сряда, 26 ноември 2008 г.

Как ми е тъпо, че обидих любимия си вестник "Капитал" :-(


Вчера твърде се развълнувах, защото се сблъсках с нещо, което съм мислела не за невъзможно, но не съм го очаквала тук - постинг от мое име, който не съм писала. Реагирах изключително емоционално - разбираемо за ИТ лаик, но не е приемливо това, че насочих изненадата и гнева си към в."Капитал". Причината - видях фалшивия постинг в техния агрегатор "Мегафон" и съвършено лаически реших, че там е виновникът. Сега ме е срам дори да си възстановявам хода на мисълта, защото и за човек с минимум ИТ познания като мен тя изглежда най-малкото прибързана, а най-точно - глупава до безобразие. Ако бях прегледала агрегаторите (които агрегират моя блог, вкл. и агрегатора, който аз ползвам), пощата си (защото имам включена опция за уведомяване при публикация в блога, вкл. мои публикации) - абе изобщо ако не се бях поддала на истерията, породена от страха, а се бях размислила върху фактите, нямаше да обидя толкова тежко в."Капитал".

Аспарух К. например пише, че пуснал директния RSS от blogger в RSS лентата на Maxthon и автоматично той проверява за нови постове и там такъв пост не се е мяркал, в Google Reader обаче се вижда точно в RSS-а на моя блог. Интересно е, че в пощата си имам уведомление за постинг с това заглавие и този час от "анонимен", а не от "Вени Г.", както би трябвало да е. Bloglines, който ползвам като уеб RSS агрегатор, също не ми показва подобен постинг.

Тъпо ми е, че установих, че съм реагирала тъпо, като тъпачка. Но най ми е криво, че кщазах лоши думи за в."Капитал", защото той и Дневник" са единствените нормални по европейски и световни критерии вестници у нас. Гадно :-( За мен гадно :-( Именно като при европейски вестник, почти веднага получих мейл от Еленко - нещо, което писалите по адрес на други вестници могат години да чакат. Отговорих му това:
"Благодаря за бързия отговор :-)

Като разгледах това-онова, мисля, че ми е хакнат блогът, а първичната ми реакция на непрофесионалист бе непремислена и съответно погрешна. За което се извинавам на "Капитал" във Ваше лице, като разбира се, ще публикувам това в блога си с изрично обяснение и извинение.

Действително сте най-добрите, съжалявам, че аз самата дадох лош повод да го установя пак."
А аз? Зададох си въпроса защо е била нужна тази измама? След като премина първоначалният ми истеричен страх, ми е ясно, че никакви КаГеБета и ДеСета не се занимават с блога на Вени Г., а вероятно бизнескръг заинтересовани люде са решили да опитат нещо по този начин. "Да опитат нещо", т.е. какво и защо? Според мен целта е била журналистката Веселина Томова, автор на сайта Afera.bg - който е много по-скандален от обозе почившия "Опасните новини", но "скандален" в най-европейския смисъл - публикуващ опасни за най-висшия управляващ елит факти. Не познавам г-жа Томова, но забелязах, че от известно време тя препубликува (коректно, с позоваване) мои материали, повечето за ДС и ДПС. Вероятно това са забелязали и тези, другите и са решили чрез мен да "хързулнат" на Веселина Томова някаква информация. Т.е., тя да я прочете все едно, че е моя и доверявайки се досега на моите публикации, да "глътне" и тази. Ключът според мен е в анализа, написан в наподобяващ моя начин стил:
"Дъболка криза в ДСП. Парализ на властовата структура --> лобита, враждувяащи между си конфронтационни.-.. западащ ресурс на председателя да балнасира между тях. Аамет като Селим сулган. "
Това ли е трябвало да бъде внушено? От месеци наред Веселина Томова пише по теми, които биха могли буквално да "изгорят" ДПС. Сега според мен я тласкат към изводи в някаква посока - не съм тънък познавач на движението и не знам в каква, но знам, че когато някой отвън ме тласка нанякъде, е хубавжо да вървя другаде.

П.П. Смених не само паролат, а подходът - вече нямам една постоянна парола, а тя се генерира..., я ;-) няма да кажа как пък ;-)

3 коментара:

Анонимен каза...

Тези два вестника, едва ли имат повече от 100 души читатели, включително с роднините, но няма значение. По-важното е, колкото се може повече хора да пишат за истинското лице на противоконституционното и про-турско ДПС, което трябва да се заличи от лицето на земята.

Анонимен каза...

е то щото да си с една парола не е лаищина хахаха, аре вече и това си разбрала че не треа се прави
А този Дневник даже не го включват в класациите за тиражи, верно къв му е тиража, да не говорим че е отчайващо скучен, аре в Капитал има интересни неща

Unknown каза...

Една постоянна парола само за блога имах предвид, а не една парола за навсякъде, чак дотам не съм лаик :-)