вторник, 23 януари 2007 г.

Българската блогосфера - втората вълна


Почнах за блогвам преди година и малко, в хода на първата вълна на разрастване на българската блогогосфера. Горе-долу тогава блогването започна да се разпространява извън тясната среда на ИТ профитата и тясно свързаните с тях специалисти, работещи във или със ИТ компании като журналисти, пиари и др. Пак тогава логично се появи първата българска блог платформа - Blog.bg. Мисля, че от 2-3 месеца се надига втора, много по-масова вълна на блогоразпространение. Усетих това, когато се наложи да махна блогрола от традиционното му място (стана твърде дълъг за сайдбара) и вместо него това да дам линк към RSS четеца за блогове, който ползвам. Друг индикатор са медиите - вече не само в специализираните ИТ издания, но и в масовите започнаха да се появяват публикации за събития в блогосферата. Много показателен е и фаткът, че политици започнаха да бложат, защото известно е, че тая порода Homo Sapiens има животински нюх за всичко, което може да вдигне популярността им.

Скоро попаднах на любопитна статистика за бг блогосферата:


Общ брой блогове: над 10.000 (прибл. оценка)


Основни блог платформи:


* BgLOG.net 1808 потребители
* Blog.bg 3000 потребители
* Blogger
* Livejournal 714 потребители (2/06)
* Glog - dir.bg (beta)
* Bloghub.org (WordPress) 546 потребители
* Windows Live Spaces 1949 резултата


таг "България" в блог търсачките:


Google Blog Search 15.999 резултата
IceRocket 4.793 поста


таг "Bulgaria" в блог търсачките:


Technorati 103.554 поста
Ask.com Search 103.100 реpултата
Sphere 4.713 резултата
Feedster 12.822 резултата
Google Blog Search 164.629 резултата
IceRocket 60.524 поста
Topix.net 8.000 резултата
Nielsen BuzzMetrics' BlogPulse 14.744 съобщения




Числото 10 000 може да изглежда малко като процент от населението на България, обаче активните блогъри са по правило лидери в малките си групи, по научному казано - opinion maker-и. Тъй че не е далеч времето, когато блогосферата ще започне да оказва влияние върху политическия и обществен живот, както е в англоезичната блогосфера и в Рунет-а (рускоезичната).

1 коментар:

Nedko каза...

бтв като каза че ползваш bloglines - наскоро открих едно нещо в него, което го гледам от една година и се чудя как не бях цъкнал на него - нещо като bookmarks за постинги: в долния край на всеки постинг има "Clip/Blog This", с което можеш да си клипваш (идеята очевидно иде от кламер/clipper) даден постинг.
намирам че е доста полезно, защото все ми се искаше да има такова нещо, а то си имало... та да споделя .. :)