вторник, 23 януари 2007 г.

Проектът "5 цента"


Българският нет се е разжужал за непознат досега у нас вид гражданска инициатива - виртуална Група за потребителски натиск, чиято цел е с пазарни механизми и гражданско действие да си отвоюваме правото на европейски цени на мобилните разговори – примерно 5 евроцента на минута. Идеолог и двигател е бившият посланик в Москва и активен блогър Илиян Василев.

При успех всички участници в Групата ще получат правото да променят договора си или да сключат нов с оператора, който отговори на исканията, пише в специално създадения за проекта блог. Когато се наберат първите 2000 участници, Групата ще отправи "търгово" предложение на принципа "first come first served" (печели първият, отговорил на условията) към мобилните оператори. Не ми е ясно как точно ще проработи това търгово предложение, но Илиян Василев освен икономист, е и публична фигура и не мисля, че би се захванал с нещо икономически или юридически неоснователно.

Необходимо е максимално количество абонати, независимо на кой оператор, да се присъединят към Групата за потребителски натиск като изпратят мейл на адрес fivecents[at]abv.bg с името и фамилията си и текст “Присъединявам се към инициативата за потребителски натиск по проект мобилен разговор за 5 евроцента дневна тарифа и съм готов/а/ да се възползувам от предложението на онзи оператор, който пръв отговори на искането на тази група.” Другият вариант е да пуснат коментар с името, фамилията и мейл адреса си в блога http://fivecents.blog.bg/.

Присъединих се към проекта "5 цента", а също така разпратих мейл за него до всичките си познати, защото вярвам в силата на гражданското действие и в силата на Интернет. Разбира се, не хвърча в облаците и съм скептична, че управниците (в лицето на регулаторните органи) и алчните телекоми ще се поддадат на натиска, но самата публична обява на търговото предложение ще е малка победа за гражданското общество и път за заякването му.

Няма коментари: