вторник, 21 май 2013 г.

Костов и наследникът му от първо лице


Толкова много коментари, измислици, клюки, интриги, омраза и зли прокоби се изсипаха след оставката на Костов и оттеглянето му от голямата политика (всъщност нищо ново след 12-годишното му демонизиране), че ми се ще да хвърля малко повече светлина какво следва оттук нататък чрез  думите на самия Костов и неговия наследник Радан Кънев*, изречени на вчерашната пресконференция:

Иван Костов: 
Здравейте, благодаря ви за вниманието. Вчера, всъщност в събота се проведе едно разширено заседание на  нашето ръководство заедно с водачите на листите, които са номинирани от ДСБ, и номинирахме председател на ДСБ за Националното ни събрание на 23 юни. На въпроса кой чувства в себе си сили и възможности, кой би поел съдбата на ДСБ, защото така се пита в дясна партия. Г-н Радан Кънев заяви своята готовност, за което ние всички много му благодарим. Впоследствие имаше и друго такова заявление. Имаше номинирани кандидати, на които общата позиция, която заявиха беше, че ще бъдат заедно в едно ръководство на ДСБ бъдещо. Проведе се такова изслушване подробно и смислено, колегите задаваха най-различни въпроси, кандидатите изявиха своите позиции.
Най-накрая изборът, който се проведе тайно, завърши с категорично предпочитание за г-н Радан Кънев. Това е най-бързо израсналият и най-обещаващият млад политик, вече достигнал възраст, в която може да поеме на плещите си самостоятелно товара на една политическа кауза. Ние се убедихме слушайки го, че той има своята силна визия за бъдеще и заради това така категорично колегите му го подкрепиха. Той може да разчита на подкрепата на всички, които бяха в този колегиум, включително моята, включително на всички останали. Всъщност ние застанахме единодушно зад своята номинация. Хората, които бяха номинирани от вот, също застават зад тази номинация. Така че ДСБ силно консолидирани заставаме пред вас, зад предложения от нас кандидат за председател на партията г-н Радан Кънев, който сега ще направи своето изявление. 
Радан Кънев:
Благодаря. Още веднъж да уточним. Това е номинация на досегашното ръководство и на водачите на листи на ДСБ, която ще бъде предложена на събранието на 23 юни. Оттук до 23 юни моята задача като кандидат е да спечеля доверието на партията. По възможност тя да бъде единна в избора си, да остане единна и след избора на ново ръководство. Аз ще се обърна именно към нашата партия, към нашите симпатизанти, към нашите избиратели на последните избори, като за мен това е много трудно по обясними причини, няма нужда да задълбаваме в тях, много е трудно и за всички тях.
Моментът е труден няма да става по-лесен. Защо сам предложих своята кандидатура, ще я предложа и на събранието. Защото моментът е особено труден с един голям въпрос, който в момента поставят пред нас. Въпросът е ще предадем ли хората, които се бориха на тези избори, хората, които изнесоха кампанията на плещите си и хората, които постигнаха резултата от 100 хиляди гласа на ДСБ или ще вървим заедно с тях и ще изграждаме тяхното доверие. Моят отговор е ясен. Смисълът на моята кандидатура е ясен. Хората, които познават политическата ми кариера в ДСБ го разбират. Не няма да предадем това доверие. Бъдещето на ДСБ ще се гради върху хората, които участваха на тези избори, върху хората, които създадоха програмата ни, които я защитиха и които гласуваха за нея, върху хората, които бяха наши кандидати, върху техните щабове, върху нашите застъпници, организации и в крайна сметка тези, които гласуваха. Знаем, че това не е достатъчно. Казвам върху какво ще градим, няма да допуснем в никакъв случай да се подведем и да изоставим доверието на хората в търсене на доверие на други хора. Така че всеки път към развитие от тук нататък минава на първо място през консолидацията на ДСБ. 
Не просто като партия, а като общество стоим пред две основни предизвикателства в момента. На първо място продължаващата икономическа криза. Съставът на НС, който е напълно неспособен законодателно да даде отговор на въпросите, които свалиха предишното правителство. Въпросите за монополите, въпросите за мафията, въпросите за лошото управление. Всички днес, които са в НС са зависими от монополи. Извън НС останаха тези, които поставиха първи въпроса, тези, които се бориха, тези, които дадоха решенията. Останаха като партии, но най-вече останаха като граждани. Непредставените граждани в НС са хората, които казаха и продължаваме да твърдим, че може да изкараме страната от кризата. Те нямат свой депутат. Представени са партии, които имат нереалистични обещания и независимо какво правителство опитат да сглобят, те ще се сблъскат с това, че трябва да излъжат избирателите си още от първия ден и във всеки следващ ден от управлението.
Оттук второто основно предизвикателство - очевидната политическа нестабилност, която ни предстои. И нещо дори по-лошо от политическата нестабилност, която предстои. Тенденцията за едно трайно увълчване на политическите нрави в България, което да измести политическия дебат за изхода от кризата. За развитието на обществото и неговите приоритети. Това, което гледахме в предизборната кампания, заместването на политиката с мафиотска компроматна война, може да представлява политиката за в бъдеще. Може да не остане предизборна кампания, а да се превърне в модел на политическа борба., който няма нищо общо с демокрацията. И отново партиите, които винаги са били последователни в защитата на правата, в отстояването на демокрацията, в създаването и отстояването на правилата са извън това НС и пак повтарям за избирателите, за които това е висша ценност - са непредставени в това НС.
При тези две предизвикателства какви са нашите първи стъпки, които аз ще предложа на нашата партия на 23 юни и ще поискам подкрепа за тях.На първо място организационно укрепване на партията и то с ясното съзнание, че тя е в по-трудно положение от до сега – тя е вече партия без професионални политици. Ще използваме тази трудност като сила, ние вече го правихме в предизборната кампания. Защото с хората ще говорят не професионални политици, а хора – професионалисти като тях, каквито имаме много в партията. Хора със същото ежедневие, със същото битие, със същите проблеми. На мен самия като кандидат на ДСБ ми беше много лесно да разговарям с избирателите, защото говорим на един и същ език.
На второ място продължаваме политическото развитие на партията като еволюция на лица и послания. Ние имаме платформата на модерната десница и държим на нея и оттук нататък ще стъпваме и ще я развиваме върху ежедневните проблеми на хората. Това също е нещо, което започнахме през последните шест месеца, затова използвам думата „еволюция”. Убеден съм, че много хора ни чуха, много хора чуха посланията ни, много хора дори ни харесаха, но не можахме да спечелим доверие. Така че ще продължим по същия път. Докато другите водят мафиотска война, ние предлагаме решение на проблемите. Вярвам, че по този начин ще пречупим ниското доверие.
На трето място, неслучайно го казвам последно, задължително след укрепване на организацията и след продължаване на политическата еволюция ще има процес, който стотици хиляди непредставени граждани чакат, на консолидация на десницата. Единственото, което ще кажа в тази връзка в момента е, че тя трябва да стъпи върху доверието на хората, изразено на последните парламентарни избори. На първо място са тези, които се бориха и гласуваха. Благодаря ви и сме на разположение за вашите въпроси. 
Въпрос:
Оценявате ли като грешка коалицията си с БДФ? Ще търсите ли други млади хора от СДС и ДБГ? Третият ми въпрос е към г-н Костов – уморихте ли се от българската политика?
Радан Кънев:
По отношение на коалицията с БДФ, целият процес на анализ на изборните резултати предстои. Аз много пъти и пред медии вече отговарях, че хора, които още не са се наспали не могат да правят сериозни анализи. Имаме много точки за анализ, тази разбира се е една от тях. За мен важното е това, че направихме максималното, за да дадем представителство на хората, включително чрез коалиционна формула, поехме риска в момента да не сме сигурни в субсидията си – един въпрос, който в момента виси. И за в бъдеще ДСБ ще работи така – за нас хората да са представени в парламента е по-важно от това с какви пари ще разполагаме ние. Така че не съжаляваме, със сигурност не съжаляваме. А по отношение на десницата, аз отговорих и на двата въпроса. Категоричен противник съм на саморазпускането на съществуващи партии, които са получили доверието на живи хора в името на това да се реализират нечии медийни въжделения и представи и съм противник на идеята, че една партия може да скубе живо месо от друга партия и от това нещо да процъфтява.
Иван Костов:
Аз не съм се уморил, тук съм и ще помагам с всичко, каквото мога от сърце и с дълбока убеденост, защото много вярвам на тези хора, които застават след мен и ще останат след мен да продължат да защитават тази политическа кауза.
Въпрос:
Ако има скоро избори ще имате ли кураж да се явите сами?
Радан Кънев:
След точно една година ще има избори, така че това не е „ако”, а „когато”. Но със сигурност не можем да ви отговорим в момента на въпроса. След една година има европейски избори, много е рано да коментираме как ще се явим, но много важен приоритет за нас е тези хора, които останаха непредставени в сегашното НС, това са стотици хиляди български граждани, гласували за различни партии и не гласували, да имат свое представителство и то сериозно представителство в европейския парламент.
Въпрос:
Кои бяха другите номинации?
Иван Костов:
Илко Семерджиев, Светослав Малинов, Петър Москов. Аз не искам да влизам в подробности как точно сме избрали, но казах, че имаше готовност и от още един човек да поеме съдбата на партията, така че се състояха истински избори.
Въпрос:
Категорично ли сте против обединяването с други политически формации в една партия?
Радан Кънев:
Казах, че съм против разпускане на съществуващите партии и започване на гола ливада, което е основна теза, която се развива в момента в медиите.
Въпрос:
За „Единство” ли става въпрос?
Радан Кънев:
Не, от „Единство” не съм чул такова нещо, те имат позиция от четвъртък и тя е публична на сайта им. По-скоро от някакви личности и коментатори.
Въпрос:
Г-н Костов почетен председател ли ще бъде?
Иван Костов:
Не, нищо почетно не искам аз. От българското общество, от отделни общности, нищо почетно не искам.
Радан Кънев:
Благодаря ви.
* За да съм коректна, трябва да кажа, че Радан Кънев е номиниран за председател на партията, а изборът ще бъде направен от Националното събрание на 23 юни. Но е практически сигурно, че избраният ще бъде той, защото защото зад него единодушно застана не само предишното ръководство, а и водачите на листи в 28-те избирателни района, които - смея да твърдя, бяха най-демократично избраните в сравнение с другите партии водачи, т.е. имаше най-малко спуснати отгоре водачи. Важно значение има и фактът, че другите трима национално известни и популярни политици в ДСБ - Светослав Малинов, Илко Семерджиев и Петър Москов си направиха самоотвод, с което на практика подкрепиха Радан.

1 коментар:

Анонимен каза...

За да съм коректна, трябва да кажа, че Радан Кънев е номиниран за председател на партията, а изборът ще лъде направен он Националното събрание на 23 юни. Но е практически сигурно, че избраният ще бъде той,
---------------
Костовизъм в действие е това, комунистите ряпа да ядат!