вторник, 28 май 2013 г.

За кабинета Орешарски реалистично


Не съм във възторг от кабинета, но и не съм склонна да го оплювам априори. Освен Ангел Найденов, когото смятам за партиен некадърник, срещу другите* нямам засега обосновани възражения.

За финансовия министър Петър Чобанов мога да кажа само добри думи, защото имам представа от негови публикации - статии, интервюта, била съм на негови лекции и публични изяви..

Макар че е партиен кадър на ДПС, социалният министър  Хасан Адемов според мен е много добър избор. Следя от 1997 г. работата му в социалната комисия на парламента. Много си  разбира от социалната проблематика, особено в областта на социално слабите и социално уязвимите и е много е активен в законодателната дейност, при това без да е партийно пристрастен, отгоре на всичко е много съвестен е и е работяга.

Всичко това разбира се не значи, че аз лично му давам на правителството личното си доверие ей тъй на за каквито и да е 100 дена. Не 100, всеки ден ще го гледам какво прави и ще си пиша на личния тефтер в главата ми плюс или минус и като ми станат минусите много в повече, ще почна да го плюя. Не че ще има някаква вреда за него, де. Ако всеки гражданин имаше такъв мерител в главата си, щеше да има. Вреда или обратно - полза.

Ама гражданите нещо са кът по тия земи. По площадите скачаха некФи хора дето искаха гражданско участие и после гласуваха за малоумници като Болния Лидеров и Телевизора Скат. А другите граждани, дето са интелитентни, даже не гласуваха, щото ги е гнус, или не им пука, или мислят, че нищо не зависи от тях, или им е все едно. Драги ми народе, и едните, и другите не сте граждани. Но да се върнем на правителството.

Ако то си свърши работата да освободи бизнеса от мъртвата административно-данъчно-полицейска рекетьорска хватка и ако разчисти МВР от Цецовите бандити, ще кажа първото "добре".

Ако успее успее да турне ред в бюджета, без да се налага актуализация, ще кажа второто "добре". Но ако се наложи, няма да кажа "лошо", а ще кажа "лошо" за Дянков и за ГРОБ.

Оттам нататък дупе да му е яко на кабинета, защото трябва да се готви за есента и зимата при много постен бюджет и тежко дебалансирана енергетика. Лъжа са всички приказки, че енергийните цени можело да се удържат. Ако се удържат, ще е за сметка на бизнеса, което пак ще се върне като бумеранг, ама по-късно. НЕК е технически фалирал и цената на фалита ще трябва да я плащаме ние, потребителите! Рано или късно. Виновни за фалита са управлявалите от 2001 г. досега! Защото тогава НЕК беше в добро финансово състояние. Защото дотогава нямаше никакви планове за строеж на "Белене". Правителството на Орешарски не е виновно за фалита на НЕК. Но то ще трябва да се чуди какво да прави есента и зимата. Жална му майка.

* Като попрочетох фацето се оказа, че и министърът на инвестиционното проектиране Калин Тихолов не мога да го трая, защото е човекът, отговорен за застрояването на дюните край Несебър. Егати инвестициите ще паднат - дюна върху дюна няма да остане...

4 коментара:

sea.woman каза...

Лично на мен, кабинета Орешарски не ми допадна! И не само на мен, а на повечето българи. А за турското присъствие няма смисъл да коментираме!
Автошкола

Реванш каза...

Миссленето е като да ловиш риба. Четенето е като да ти дадат риба. Като да ти подарят или продадат риба. Подарената вероятно ще е била излишна, купената ще е за масова употреба или замразена. Прясно наловената е най-сигурна и добра.













Негласуващите едвам се сдържат да не гласуват за Лидеров. Но и това ще стане. ИСТОРИЯТА Е ПРОСТО РЕАКЦИЯ.

Лидеров не е убедителен, мирише на ДС, и прилича подлакътник на макиавелистката власт.

Апостол Апостолов каза...

Обаче! Ангел Найденов може и да е накадърник, ама иначе явно е голям ебач. Щом червената секс- бомба спи с него...

Хидрофор каза...

Само се чудя, а ако се забранят партиите и всеки влязъл в парламента е там поради собствените си заслуги дали ще е по-добре?
От прочетеното от мен до сега по темата видях, че е имало подобен "прецедент" малко след ПСВ и няколко поредни правителства са управлявали много добре по безпартийната система.

За съм да пробваме това, но малко ме притеснява, че настоящите "политици" в комбинация с почти безграничните финансови възможности на шефовете си няма да позволят това.