понеделник, 17 ноември 2008 г.

Финансовата криза 1. Очаквах я.


Не блогвам редовно от доста време, защото от четене и мислене не ми остава време. Чета за финансовата криза и обмислям прочетеното. А второто особено яде време и мисловен ресурс - дистинкцията "време - ресурс" иде да рече, че един час анализ на информация те изсмуква поне като 4-5 часа възприемане на информация. Ако изобщо мисленето може да се измерва количествено.

Защо този лукс с мисленето? Защото не се доверявам на твърдения дори от суперавторитети (за "нашенски" не споменавам изобщо, визирам корифеи като Алън Грийнспан) , а се опитвам да съпоставям данни и да анализирам аз, и дългогодишният ми опит като разследващ журналист ме е убедил, че именно по този път се постигат най-добри резултате. А конкретно в този случай именно суперавторитетите проспаха тази криза, а аз (колкото и самомнително да звучи), именно защото никога не се доверявам сляпо на авторитети, очаквах нещо подобно.

Ето какво съм писала на 15 март 2006 г., когато не само нямаше идея за криза, но и признаци нямаше - имам предвид, че още не беше почнал да пада пазарът на недвижимостите в САЩ (имам предвид, че още нямаше спад на ръста на цените на недвижимите имоти):
"Нещо се мъти на глобалния финансов пазар

От 23 март Федералната резервна система (това е Централната банка на САЩ) престава да публикува данните за паричния агрегат М3 - т.нар. широки пари. ФЕД спира публикуването и на данните за евродоларите, репосделките и срочните депозити над 100 000 $. Според европейския аналитичен център Laboratoire europeen d’Anticipation Politique Europe 2020 (LEAP/E2020) по такъв начин САЩ подготвят глобална системна криза, свързана с обезценяването на долара. Отказът от публикуване на данните за общото количество доларова маса циркулираща в света (М3) означава, че ФЕД се ориентира към монетизация на дълга, на обикновен език - печатане на долари...

...Не споделям също катастрофизма на LEAP/2020 в краткосрочен план, т.е. не смятам, че крахът на петродоларовата световна валутна система ще се състои сега. Според мен ще има трусове, ролята на щатската валута като монополно платежно средство в най-голямата по обем търговия в света – с нефт и газ, ще бъде подкопана значително, но ще остане водеща; обаче САЩ няма да могат да продължат да финансират до безкрай чрез държавни ценни книжа огромния си дълг; оттук следва спад в стойността на долара и на международното му търсене с дългосрочен ефект за външната търговия, икономиката като цяло и военната политика на САЩ. Големият срив ще е някъде през 2010 -2015 г., когато в САЩ започнат да излизат в пенсия първите бейби-бумъри (поколението родено 1945-1964 г.) и започнат да теглят пенсионните си застраховки. Американската финансова система просто няма как да издържи натиска на милионите пенсионери, които ще изтеглят от спестяванията си от нея..."
и моя реплика в коментарите към поста:
"Зад проблемите с доверието на чуждестранните кредитори на САЩ и с натиска на пенсиониращите се бейбибумъри стоят фундаментални фактори, а именно, че трайно се установи тенденцията САЩ да консумират повече стоки и услуги, отколкото произвеждат. Цяла една нация живее назаем - назаем от останалия свят и назаем от бъдещите си поколения. Това е фундаменталният проблем на американската икономика, който изисква радикални решения, които управляващият истаблишмънт засега не дава вид, че е способен да формулира и предложи."
Целият текст с коментарите --> http://semkiibonbonki.blogspot.com/2006/03/blog-post_15.html

А ето какво пиша на 6 април 2008 г., когато кризата на пазара на второкласните ипотечни (subprime mortgage) облигации е вече факт, но още никой няма идея (или ако има, то си трае) за системен риск:
"Спукването на ипотечния балон в САЩ (довело до глобалната финансова криза, унищожила от ноември миналата година около 150 млрд. активи от световната банкова система), e всичко друго, но не и изненада за непредубедените наблюдатели. За съжаление техните гласове досега бяха пренебрегвани както от администрацията и Федералния резерв (Фед), така и от мейнстрийм медиите. Нещо повече, властите и Фед укриваха данните за надуващия се финансово-кредитен балон от широката публика. Това ставаше по два начина - чрез манипулиране на индекса на потребителските цени (Consumer Price Index - CPI) и чрез скриване на информацията за широките пари (М3)....

...Очевидно е, че МЗ измерва нещо важно, което обаче американските граждани и останалият свят не бива да знаят. Коя е тази толкова важна тайна? Ами общото количество долари, циркулиращи в света. По този начин не може да се разбере например количеството пари, които САЩ създават, за да финансират нарастващия си дълг. Според някои наблюдатели това решение на Фед може да се сравни само с едностранното решение на Никсън през 1971 г. да премахне конвертируемостта на долара към златото. Оттогава американската валута започна да се обезпечава единствено от доверието на останалия свят в нея. Скриването на М3 породи въпроса дали САЩ не крие от света ускоряващата се доларова печатница, помпаща инфлация в световната икономика. Като сравним компонентите на паричното предлагане в САЩ и в Еврозоната, ясно се вижда ускоряването на печатницата...

...В САЩ откъм 2000-2001 г. МЗ започва ускорително да нараства спрямо М2 и минавайки психологическата граница от 1 трилион "изчезва" от официалните публикации. В Еврозоната подобна разтваряща се ножица няма."
целият текст --> http://semkiibonbonki.blogspot.com/2006/03/blog-post_15.html

Самомнително или не (пет пари не давам), но е очевидно, че съм имала основания да си задавам въпроси и да търся отговорите им. Една от големите трагедии на консуматорското общество е, че хората, дори умните, спират не да търсят отговори, а изобщо спират да задавт въпроси. Мисля, че това, което ни очаква в близките месеци и години, ще сложи край на това блажено одисеевско изкушение*. Всъщност се надявам на това. Защото другият вариант е много, прекалено много хобсиански**.

------------------------------------
* Одисей и сирените
** Хобс и неговия възглед за обществото

(Въпрос основно към мен си, но ако някой има какво да каже, ще ми окаже сериозно влияние):

Трябва ли да обяснявам нещата със звездичките? Инак казано: за кого пиша този блог? Трета версия на питането: защо пиша този блог?

6 коментара:

Анонимен каза...

Чета ви почти винаги но много рядко оставям коментари!Така,че на поне единият от въпросите ви,има отговор.Поздрави!haralanov.blog.bg

Анонимен каза...

За да Ви четем.

Аспарух К. каза...

1: Трябва ли да обяснявам нещата със звездичките?
Да, понякога, освен ако направиш този блог Invite Only. Като журналист знаеш, че не винаги читателите имат твоята обща култура. Разбираемо е да очакваш и други да четат и мислят, но някои предпочитат само да четат, и понякога се налага да се примиряваме с това.

2: За кого пиша този блог?
За тези, които желаят да прочетат и научат нещо, което все още не знаят (да, и за мен в това число). Например, въпреки че и аз доста се ровя и чета, винаги остават неща извън моето внимание, които може да ми е любопитно да науча. Особено от мислещ човек.

3: Защо пиша този блог?
Този отговор, боя се, можеш да дадеш само ти, лично. За предпочитане в отделен пост. Аз например пиша, за да се боря с мислите (за малко да кажа гласовете!) вътре в мен, за да кажа някому нещо, ако желае да ме чуе, и не на последно място защото - и когато - имам вътрешната нужда от това. Причините при теб може да бъдат различни, целите също. Но боя се, че те са известни единствено на теб.

А за кризата... преди няколко месеца, без претенции за глобалност, в един разговор с майка ми се опитах да й обясня, че този растеж на цените на имотите у нас няма да издържи дълго и скоро ще последва неизбежен срив, проблеми с ипотеките и кредитите и така нататък. Не претендирам, че знам откъде ми е дошла тази мисъл, напълно възможно е и някой твой текст да ми е повлиял в тази насока; пък и аз имам склонността често да свеждам глобалните неща на по-локално и достъпно за joe layman ниво, донякъде и за да ги проумея по-добре аз самият. Мисля, че мнозина са чувствали някъде на интуитивно ниво, че нещата отиват натам, но са заглушавали гласа вътре в главата си с изтърканото "Think positive"...

albert venn dicey каза...

http://evropa.dnevnik.bg/show/?storyid=587124

Анонимен каза...

Zdravei Nevena!
Kazvam se Danislav i sam ot Plovdiv. Ne e vajno, no prosto iskam da znaesh koi ti e pisal.
Ako mi pozvolish bih spodelil s teb niakoi neshta, koito mi praviat vpe4atlenie otnosno tvoeto tvor4estvo!
4estno kazano podbirash dobre zaglaviata na niakoi ot materialite si i vazbujdash liubopitstvo u 4itatelia, no za sajalenie do tuk svarshva priatnoto. Ot tam natatak az se 4udia ti Nevena li si , ili Velislava Dareva? Edno e iasno: 4e si komunistka do mozaka na kostite si. Dori i da ti prostim tova, obache az pak ne razbiram kak edin pat USA sa velika darjava , v tvoite pisania, a posle pe4atali pari i pravili finansova kriza i konsumatori bili i t.n. Ot poslednite ti statiiki se vijda, 4e si popro4ela neshti4ko i (makar i bez da poso4ish izto4nika) si nahvarliala niakoi fakti. Pohvalno. Ako uspeesh da izbistrish li4nata si pozicia , cena niama da imash.
Da ti pripomnia edin komentar na edin 4itatel, koito se kazvashe ANGEL. Toi ti beshe obiasnil niakoi neshta za USA , no ti go osmia i napadna togava, a sega gi pishesh sashtiteraboti.....
I edin savet , ako mi pozvolish: Ne se "FRASKAI" tolkova mnogo, zashtoto olekvash i otblaskvash.I molia te, zaradi samata sebe si otstrani tozi losh vkus, a-la Dareva, koito ostaviash v ustata na 4itatelia. Badi sebe si, imai svoe mnenie i go otstoiavai.
I nakraia. Ne se pritesniavai za USA. Da, te si pe4atat pari , a celia sviat si misli, 4e ima polza ot tehnite cenni knija!!!!Hitro, nali? To4no kakto vashite komunisti spretnaha sashtia nomer v BG prez '94-'97! Spomniash li si ,a Nevena? I ne si misli, 4e niakoi ot babyboomeri-te shte se pensionira skoro.Ne, shte im se naloji da porabotiat oshte dosta vreme predi da si iztegliat parite ot borsata. Prodaljavai da 4etesh! 4eteneto e mnogo polezno. Znaesh li zashto? Ami taka 4ovek se u4i da misli! No nikade ne pishe, 4e s 4etene 4ovek moje da stane i iasnovidec, kakvato ti ne znam zashto si mislish, 4e si? Ama neise. To v BG vsi4ki ste bolni ot edna i sashta bolest: Lekuvane na kompleksi za malocennost. Ne sam lekar, no za vashata bolest oshte ne e izmisleno lekarstvo!!!!ha-ha-ha! Ostani si sas zdrave

RoujkaBG каза...

Здравей, Вени!

Разбира се, че има смисъл да списваш този блог. За всички нас,
на които не стига скучната, непълна, манипулативна информация, която получаваме от официозите и най- вече заради анализите, които правиш.

Трудът, който хвърля един журналист не само да оповести факти, но да ги навърже в логическа нишка и анализира, да ги облече в езикови дрешки си е Сизифовски труд, който остава неплатен, но е оценен от читателите ти с едно БЛАГОДАРЯ.

Благодаря, че те има.
Благодаря, че списваш този блог, без който блогосферата не би била същата.Слагай звездички без колебание, помагат.:)

Човек не може да знае всичко и точно така научава по- вече по лесен начин.Това си е чиста проба будителство- да сееш семето на знанието.

Чети, мисли, пиши- четем те.