вторник, 19 март 2013 г.

За Костовите злодейства с "Мариците"


Темата с продажбата на "Марица Изток 1" и "Марица Изток 3" и с цените на произвеждания от тях ток шества из медии и форуми с този израз, затова и почнах с него.  Много силно впечатление ми направи разказът на форумец от "Дневник - пряк участник и свидетел на цялата история на "Мариците". За съжаление не записах името му и моля, ако някой се сети или той се разпознае, да се обади. Разказът му няма да види бял свят, а мисля, че повечие хора трябва чуят един обикновеин работник, прекарал целия си трудов живот там:


Най напред за ТЕЦ 1 ", Първа комсомолска". Много от вас може би не знаят това име, но аз съм закърмен с него, там съм прекарал един месец през лятото на1962 г. на комсомолска бригада, и това е нещо непознато за мнозина от вас.
Та тази ТЕЦ 1 (така ще я наричам за по-кратко, както и ТЕЦ 3) е построена през 1961-62 г. и е с обща мощност 200 Мвт. През 1974 г. става голяма авария в тази ТЕЦ (гръмва бункер за въглища), което налага почти основен ремонт на ТЕЦ-а. Захранва се с въглища основно от рудник "Трояново-1". И така до 1995 г., когато този ТЕЦ спира да произвежда ток, а едва крета да подава пара за брикетна фабрика. При това положение рудник "Трояново-1" става излишен с неговите 3000 работника. През периода 1995 г. до 1996 г. се търси инвеститор, който да поеме цялостната рехабилитация на ТЕЦ-а, но предвид тогавашното положение няма такъв. В края на 1996 г. - началото на 1997 г. пада правителството на БСП и на власт идва Костовото правителство, климатът рязко се подобрява, продължава търсенето на инвеститор, идва един от Япония, но като вижда положението в самия ТЕЦ (а положението е такова, че всичко трябва да се срине със земята и започне отново) се отказва, през това време напрежението в рудника расте поради неясното бъдеще и евентуално съкращение на 3000 работника. През 1999 г. май се появява американски ивеститор, който казва "наемам се, но при условие, мощността ще я направя три пъти по голяма, но искам в продължение на десет години след пуска на ТЕЦ-а токът да ми се изкупува на цена 500 долара за Мвт. Стига се до компромиса 250 за Мвт". Същата история се завърта и за ТЕЦ-3. И така двата ТЕЦ-а са напълно рехабилитирани, като им са монтирани и тъй наречените сероочистки и от 200 Мвт за ТЕЦ-1 която става на 650 Мвт и ТЕЦ-3 от 450 на 900 Мвт. и могат да работят още около 35-40 години.Това го знам, защото там, в тези рудници съм се пенсионирал.

Няма коментари: