понеделник, 24 ноември 2008 г.

Случаят "Коритаров" - аларма, която никой не чува


Уволнението на Георги Коритаров от "Нова телевизия" е тревожно за демократично мислещите хора - по причина както на начина, по който бе извършено, така и поради практическата липса на адекватни реакции в мейнстрийм медиите*. Второто иде да потвърди нещо, което тук съм писала нееднократно - че у нас свободни медии няма.

Не съм фен на Жоро Коритаров, защото го познавам твърде добре и твърде отблизо и моята представа за морал - както личен, така и професионален, не съвпада с неговата, за което съм писала и тук -
"Араламбене му е майката - посвещавам на Коритаров и подобия".

Но в случая не личните отношения са важни, както не са важни личните и професионални качества на Коритаров - защото е очевидно, че го уволняват не заради тях. Не съм склонна да приемам на доверие "разкритията" на в."Уикенд" и в."24 часа", подкрепени от увъртащите полупотвърждения на шефа на "Нова" Силва Зурлева и пиара на "Лукойл" Диана Дамянова - че Коритаров рекетирал Валентин Златев с бизнеспредложение, от което щял да получи 3 милиона. Защо се съмнявам:

1. Именно защото познавам Жоро и знам, че не е светец (меко казано), но също така знам и предела на смелостта му (изключително нисък). Абе да го кажа направо - Жоро е страхлив като полска мишка и докато не видя доказателства черно на бяло, никога няма да повярвам, че е способен на такъв сериозен рекет.

2. Защото познавам също така методите на бившата ДС, които сега се използват с пълна сила, за компрометиране и неутрализиране на хора, а случаят "Коритаров" просто вони на такива методи.

Още когато Жоро започна да вади скелетите от гардероба на Доган и ДПС (интервютата след смъртта на Ахмед Емин с бивши активисти на движението за финансирането и корупцията) , ми се стори, че "настъпва мотиката" и сега мисля, че последвалата история с Валентин Златев е обикновена "постановка", "комбинация", която той нямаше начин да избегне. Пояснявам:

Много е възможно Коритаров да е водил разговори със Златев за някакъв бизнеспроект, от който и самият Жоро би имал полза като посредник. Маса от така наречените водещи журналисти от мейнстрийм медиите захлебват яко именно от подобни "странични" дейности - това е публична тайна в гилдията и е срамота, че сега някои от захлебващите плюят "възмутено" Коритаров.

Даже предполагам, че е водил, но въпросът е кога? Според мен - преди смъртта на Ахмед Емин. Мисля също, че Златев нито е бил изненадан, нито възмутен от предложението. Просто нещата са вървели по нормалния си ход - а нормалният ход на корупцията и далаверите в Ориента е бавен. Обаче идват смъртта на Емин и последвалите истински журналистически удари на Коритаров, разкриващи базисната корупция на ДПС и Доган. Тук според мен се задейства комбинацията в два хода:

1. Жоро е насъскан да "разбие" Юрген Рот като поръчков автор и той го прави качествено.

2. Тутакси му е подадена "информаторка" на Рот - брилянтно изислен ход от гледна точка на психиката на Коритаров, защото като човек с ниско ниво на самооценка и самоуважение и същевременно с висок интелект той винаги търси посткфактум рационални оправдания за недотам моралните си действия, т.е. : бидейки достатъчно умен, съзнава добре, че е бил некоректен към Рот, и предложилата се "информаторка на Рот" му е добре дошла - той я пуска да говори каквото си ще с чувството, че така зачерква предишната си некоректност.

"Информаторката" обаче насочва разговора не към Рот и книгата, а към Златев и Правец, но Жоро, обсебен от съвестта си, не усеща къде хлътва. Независимо, че в ред изявления след като го разкриха като доносник, той обясняваше как се чувствал разузнавач-аналитик (абе почти като Зорге ;-) ), Коритаров никога не успя да схване духа и ценностите на Държавна сигурност, поради което бе обречен да си остане тяхна жертва. Както в случая.

"Информаторката на Рот" разказва общоизвестни неща - че Правец е частен град на Валентин Златев. Фактите са известни отдавна, но в нашата мекопутиноидна държава за тях публично не се говори. Обаче това е повод Златев да задейства руската част от комбинацията. По форумите много се спори дали MTG - шведският медиен холдинг, е шведски или е руски. И двете версии са верни. И холдингът е шведски, и руското влияние в него е значимо.

Значима част от дейността и печалбите на MTG се реализират в Русия, Казахстна и Украина. Експанзията на MTG в Русия е в началото на 90-те години през Петербург. А тогава шеф на комисията по чуждестраните отношения на петербургското кметство е..., упс!, изненада - Владимир Путин. Оттам, от питерското кметство, и оттогава - когато Путин завежда международните му отношения, захлебват и по-късни световни колоси като "нашия" Тор Бьорголфсон - купил БТК, СИБанк, Актавис и и др. Връзката - подсчертавам! - не е хронологична, а причинно-следствена!!! Защото по тогавашното руско законодателство местната власт има решаващата дума на коя фирма да даде лиценз, и на коя - не. А лиценз се дава за всичко. На Бьорголфсон тогава му дават лиценз за бира (по-късно, след като с административен натиск са разбити конкуретните, той става бирен бос и запачва да инвестира в ред други сектори), на MTG дават лиценз за телевизия. Логиката е една, и движещите сили са едни. Неслучайно тия дни в борда на директорите на MTG влезе Александър Изосимов, досега заемащ поста генерален директор на "Вимпелком" - един от трите най-големи руски мобилни оператори. Колко му е на руския ставленик Златев да завърти два телефона на когото трябва, че в българската телевизия на MTG има някой си, който говори лошо за .... - никакво значение няма за кого, ключът са личните обвързаности - "той говори лошо за нас".

"нас" какво е? Русия? бившите от КГБ? момчетата, дето КГБ ни дадоха куфарчетата?

Не знам. Знам само, че Коритаров го уволниха не за недоказаните му засега бизнесинтереси, а защото започна да рови скелетите в гардероба на Ахмед Доган - по съвкупност ключов политик, олигарх в сянка, неофициален синдик на "Мултигруп" и основен лобист на руските имперски и олигархични интереси човек . Да поясня - не мисля, че бруталното уволнение на Коритаров е инспирирано от Русия или от каквито и да е руски интереси. Много сме дребни, вкл. и Коритаров. Мисля, че основната клика управляващи използва тайния си ресурс (ченгенарски похвати + руски връзки) - както за назидание (да не си помисли друг да се рови из ДПС), така и за осигуряване на медиен комфорт за изборите догодина.

Огнян Стефанов го пребиха почти до смърт. Преди това Иво Инджев го изхвърлиха от БиТиВи по по желание на путиновия приятел Гоце. Сега изхвърлят Коритаров, като същевременно го омаскаряват (идеята е да не го вземат от друга голяма телевизия).

Абе, хора, наистина ли не виждате какво става у нас?!?!?

---------------
* мейнстрийм медии - класическите медии: преса, радио, телевизия - като противопоставяне на новата медиа - Интернет, основно във формата на блоговете

15 коментара:

Unknown каза...

чудя се обаче докога ще трае свободата в интернет.

Анонимен каза...

Браво, прекрасен анализ.

Ако Коритаров е изнудвал когото и да било, би трябвало прокуратурата да се занимава с него, а не да го уволняват без никакви основания.

Единственото ми успокоение е ,че на другарите не им остава и година да са на власт.

Аспарух К. каза...

http://acnapyx.blogspot.com/2008/11/not-live.html

Анонимен каза...

"Единственото ми успокоение е ,че на другарите не им остава и година да са на власт." -- ГЕРБ са Б-отбора, Атака произлезе от службите и там има мутри, ДПС си го знаем -- каква надежда?

Николай Павлов каза...

На мен ми направи впечатление, че Коритаров на няколко пъти наблегна на приятелските взаимоотношения между Бойко и Валентин Златев. Дори спомена, че ден преди да бъде уволнен е получил SMS от Бойко - "Вальо Златев ти е сърдит". Ясно е кой му е разписал уволнението, не са ми ясни онези, дето отричат, че в България имало олигарси.
Друг въпрос е, че специално агент Алберт не може да предизвика никакво съчувствие у мен. Мръсните игрички му изядоха главата.

Анонимен каза...

А, виждаме, виждаме...

Анонимен каза...

Всичко казано за Правец е вярно. Всеки, който отиде там може да го види с очите си.

Анонимен каза...

Гюрова ГОВОРИТЕ глупости! MTG, била и шведска и руска?
Ами нали има Гугъл!!
Ето какво притежава групиривката:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_%C3%B6ver_MTG:s_tv-kanaler

В Русия влиза от една година и от тогава има представител.
Това е НАЙ–ГОЛЯМАТА такава групировка в Скандинавия.
Мога да ви зария с линкове за тях!
Те уволниха Коритаров! А не Доган или който и да е!
А Коритаров дори не ги е упрекнал за това. А камо ли да ги съди.
Гнусно Гюрова. Гнусно! Ама такава ви е работата!

от Mickey

RoujkaBG каза...

Ако Коритаров беше уволнен след отварянето на досието му и прочетохме гнусните му доноси срешу негови колеги- ОК, обществото щеше да бъде удовлетворено, защото за мерзавци място в обществени медии не би трябвало да има.

Коритаров беше един от най- големите манипулатори на общественото мнение по т.нар.
"Дело на медиците", което си беше чиста далавера на ДС и БСП, които прилапаха милиарди народна пара.
Никога не реагира като журналист на безбройните сигнали подадени му от българи, работещи в Либия- игнорираше и изопъчаваше факти.

Отношението му към тях беше като на прокурор, който ги обвинява в липса на българщина.Осем години наблюдавах поведението на един поръчков журналист, който обслужваше интересите на ДС, чиято жертва в крайна сметка се оказа самият той.

Не уважавам Коритаров, но заставам зад него, заради начина по който беше уволнен.Гнусни инсинуации и манипулации, които по традиция ще минат като "всяко чудо за три дни".

Нагло, цинично ми звучи изявлението на Дамянова:"Понеже Коритаров вече няма служебно положение НЯМА да бъде предаден на прокуратурата".

Прокуратурата да вземе да се самосезира ли? Да изиска доказателства за неговите нечисти сдлки и да ги тури на тезгяха, че да повярваме в тази скалъпена история. Аз не вярвам, че тоя страхлив мишок Коритаров може да се забърка по такъв начин.

Единствената файда за обществото от това гнусно уволнение е - младите да се замислят: ИМА ЛИ СМИСЪЛ ОТ ОТВАРЯНЕТО НА ДОСИЕТАТА?
Коритаров е чудесен пример как човек с досие може да бъде манипулиран, употребен и хвърлен на бунището.

Анонимен каза...

Хората гледат, някои и виждат, но тъжното е, че нищо не предприемат...

добре, че измислиха блоговете, та будните и интелигентни хора да бият камбаната на заспалия народ.

Анонимен каза...

Получи се възмездие по йовковски... Ако има нещо смислено и цинично положително в този случай, това е възможността и слепците да видят кой управлява държавата. Добре е да го видят и НАТО и ЕС и да проумеят какъв таралеж си сложиха в гащите. Свобода на медиите? Какво беше това?

Анонимен каза...

Виждаме, виждаме... Ама кажи ми как да надигнем глас, като виждаме също така и какво точно ще ни се случи след това... На нас, на близките ни, на роднините ни... Аз лично виждам и изхода - терминала на летище София...

Анонимен каза...

DA I AZ WJARWAM NA KORITAROW,OTKOLKOTO NA ONIJA S RUSKATA ORIENTAZIJA,MNOGO LOSHO GOWORI ZA STRANATA NI CHE WSE OSHTE MOJE DA SE DEISTWA SRESHTU NJAKOGO PO TOZI DOLEN I PODMOLEN NACHIN...NO SUS SIGURNOST POWECHETO MISLESHTI HORA TOZI PUT SE ORIENTIRAHA PRAWILNO I RAZBRAHA ZA KAKWO STAWA DUMA,A IMENNO CHE TAJA SLUCHKA WONI I NAMIRISWA WSE POWECHE NA ONEZI STARI I NE DOTAM UMNI METODI S KOITO SI SLUJEHA I ZA SUJALENIE PRODULJAWAT DA SI SLUJAT AGENTITE NA KGB I TJAHNATA PODLOGA W BULGARIJA DS.SAMO CHE TUKA KONKRETNO W TOJA SLUCHAI WIDIMO OSTANAH S WPECHATLENIETO,CHE NESHTO NE E IZPIPANO DOKRAI,I TOWA NESHTO PROZIRA I NE MOJE DA SE SKRIE...KATO ZAMISUL UMNO IZMISLENO,AMA KATO IZPULNENIE PULEN PROWAL,TIJA HORA KATO WALENTIN ZLATEW I DOGAN SUWSEM SA SE SAMOZABRAWILI ZA SUJALENIE I E KRAINO WREME WECHE AKO BULGARIJA E WSE OSHTE NJAKAKWA DURJAWA KOMPETENTNITE ORGANI ZA TOWA DA SE NAMESJAT A NE DA SE KRIJAT KATO PLUHOWE I DA CHAKAT DA OTMINE BURJATA...ZASHTOTO PO TOZI NACHIN TE INSTITUZIITE WSE POWECHE SE OBEZLICHAWAT W UJ PRAWOWATA I DEMOKRATICHNATA DURJAWA BULGARIJA.AMI NE MOGA I AZ DA NE SI ZADAM WAPROSA KOITO SNOSHTI W PREDAWANETO PO SKAT KEWORKJAN NA NJAKOLKO PUTI ZADADE NA KORITAROW A IMENNO: ZASHTO NE ZAWEDE ISK ZA KLEWETA SRESHTU W.ZLATEW ? AMI TO E MNOGO PROSTO GN.KEWORKJAN I WIE GO ZNAETE MNOGO DOBRE ...ZA SUJALENIE BULGARSKIJA SUD W GODINITE POCHTI SE OBEZLICHI KATO SWOBODNA I NEZAWISIMA INSTITUZIJA...KAZWAM TOWA S BOLKA I RAZOCHAROWANIE NO E TOCHNO TAKA I TOWA SE DOKAZWA NEUSPORIMO CHE SADA W BALGARIJA NE E OBEKTIWEN,CHESTEN I SE POLZWA SUS SLABO DOWERIE OT GOLJAMA CHAST OT BULGARSKITE GRAJDANI...JALKO NAISTINA,NO E TAKA.ZA PROKORATURATA SUSHTO NE MOGAT DA SE KAJE NISHTO HUBAWO ZA SUJALENIE...NITO EDIN OSUDEN POLITIK PO WISOKITE ETAJI NA WLASTTA,SLABA EFEKTIWNOST,TOLERIRANE S BEZDEISTWIE ZA BEZOBRAZIJATA I PRESTUPLENIJATA KOITO SE WURSHAT W DURJAWATA...JALKO NAISTINA,NO TOWA E SAMATA DEISTWITELNOST W BULGARIJA I ZA SUJALENIE NESHTATA SHTE PRODULJAWAT DA SE WLOSHAWAT DOKATO W BIZNESA I POLITIKATA IMAT DUMATA DO GOLJAMA STEPEN ZNAKOWI FIGURI KATO AHMED DOGAN I WALENTIN ZLATEW...TAKA CHE NJAMA SMISAL PROSTO EDIN TREZWO MISLESHT CHOWEK DA SI IMA NESHTO OBSHTO S SLABO EFEKTIWNIJAT BULGARSKI SUD POKAZAL SUS WREMETO CHE NE E DOBRE RABOTESHTA I NEZAWISIMA INSTITUZIJA.I ZA TOWA BULGARIJA TURPI LOGICHNO OSTRITE KRITIKI NA E.KOMISIJA...MISLA DA PRIKLUCHA S KOMENTARA KATO IZKAJA BLAGODARNOSTTA SI KUM GN.KORITAROW I ZASTAWAM ZAD NEGO I ISKRENNO MU SUCHUWSTWAM CHE RAZNI BEDNI DUSHICHKI,OBLECHENI W WLAST I PARI SE OPITWAT ZA SEGA ZA RADOST BEZUSPESHNO DA GO DESKREDITIRAT PO TOZI DOLEN I MERZAWSKI NACHIN ...JALKO NAISTINA ZA TOWA...BOG DA PAZI BALGARIJA !

Анонимен каза...

Невена е толкова права, че сме толкова малки, че сами се ритаме по кокалчетата. Големите братя просто режат глави, а не си играят на шикалки с разни исмислени постановки, хора и "медии"... Те си имат начини. Ама нали трябва да се дига патаклама и зад прахоляка да се крият шушумигите. Кофти е, че няма значение дали ще е Коритаров или някой друг. На всеки могат да ударят балтията, щото и да си нямал/а картонче ще ти извадят.

Unknown каза...

Вени, много си права, макар и леко "пресолила супата" по отношение на личността Коритарова. Държавата и народа са задушени от тези КГБ манипулации, които са обхванали тотално всичко в битието ни. Където и да се обърнеш, каквото и да наблюдаваш - всичко е в разпад. И затова са виновни БСП, ДПС, НДСВ, тяхните избиратели и всички, които не отидоха да гласумат.Приятно ми е да те срещна отново.