неделя, 3 март 2013 г.

Пламен Горанов - варненският Ян Палах


Пламен Горанов - варненският Ян Палах

Прокуратурата е завела следствено дело за самозапалването на варненеца пред входа на общината

 

"За Пламен!". С този плакат в неделя 50 хил. протестиращи във Варна припомниха на съгражданите си за трагичната "революция" на 36-годишния алпинист Пламен Горанов.

Малко след 7.30 ч. сутринта в сряда на 20 февруари младият мъж се самозапали на стълбите пред парадния вход на кметството в града. Направи го, за да привлече вниманието на съгражданите си към протеста и към призива си за оставка на варненския кмет Кирил Йорданов. Оттогава досега той се намира в критично състояние в клиниката по изгаряния на Военноморска болница във Варна с над 80% изгаряния по цялото тяло.

Няколко дни преди това Пламен споделил със свои приятели, че от протестите нищо няма да излезе. "По-добре да се запаля", казал той. Никой обаче не обърнал внимание на думите му. В нощта преди да предприеме самоубийствената си форма на протест Пламен, изразил разочарованието си от ефекта на шествията и съобщил, че на следващия ден заминава да се катери в Анталия (Турция).

Кметът: Преживявам го и аз

Още в деня на трагедията обаче стана ясно, че докато е горял, Горанов е извикал "Киро, Киро, днес трябваше да съм в Анталия...". Веднага след това се появи информацията, че до себе си той е държал плакат с призив за оставката на Кирил Йорданов, който е изчезнал веднага след като на мястото са пристигнали граждани, оказали първа помощ.

Едва в понеделник, шест дни по-късно, на специално свикана пресконференция Йорданов заяви, че става дума за "трагичен, драматичен случай, разиграл се на стълбите пред общината". "Преживявам го и аз!", каза кметът на Варна и съобщи, че е поискал изпращането на националния консултант по изгаряния, за да помага на екипа, който се грижи за Пламен.

Прокуратурата: не е нещастен случай
Миналия петък говорителят на Варненската районна прокуратура Десислава Йотова съобщи, че разследващите са разбрали от медиите за съществуването на плакат с призив за оставката на Кирил Йорданов до самозапалилия се Пламен. "Първоначално при огледа и разпита на свидетели – охранителна полиция и общински служители, той не беше открит. Последният от свидетелите обаче, разпитан в късния следобед на 20 февруари, е казал, че подобен плакат е бил намерен. Веднага след това при проверка на място плакатът е бил открит у друг служител на общината и е бил иззет. Надписът на плаката гласи следното: "Оставка на Киро и всички общински съветници до 17 ч. на 20 февруари, 2013 г.". Нямам информация дали служителят, прибрал плаката, е бил сред разпитваните през деня", каза Йотова.

По думите й "категорично няма никакви основания да се мисли, че става дума за нещастен случай", а анализът на кръвните проби, взети от Горанов веднага след инцидента, не е показал наличие на алкохол или наркотични вещества.

Ден по-късно обаче същата прокуратура разпространи изявление, според което публикуваният в "Дневник" текст "съдържа некоректно интерпретирано изказване на говорителя на Районна прокуратура – Варна, прокурор Десислава Йотова". Самата Йотова в понеделник заяви, че няма претенции към съдържанието на текста и неговата достоверност, а срещу изваждането в заглавието, че плакатът с искане за оставката на Йорданов е бил "прибран" от негов служител. На въпрос знае ли кой е служителят варненският кмет отговори кратко: "Не!".

"Склоняване към самоубийство"

Заведено е следствено дело за самозапалването на Пламен Горанов за "склоняване към самоубийство", защото искаме да изясним конкретните мотиви за подобно действие. Според нас едно искане на оставка не е достатъчно за предприемането на такива радикални действия", казаха от варненската прокуратура.

 

Няма коментари: