петък, 28 ноември 2008 г.

Да отворим досиетата на всички журналисти!


Чета как бившият ми шеф Краси Райдовски (11 месеца работех в Пресслужбата на правителството, когато той бе нен началник - 25.01.1995-10.01.1996) громи Комисията по досиетата защо не изкарала досието на Нина Спасова, професионална арабистка и бивша шефка на новините в националната телевизия, настоящ шеф в канал ВТВ. Спасова е работила в звеното за прослушване и е имала чин в МВР - което НЕ я прави доносник подобен на Димитър (Кеворкян) или Алберт (Коритаров).

Според мен Краси Райдовски по лични причини гони Нина Спасова, а от обществена гледна точка значително по-интересно е друго, което той споменава - "има и един много “наблюдателен” журналист, който е сътрудничил и не е огласен." Очевидно Райдовски визира Тома Томов - авторът на предаването "Наблюдател". Не е нужно да си Райдовски, за да се сетиш, че Томата не може да шета напред-назад из западния, източния и междинния свят без благословията на службите. Която пък се получаваше срещу ответни услуги. Томата е човек на службите - аз го знам, и то не от Райдовски. В случая ми се струва, че той (Тома Томов) не е влязъл в списъка, защото са се придържали към тясното разбиране на закона - началници и шефове на водещи предавяания. А "Наблюдател" не бе предаване на БНСТ, а външна продукция.

Което ми породи и идеята: защо журналистическата гилдия да не поиска да се отворят досиетата на ВСИЧКИ журналисти, работили след 1989 г.? Ако колегията го поиска, съм убедена, че депутатите ще гласуват съответна поправка в закона. Ако на бял свят излязат всичко обвързаности на хората, които 20 години промиваха мозъците на обществото, това ще е полезно и за обществото, и за гилдията. Моля, който е съгласен, да напише тук коментар.

6 коментара:

Анонимен каза...

Аз го подкрепям горещо, въпреки че не съм от гилдията пък макар и пишеща. На този етап вярвам само на блогърите.Защо ли...Защото живея в Германия и тук никой не ме гледа лошо или пък чака кога ще се самоубия защото съм протестантка.Може би защото немците са или протестанти или католици. В България обаче след 1992 година настана ад. Гилдията на журналистите ръсеше куп лъжи за протестанството и забележете винаги във времена на смут с цел отвличане на вниманието. И сега има нещо подобно и много е важно да се разбере кои са несвободните журналисти. То такива са срам за себе си.Защо забравиха плодовете на протестантството които определено не са такива лудости за които пишат, а личностите излезли от Робърт колеж,промяната в икономиката благодарение на Лутер...

Анонимен каза...

Съгласна съм с идеята ти. Най-малкото - би било любопитно.

Аспарух К. каза...

За Томата поне аз никога не съм имал съмнения. Щом и Димитри се оказа в списъка, отсъствието на Томов от него няма как да не изненада. Освен ако... той продължава да е действащ сътрудник; по закон (ако правилно помня) настоящите сътрудници на тайните служби не се разгласяват.

За Нина не знам. Като професионалист я уважавам много, но пък като международник със сигурност е работила за службите. Нямаше да е зле да извадят доста по-пълен списък. Сега извън него остават доста хора, за които нямаше да е зле да се знае със сигурност какви са ги вършили тогава.

Аз се сещам за поне 2-3 души, които бяха на ръководни постове в Ефир 2, докато се подвизавах като стажант там, за които съм почти стопроцентово убеден, че са сътрудничили. Но като какви и в кое управление - това нямам представа; поради това не ми се иска да назовавам имена.

Най-добре би било да се публикува официално онлайн списък на сътрудничили на службите колеги; без лустрации и разжалвания, но просто хората да могат да преценят до каква степен могат да вярват на съответния журналист.

Unknown каза...

хех. мисля си с умиление за някои бургашки муцуни. иначе съм "за".

Анонимен каза...

учудващо малко коментари. чудя се безразлични ли сме или просто апатията е заразна?

Анонимен каза...

ne sme[pone dosta goljama 4ast]bezu4astni,no ima li smisal da sme ;u4astni;-njama,po dobre po dale4 ot tazi mrasotija!!!!!!