понеделник, 29 януари 2007 г.

Импичмънт на Буш?


Когато в новинарските сайтове и блоговете се говори за иракската война, все по-често се среща думата "импичмънт". В свободната енциклопедия "Уикипедия" има голяма статия "Движение за импичмънт на президента Буш", която освен, че има съдържа много конкретни факти, не е маркирана като спорна. А в броя си от 23-29 януари онлайн изданието Insight on the News, самоопределящо се като "най-изтъкнатото консервативно(!) списание", публикува статия "Изслушвания за импичмънт: Белият дом се готви за най-лошото". В нея се казва, че източници от администрацията разглеждат изслушванията в сенатската правосъдна комисия за незаконното подслушване на американски граждани от Националната агенция за сигурност като "прелюдия към процедура на импичмънт". Цитира се анонимен източник, който казва "В Конгреса се формира коалиция в подкрепа на импичмънта... Нашите изчисления показват, че мнозинството от комисията ще гласува против президента, но ако положим сериозни усилия, можем да изравним резултата".

Движението за импичмънт се подкрепя от някои членове на Конгреса, политици и държавни служители, учени, организации и водещи журналисти, както и от множеството демонстрации, особено мощни през изминалия уикенд, когато в тях се включиха десетки хиляди души. Привържениците на импичмънта са предимно от левия политически спектър, но има и гласове отдясно.

Социологическите изследвания също са обезпокоителни за Белия дом. Според изследване през октомври 2005 г. на Ipsos 44% до 50% смятат, че срещу Буш трябва да започне процедура на импичмънт, ако е лъгал за войната в Ирак. Числата на Zogby International от края на октомври - началото на ноември са 42% до 53%, а на Rassmussen Reports от декември - 32%. Изследванията сочат, че движението за импичмънт се подкрепя от около 3/4 от левите избиратели, половината от независимите и 1/5 от републиканците. Както писах, одобрението за Буш е паднало драстично, но графиката в поста беше до средата на миналата година. Ето най новите данни от януарските изследвания:


След победата на демократите на частичните избори през декември председателят на Конгреса Нанси Пелоси каза, че импичмънтът не е на дневен ред. Това обаче не може да се приема като окончателно мнение на Конгреса, в частност на демократите, тъй като импичмънтът на президента Никсън също месеци наред не беше на дневен ред, но в края на краищата заплахата от него го накара да подаде оставка.

Дали Буш бъде принуден да стигне дотам, според мен зависи основно от развитието на ситуацията в Ирак, макар че не бива да се подценява решението на сенатската комисия по правосъдието, тъй като фактите за незаконното подслушване са твърде неблагоприятни за президента. В шахматна терминология ситуацията е типичен цуг-цванг - Буш няма полезен ход. Гражданската война е невъзможно да се овладее без сътрудничеството на Иран, но президентът изобщо не разглежда тази опция, а ескалира конфронтацията, която - според някои анализатори - е прелюдия към военен конфликт. Друг взривоопасен фактор е катастрофалната хуманитарна криза в региона, за която Буш също си затваря очите, но за това май си заслужава специално да пиша. Тъй и тъй родните медии проспиват процеса, поне в моя блог да има малко инфо на български

1 коментар:

Александър Кръстев каза...

Ако за това наистина няма инфо у нас, мисля, че не е случаен факт. А пък показва лоши неща за водещите ни медии.