сряда, 24 януари 2007 г.

Изключване на блог от планета/агрегатор


Йовко носталгично писа за "романтиката на блогосферата отпреди 3-4 години, когато нямаше безброй планети, агрегиращи какво ли не, без идея и тематика". Обаче освен носталгия, безидейните планети нерядко пораждат и досада, тъй като наред с интересните блогъри са агрегирани и такива, които няма за какво да се четат, и кликаш PageDown след PageDown. (Разбира се, понятието "интересно" е съвсем субективно). BgIt има функция Ignore (скриптът е написан от Валери Дачев по молба на Георги Чорбаджийски). Кликаш иконката с хиксчето и постовете на поредната нежна душа или политически многоумник вече не ти се показват:


Ignore в агрегатора BgIt

За съжаление планетите нямат подобна функция, но при ползващетe Firefox проблемът се решава с разширението Greasemonkey, което позволява към дадена web страница да се добавя парче DHTML код ("user scripts"). По молба на Пейо dzver Валери Дачев написа скрипт, с който може да се игнорира блог от дадена планета.

==UserScript==

// @name Fixes for blogosfera.dnevnik.bg

// @namespace http://blogosfera.dnevnik.bg

// @description Blogosfera fixes

// @include http://blogosfera.dnevnik.bg

// @include http://blogosfera.dnevnik.bg/

// ==/UserScript==





var results=document.evaluate('//a[contains(@href, "angeligdb.wordpress.com")]//../..',

document, null, XPathResult.UNORDERED_NODE_SNAPSHOT_TYPE, null);



for (var result=null, i=0; result=results.snapshotItem(i); i++) {

result.parentNode.removeChild(result);

}




Скриптът е писан да изключва Ангел Грънчаров от Блогосферата на в."Дневник", но всеки може да го модифицира според собствените си предпочитания като замени навсякъде http://blogosfera.dnevnik.bg с URL-а на планетата, в която иска да го приложи, а angeligdb.wordpress.com с URL-а без http:// на блога, който искаме да изключи.

Еdit: Не Пейо е врънкал Валери за дегрънчификатора, а dzver. Извинявам се на dzver и на Пейо, че ги обърках.

3 коментара:

dzver каза...

а не, врънкането на Валери си беше мое, моля да актуализираш ;-)

http://dzver.com/blog/?p=767

dzver каза...

... Ignore (скриптът е написан от Валери Дачев по молба на Георги Чорбаджийски) ... визирах това, тук не е споменат Пейо :P Мерси за корекцията иначе.

Unknown каза...

Уффф, грешно го поправих, но няма повече да редактирам заради планетите - те пускат редактиран пост като нов и не искам да досаждам на хората да четат трети път. Заради читателите им ще накърня авторската ти суета ;-)