събота, 23 март 2013 г.

Жан Виденов за греховете на БСП и за големите грехове от самото начало на прехода


Досега не съм чувала толкова остра и принципна критика на БСП. Също както и на основните грехове, извършени - без да се казва директно, но ясно се разбира - пак от хора от БСП или под тяхно влияние. И понеже за съжаление медиите отразиха отделни цитати, но не и цялото интервю или поне най-важните части от интервюто, мисля, че е важно сега, когато осмисляме последните 23 години, да чуем и неговата оценка. Защото е безкомпромисно честна.


[видео]


[край на видеото]

http://www.youtube.com/watch?v=ci56qd-3UOg

4 коментара:

Анонимен каза...

Почти напълно споделям политическите размишления на Жан, но като икономист си е типичен съветски възпитаник. Още по-лошо е че като икономически министър беше сложил Румен Гечев. Жан не може да проумее че цените на руските суровини са много по-високи за братска България отколкото на вражеска Германия, защото ние не се опитваме да внасяме и от други места. Конкуренцията ще регулира много по-ефективно цената и от най-големия патриот министър председател. И басните за големия данъкоплатец и работодател Нефтохим. Кабелен завод в едно хале има по-вече работници от остатъка от Нефтохим. И това не го направи лошия Костов, а добрите бизнесмени братушки. В момента в който се отвори вноса на горива отвън Лукойл е дал богу дух...

Това което не мога да разбера е защо Жан ходи при агент Димитър. Не разбира ли, че по този начин налива вода в мелницата му. На няколко пъти му се опълчи, но такива мижетурки не трябва да им се вдига рейтинга и да им се позволява да продължават вече над 30 години да диктуват дневния ред на България. Тези хора заслужават презрение и забвение...

Иван Генчев

Анонимен каза...

"Кредитната експанзия" за природно явление ли трябва да се счита в България? Кой,ако не председателят на управляващата партия, трябваше да контролира раздаването на банковите лицензи и да следи за кредитите без обезпечение? Кой трябваше да пресече ограбването чрез "пирамидите"?

Ако днес Виденов минава за "най-честния сред политиците" – след като е допуснал краха на банките и е оставил да бъдат окрадени спестяванията на гражданите – кой удостоява с тези почетни титли, морални колоси като Кеворкян ли?

Добре е, че не личи Виденов да се озлобил от заслужената си "демонизитане" нито да се гордее с фалшивата си "канонизация", но с оставката си той позволи да бъде използван за бърсалка на партията си,
мълча по-упорито от Костов докато проговори и въпреки, че се старае се да бъде обективен, е самокритичен колкото партийния устав на БКП.

Трябва ли да се умиляваме от такава стерилна почтеност?

Unknown каза...

@Анонимен

Законът за БНБ и Законът за банките и кредитното дело, създадени през 1990 г., даваха огромни правомощия на председателя на БНБ и никакви (0) правомощия на министър-председателя и изобщо на изпълнителната власт.
Затова най-отговорен за безумното раздаване на банкови лицензи на сульо и пульо е шефът на БНБ Тодор Вълчев, както и подуправителите на БНБ. Също носят вина за липсата на какъвто и да е контрол върху дейността на банките. Следващите по вина са висшите мениджъри на банките, които бяха или мошеници или некадърници, понякога и двете. А често изпълняваха и партийни поръчки, вкл. на хора от БСП.

Анонимен каза...

Благодаря ви за отговора, госпожо Гюрова, но нали разбирате, че когато става въпрос за катастрофа на страната ти, а ти си на най-високото място в държавата, няма как да си без правомощия, най-малкото – да се обърнеш към службите или прокуратурата. Няма как да не поставиш категорично въпроса пред партията си и пред парламента.
Онова, което винаги ме поразява в активистите на БСП е особения, кастов "морал" на "номенклатурата", особения им духовен кръгозор, тяхната сякаш физиологическа неспособност за спонтанна, морална реакция.
Ако ми кажете, че това е присъщо изобщо на всяка "политическа класа", няма да се съглася с вас. Точно това непробиваемо "дебелоочие" е присъщо на тоталитарните, бюрократични елити, то се култивира и репродуцира само в такава, стерилна среда, то дори не може да бъде квалифицирано с морални понятия, защото "там" те са неприложими.
Затова "промяната" няма как да дойде от тях, а, за съжаление, "те" вече не могат да бъдат принудително "изолирани".
А за вината на "сушата, кишата и "Гришата", можем да си говорим безкрайно...