четвъртък, 25 януари 2007 г.

Стихове и песни. Стихопесни?


Ако на някой му е станало интересно, или също обича Висоцки - може да чуе "Чужая колея" от предишния пост:

Чужая колея

Ако можех, бих пуснала и песента на Бърнс, но за жалост - наистина за жалост, защото той като Висоцки не е писал стихове сами за себе си, а е писал песни, стихът и музиката са едно цяло - не е имало аудиозаписи.

Те са творили, не за да влязат в историята на литературата, а за да слушат и да пеят хората. Мисля, че ако се бяха родили няколко века по-рано, нямаше и да знаем имената им, както не знаем авторите на цикъла за крал Артур или на нашите народни песни.

Несравними са Нибелунгите и Крали Марко, но разликата между средновековните творби на Западна Европа и на Централна и Източна Европа е съвсем друг тип тема. В основата си те са еднакви - някой тогавашен Бърнс или Висоцки прави стихопесен - хората започват да я пеят - пеейки я, някой друг Бърнс или Висоцки променя някои стихове или мелодии - и пак така, и пак така. За хората от Средновековието съществено е било това, което е сътворено, а не кой го е сътворил - като казвам "средновековни" имам предвид както слушащите, така и творящите. Сега навлизам в друга тема - за авторското право като такова - но това пак е друг тип тема.

2 коментара:

Анонимен каза...

Макат и с мъъъъничко закъснение. Честит ти Бърнсов ден :-) Не знам дали знаеш , но именно на този ден, в който ти си пуснала тези два поста.(25.01) е Шотландия (и май навсякъде където има някой, който поне малко се чувства шотландец (обичам скоби в скоби, но ми се иска да спомена "Желание" на Никола Фурнаджиев)) отбелязват рождения ден на Бърнс. И това специално за шотландците е по-голям национален празник от дена на Св Андрей. Та покрай това се сдобих с оригинална рецепта за хагис и съм решил догодина да се пробвам да го направя. А дотогава "
'Wha, for Scotland's king and law,
Freedom's sword will strongly draw,
Freeman stand, or Freeman fa',
Let him on wi' me! "

Unknown каза...

Благодаря ти - Не само за Бърнсовия ден и Шотланвдия, но и за Фурнаджиев. Толкова се радвам, че срещам човек, позваващ и обичащ този голям поет.

А рецептата за хагис ще я споделиш ли, ако я докараш като за пиене?
:)