сряда, 26 ноември 2008 г.

Hallucinogen - LSD (Music Video)


Включих на вълна "гоа"(С "Бленуващите кристали" отпращам към "Какво е гоа") и ето едно великолепно видео по темата. Звукът на Hallucinogen е малко твърд за фен на old school goa като мен, но съчетан с визията вдъхновява... Hallucinogen, a.k.a Simon Posford e велик артист на goa/psychedelic сцената, работил с култови фигури като Raja Ram. А в нашето постомодернистично цинично време има въпиющ недостиг на вдъхновение...

[видео]
<
[край на видеото]

Понякога си мисля, че ако разните политици, топжурналисти, социолози отвреме навреме слушат музика - ама не като фон на пиянка или раздумка, а като цел - да слушат за душата - да ме прости Сашо Божков, че му ползвам заглавието на рубриката, но е удивително точно за това, което искам да кажа, а именно - да се оставят в музиката, за да се намерят... - та ако бих могла да направя това с вълшебна пръчка, мисля, че тези хора щяха да са по-различни. Не казвам по-добри, щото не съм сигурна в това. Но по-истински.

5 коментара:

spacecake каза...

хубаво, халюциногени, обаче не те ли е хващало шубето, че можеш да се бъгнеш от тях?

Анонимен каза...

Това е ремикс някакъв.
Оригинала е може да се чуе и ТУК - :-)

И да... Саймън е голяма работа :-)

Анонимен каза...

Хич даже не е твърдо за old school кретенизма. Естествено може и да е като стена за тези, които просто не чуват музиката... :) За първи път слушах през 1995г. и от тогава станах огромен фен на GOA-та. Страхотно.
spacecake а теб шубе ли те е? :) От ника ти се подразбира, че не са ти чужди някои субстанции :))) LSD разбира се е много коварен халюциноген. Чел съм, че дори може да си останеш някъде там из приключението. Възможно е и да ти позеленеят и зъбите :) Затова използвайте чисти натурални гъбки :) Дори и те обаче могат да отворят шизофрения ако човека е склонен. Умната с билките ;)

spacecake каза...

@ анонимен, да, от халюциногени. ти може да си чел, но аз познавам хора, които все още не могат да излязат от страната на чудесата след употреба на гъби. един е инвалид, друг е с лека форма на шизофрения. хазартен тип съм, но халюциногените ме плашат.

Unknown каза...

@ spaceake

Да, хващало ме. Още повече - имах два Истински гадни случая на бъгване. Единият път беше класически флашбек, и то след първия ми досег с LSD - 2-3 месеца по-късно започна трип без каквото и да е вещество. Не беше толкова дълъг и силен, но чулвството, особено в началото е много плашещо. Добре, че знаех за флашбека и някак си дори в началото успях да се сетя, че е това и да не се панирам. Защото основната причина за лошите преживявяния от халюциногени (така наречения bad trip - лошо пътуване) е личността на пътуващия, а не веществото. Ако си изпълнен със страхове, съмнения, омраза, злоба - те се материализират в трипа, тоест пътувайки, срещаш ПЪРВО и ПРЕДИ ВСИЧКО себе си. И ако си ужасЕн от пътуването, значи си нещо твое те е ужасело.

Вторият път според мен потвърждава това - за ролята на предварителната нагласа. Пуших трева, но при доста съмнителни обстоятелства - съмнявах се в човека, който ми я продаде, съмнявах се в тревата, поради което побързах да я изпуша - сама, криейки се - с две думи си бях създала тотално параноична нагласа и се получи прилична психоза - нещо като bad trip. По-късно разбрах, че при тревата действително ролята на установката (нагласата) е изключително важна и употребата индивидуално може не само да не донесе позитивни ефекти, но точно обратното. Което мисля, че стана при мен.

А за окончатеблвното бъгване - за което мисля и ме питаш? Защото говориш за двама, които са останали бъгнати след гъби. Мисля, че хората, окончателмно бъгнати от хронична употреба на алкохол надвишават хилядократно, да не кажа повече бъгнатите от гъби. Специално а последните - няма достоверни научни данни за това, че употребяващите гъби развиват психози по-често. Твоите двама души вероятно са имали душевни проблеми и гщъбите са били един от начините, които са търсили да се справят с тях. Т.е., те са си били бъгнати поначало и гъбите са били симптом но бъгването, а не причина.

Едиинствената научно установена връзка между психоактивни вещества (ПАВ) и психозите е тази с тревата. Холандски учен установява, че от тийнейджърите, които системно са употребявали трева, по-голяма част развиват шизофрения в сравнение с тези, които не са употребявали.

Тук обаче оставатк ред въпроси? Дали те не са били предразпоположени към шизофрения и именно това предразположение да ги е карало да употребяват системно трева? В мозъка на хората са установени специфични рецептори за канабиноиди - псиоактивното вещество в тревата. След като емолюцията е създала тези рецептори, каква е ролята им?