неделя, 27 септември 2015 г.

През 19 век черкезите разклащат мултикултурализма в българското общество


Много малко хора знаят или осъзнават, че ние няколко стотин години сме живели в типично мултикултурно общество. По принцип всяка империя, вкл. и Османската, е мултикултурно общество - вижте за пример Австрийската и Руската, или по-старата Испанска империя. На имперската територия живеят различни етноси и една основна грижа на имперската власт е да осигурява мирното им съжителство. По османско време по нашите земи са живели основно българи, но и турци, помаци, татари, арменци, евреи, цигани. И като цяло между тези общности е имало прилично, мирно съжителство.

Големият проблем за българите идва през втората половина 50-те години на 19 век, когато след края на Кримската война (1853-1856 г.) Турция приема задължението да приеме в Турция изселваните от Русия мюсюлманските етноси и народности от Кавказ. Първоначално е имало такива изселници още от първите руски завоевателни войни на Кавказ, но това изселване не е било толкова масово (Софроний Врачански пише за техни изстъпления през 20-те - 30-те години). Самото това голямо преселение след Кримската война (кавказците и турските историци го наричат "махаджирство) е неимоверно жестоко, загиват десетки хиляди изселници, изчезват цели малки етноси като убъхите например - но това е друга и дълга тема. Значима част от изселниците се установяват в териториите, населени от българи - нашето тогавашно общество ги нарича всички "черкези". В днешна Турция черкезите са около 6,5 млн, т.е. 8 % от цялото население.

Но с голямото преселение започват и големите проблеми между българите и изселниците, защото вторите идват от полудържавни раннофеодални, да не кажа родово-общинни образувания, в които са живели кавказците, с всичките им примитивни обичаи. С установеното кръвно отмъщение, с установената практика на грабежа (на добитък, имоти, момичета за булки) като икономически механизъм. Мало и голямо у нас пропищява от черкезите. Което е видно от литературата и вестниците от онова време. И този български гняв се трансформира лесно в гняв срещу турците, тъй като и те са мюсюлмани и те заселват черкезите по нашите земи. Даже големият наш историк Христо Гандев пише, че причина за освободителните движения през втората половина 19-ти век и на Априлското въстание са именно изстъпленията на черкезките изселници.Приятелят ми от ФБ Юлиян Караджов правилно отбеляза в коментар, че Захари Стоянов също е посочил черкезите като причина за Априлското въстание.

И е тъпо и досега да няма сериозни научни изследвания за кавказките изселници у нас и влиянието им върху българското общество. Според мен, защото е неизгодно за националистите (каквито са и повечето историци) да се прави разликата между турци и черкези и да се приеме мултукултурния характер на обществото в тогавашните български земи.

6 коментара:

Димитър Байраков каза...

Защо авторът слага помаците като отделна общност различна от българската? Това просто не е вярно!

Анонимен каза...

Добре де, ама пак нещо не се връзва. Трите синджира роби, насилствените ислямизации, смутното време, кръвният данък, публичните екзекуции на християни - все неща случили се векове преди Кримската война. Черкезите са поредната вълна "мултикултуризъм", който се изсипва върху християнското население на Балканите, но е глупост да се твърди,ч е преди това всички са живели в мир и любов.

Димитър Байраков каза...

Защо авторът слага помаците като отделна общност различна от българската? Това просто не е вярно!

Вени Г. каза...

Слагам ги като отделна общност по две причини:
Първо, в последните 100 години българската дърлжава винаги се е отнасяла с тях като с отделна общонст - ами само насилствените държавни покръствания и преименувания са 7 на брой. Държавата не пускаше помачетата да служат в обикновените армейски части, а като потенциални врагове ги пращаше само в КЕЧ и строителни войски.
Второ: В последните години се оформи движение сред някои по-млади помаци за търсене на собствена идентичност - ще ви е интересен форумът на Pomak.eu - http://www.pomak.eu/board/

Вени Г. каза...

@ Анонимен
казваш "но е глупост да се твърди,ч е преди това всички са живели в мир и любов."
Аз не казвам това. Казвам, че са живели в едно общество с нормални, регулирани отношения между различните етноси, които са били взаимоизгодни. За разлика от Европа по това време, когато например само в 30-годишната война е избито 1/3 от германското население. И когато горят вещици на клади, и отвсякъде прокуждат с огън и меч евреите. На които оцелели от прогонването евреи именно Османската империя дава дом и приют.

Анонимен каза...

Черкесы были злыми но почему и кто их сделал такими?