вторник, 7 май 2013 г.

Програмно правителство?


На мен не ми изглежда странно програмно правителство с мандат 1 година с премиер Орешарски и финансов министър Иван Костов. А след това свикване на Велико народно събрание за промяна на конституцията. Таман това ще съвпадне с изборите за Европейски парламент.

3 коментара:

Ursus Major каза...

И ако не е тайна, да развиете тезата си - защо ще свиквате ВНС и какво по-точно искате да промените в Конституцията?
Иначе следващото правителство едва ли ще изкара повече от година и половина-две.

Unknown каза...

Належащо е да се промени устройството на съдебната власт. Прокуратурата и следствието нямат място в нея. Те трябва да с към изпълнителната власт. Съответно трябва да са подотчетни на парламента. Оттук нататък членовете ва Висшия съдебен съвет трябва да бъдат избирани само от съдиите чрез пряк избор, без никакви квоти от президента и от парламента. Така ще се осигури пълна независимост на съдебната власт от изпълнителната и от парламентарната.

Ursus Major каза...

Виждате ли, това за прокуратурата и следствието - първо, е хубаво да се произнесат юристите върху проблема, а след тях блогърите. Второ - за да промените конституцията трябва да свикате ВНС - и ще похарчите сума ти народна пара само за 2 месеца работа на ВНС? А какво ще кажете за премахване на института на ВНС? Щото кръга от въпроси, които разглежда ВНС е строго специфичен и не е необходимо да се свиква и да се харчи пара за него. Или поне да се определи някаква квота от 160 депутата, които да напуснат ВНС и то да премине в ОНС.
Трето - в стихията от скандалите с подслушания разговор между Кокинов, Борисов и Найденов, да ви кажа честно, все ми е тая дали Кокинов ще е прокурор, подчинен на съдебната власт или на изпълнителната. То е въпрос на наглост и възпитание.
Членовете на ВСС, независимо кой ги избира, винаги ще са зависими от политиците и ще има квоти на тоя и на оня. Просто защото те имат някаква власт, и съответно, винаги ще има някой, който да иска да ги контролира.