

Ама нас всички кво ни пука от това, че щели да ни вдигат здравните вноски, а ние пак да шарим луди мангизи под масата, втъвайки в безумни заеми, за да ни лекуват що-годе? Мърморим си по кухните, но за на нашите истински интереси даже не се опитваме да се организираме да направим нещо - за разлика от докторите, пиратите, бакшишите и тревоманите - които поне опитват.

А, ве, ко стаа, ве?

В олигофренска държава ли живеем или в бавноразвиваща се? Вторият вариант е все пак по-оптимистичен, щото има надежда, че ще се развиваме.

Макар и бавно.


5 коментара:

Анонимен каза...

Чудесно обръщение към всички, които упорито гласуват за БСП, колега!

Анонимен каза...

Не мисля, че трябва да визираш определена партия, скъпи анонимен, която и да е тя... Здравеопазването е на този хал от памтивека.

Анонимен каза...

От началото на демокрацията всяко следващо правителство краде повече от предходното.Ето сега и със здравните вноски.Ето сега и с тока.Ето сега и с водата.Ето сега и с телефоните.Ето сега и с топлоенергията.Ето сега и с лекарствата за хронично болни.Ето сега и с бензина.Ето сега и с повечето стоки в магазините.Ето сега със здравето ни,с душите ни.Преди нямаше демокрация,ама имаше клубове по авиомоделизъм,пионерски лагери,смях,радост,спокойствие.Почивки по морето.Ето сега-нъц.Болните съдят държавата,че не им осигурява лекарства.Стотици хиляди напускат.Румъния е с двойно по-висок стандарт.Окупират хипермаркетите в Русе и крадат на поразия и никой нищо не им прави.Безобразие.Не румънците.Държавата ни е безобразна.Ама скоро няма да е.Защото ще пропадне окончателно.

Анонимен каза...

aveto: edno vreme systo taka imashe dom nomer 8 i mnogo drugi nesta skriti pokriti, ne ti e vinovno praviteslstvoto, a obstestvoto. vse pak tova ne dyrzva s teritoria bivsha rusia ili statite ili kitia, da vinsh pravitelstvoto. mersi.

Unknown каза...

@aveto, анонимен
Вярно, ние сме си виновни, щото сме идиоти. Завършени идиоти. Пред очите ни се резкрива схема за грандиозно крадене - Вальо Топлото, Р.Овч., уволнените две две замминистърки и две слудователки и още един май и тойа беше зам.министъор; сметки за милиони в чуждестранни банки и т.н. - а ние си траем като задници. Затожва накрая ще потулят случая, обзалагам се. В друга държава хиляди хора щяха да са пред Министерския съвет и докато няма оставки, нямаше да си тръгнат. И Р.Овч. щеше да ходи с охрана, щото иначе щяха да го пребият като го видят. Ето, шофьорите от градския транспорт ще стачкуват на 15-ти май. И ще ходим пеша като стада овце. Щото сме си овце.

Тук ще се самоцитирам - не от суета, а за да се види, че ако ако използваш разума си, а не припяваш на напевите на политическите мантри, няма да си създаваш илюзии, чиито крах после да те разочарова - предсказала съм го, баси - що не фана да стана една политическа врачка, сума пари ще ми сипят сите партии :-)

Ей тук написах:

Маса народ мисли:
ЕС всичко ще ни оправи. Ще ни наложи ред, ще премахне корупцията, вкл. и по най-високите етажи на изпълнителната, съдебната и законодателната власт.

И пак там::
Натиск от Съюза в посока на корупцията ще има, но без наша политическа воля нещата няма съществено да се променят. А политическата воля изглежда доста крехка засега.


Две са ми е грешките:

Политическа воля хич няма. И няма да има. Лошото е, че и обществена воля няма :-(

Прав е дедо Славейков:

"Не сме народ,
не сме народ,
а мърша"