сряда, 8 май 2013 г.

Ще има силен наказателен вот, но той ще се разпредели между опозиционните партии


Липсата на популистка алтернатива на ГЕРБ няма да концентрира наказателния вот, но това не значи, че ГЕРБ няма да го инкасира. Той просто ще се разпрeдели между опозицията - парламентарна и извънпарламентарна. И в това няма нищо лошо или ненормално - както вещаят социологическите и прочието врачки воглаве с преброителскния гуру проф.Михаил Константинов, обясняващ защо не бива да си даваме гласовете на малките партии - сакън да не загубели. Изобщо сума учен народ в последните 10-20 дена се упражнява в сума медии да ни обяснява същото, ама много загрижени се оказаха всички учени за нашите гласове да не сме си ги загубили. Като някой голям човек много  се загрижи за мен, винаги се питам "каква му е далаверата?"

И в конкретния случай отговорът е ясен: Далаверата на всичката социологическа паплач и големите партии, които тая паплач обслужва (БСП, ГЕРБ и ДПС), е да не се гласува за малките партии. Затова непрекъснато ни набиват в главата мантрата "разпиляване на гласовете".

А това, че наказателен вот срещу ГЕРБ в полза на малките партии ще има, е видно и от един много интересен факт във фейсбук, вижте скрийншот, тълкуванието по-долу:


616 споделяния на картинка не се сещам да съм виждала във фейсбука сред моите приятели. А моите приятели не са, повярвайте, средна ръка хора, камо ли такива, дето викат "Левски, оле", "Циганите на сапун", ходят по улиците с бутилка бира и изобщо май нямам приятели от долната класа. Приятелите ми са от целия политически спектър - леви, вкл. крайно леви - и комунисти; десни, вкл. СДС-ари, мразещи ДСБ, и НДСВ-ари като Владо Каролев; сума атакаджии и купища други националисти; стари приятели от Зелените; хора от антисистемните движения, възникнали от протестите; и няколко гербера се въдят, но те са за присъствие, щото са мълчаливи, такава им е породата, не са словесни същества.

Разбира се, нито съм си адвала приятелите по политически критерий, нито - вярвям, те са ме избирали по него. В случая споменах принадлежността на приятелите си във фейбуск за друго:

Щом разнообразната  политическа общност от моите приятели с такова огромно мнозинство споделя горната картинка, значи за ГРОБ нещата не са добри. Значи, че всичките - и леви, и десни, и националисти, и зелени, и протестираращи против системата ще гласуват против ГРОБ. Сега, разбира се, всеки от горните социолЪзи ще скокне и ще рекне, че фейсбука не е представителна извадка. Да, знам, ще рекна аз. Ама той е друго силно социологическо средство. Във фейсбука виждаме т.нар. опиниън мейкъри, т.е. хората, правещи обществено мнение. Хората, които формират общественото мнение в малките групи, т.е. влиящите въру други да си сформират мнението. Хората, които имат авторитет в семейството, в блока, в квартала, сред колегите, във фирмата, сред съседите. Това по правило са по-образованите, с по-добър материален и социален статус, с по-добро положение, с прилично семейство и изобщо добре изглеждащи и прилично държащи се. Е, ами тези хора са най-силно представени сред моите приятели. Т.е. имам основание за прогнозата си за наказателен вот, който ще се разпредели между опозицията - парламентарна и извънпарламентарна. Остава да чакаме дали ще се потвърди. Ако не - ще си посипя главата с пепел.

Така че размислете на 12-ти:

Дали да повярвате на лъжливите врачки, че трябва да си дадете гласа на старите големи лъжливи партии?

1 коментар:

Анонимен каза...

чудесна статия ! Важното е да изчезнат и да бъдат съдени