неделя, 9 ноември 2008 г.

Барак - семантика и смисъл


Срещам толкова много емоции и мисловни упражнения на тема "Обама" у казионните медии, в блоговете и форумите, които биха ме направили радостна, ако бях срещнала и 1/5 от тях преди той да спечели изборите. "Радостна", защото биха значели, че много хора, които по длъжност или по призвание формират обществено мнение, си задават базисни въпроси за света, в който живеем - справедлив ли е и ако не - какво можем и какво не бива да променяме в него...

За съжаление, този размисъл като цяло липсваше - и в казионните медии, и в блоговете и форумите. Със забележителното изключение на в."Култура", които тематизираха съмненията си в "Двама кандидати - една цел". През целия драматичен ход на американската предизборна кампания българските официални и неформални лидери на обществено мнение се държаха като футболна агитка - вярно, цивилизована, но не произвеждаща качествено различни действия от подкрепа на "своите" и оплюване на "чуждите".

Затова днес не ме радва лавината позитивни анализи и коментари за коментари за промяната, която носи Обама на САЩ и на света. Напротив, би ми се искало сега да има критично вглеждане във възможните ограничения на тази промяна - в двояк смисъл:
1. какво от нещата, които би трябвало да се променят, е вероятно Обама да не успее или да не пожелае да промени
2. какво от нещата, които Обама тръгне да променя, не би следвало да се променят
У мен, убеден привърженик на Обама от първите месеци, когато не го слагаха в сметките, в момента доминират въпросите и съмненията. Не защото той ги е породил с нещо (засега), а тъй като след победата иде времето за сериозна работа. А тя с харизма и с Интернет не се върши. Което - се надявам - новият президент да знае.

Оставайки си надяваща се, че Обама ще промени политическия пейзаж, предлагам на интересуващите се два нестандартни текста на мои любими автори:

КАКВО СПЕЧЕЛИХ ОТ ТОВА, ЧЕ ОБАМА СТАНА ПРЕЗИДЕНТ? на Свобода
и
America, America на Верина

А междувременно - семантиката на името Барак, знаменателна е (естествено, не детерминираща):

Barakah (араб.: بركة : също Baraka‎) е арабски термин, означаващ благословия, в частност божествени дарове или божествена защита, придавани от Бог. Терминът също е описван като "висшето благо", което може да бъде породено от дадено действие. Паралелният еврейски термин е езиково сродният Berachah, в християнството - харизма, или божествена благословия. Barakah също така се използва в смисъл на най-добрия очакван резултат от дадено действие в резултат на неговото божествено благословление. Също така в суфизма това е термин, отнасящ се до същността на "божественото присъствие" или "харизмата".

Има световноизвестен документален филм Baraka, дело на автора на Koyaanisqatsi, чиято идея е свързана също с божествения благослов за човешките дела. Намерих го по торентите преди 2 години, мисля, че и сега го има - няма думи, тъй че не се нуждае от субтитри, силата на картините и звуците от десетки държави по света въздейства като своето рода божие слово. Ако някой иска да се проникне изцялбо от пожсланието, което Обама носи, да го намери. Ако го няма днес по торентите, да ми пише.

2 коментара:

Анонимен каза...

Има и един друг Барак!

Ехуд Барак (иврит: אֵהוּד בָּרָק) е израелски военен и политически деец, 10-ти министър-председател на Израел (1999-2001).
Ехуд Барак — Уикипедия

Анонимен каза...

Тази дума е заета отдава и в български, и се казва "берекет".