сряда, 23 септември 2015 г.

Русия продължава да обича Путин. Въпросът е какво става след него


Подкрепата за Путин според последните изследвания е 86%. Нищо учудващо за Русия. Все пак тази държава е живяла не повече от 10-тина години в условията на демокрация - 1917-1918 г. плюс елцинските 1991-2000. Руснакът не може да си представи как може да се живее без Голям Баща (Бащица), който се грижи за всички - и това не е генетична, а културно-психологична характеристика

Сиреч руснакът е възпитаван в тези ценности още от най-ранна възраст в семейството. После към това неосъзнато и неструктурирано авторитарно възпитание се прибавя абсолютно структурираното и и отработено като технология образование в детската градина и в училище. Като резултат на 18-годишна възраст имаме като завършен продукт съвършено авторитарния човек. Т.е., човек, който не може и не желае да живее в друг - освен авторитарен - режим. Човек, който не само се нуждае от такъв режим, но и го налага около себе си - в семейството, сред подчинените си, дори опитва и сред приятелите. 

Това последното - за аевторитарния режим в приятелските групи, е особено интересно, защото засяга една характерна черта на руските неформални групи. На Запад тези групи по правило нямат строга и фиксирана вътрешна йерархия - за разлика от руските. В руските неформални групи, нтезависимо пза какво са се събрали, винаги бързо се оформя строга йерархия начело с лидера и приближените му. Базисното обяснение е, че за руснака е изключително важно да има ясен и разписан порядък на социалния ред. Но за разлика от западния човек, руснакът не смята, че този порядък може да се изработи и усъвършенства чрез общите усилия на всички. За руснака порядъкът или редът трябва да бъдат въведени от Бащицата, т.е. от най-силния човек в обществото/държавата. Няма значение кой играе тази роля - скандинавските князе, които създават и първоначално управляват Киевска Рус; хановете на Златната орда, която до 14 век управлява Русия; или по-късните руски абсолютни монарси - от чиято абсолютна власт не успяват да се отърсят  за разлика от Европа. 

Е, сега - сиреч от 15-тина години, Бащицата е Путин. Въпросът е какво става след него? Това е ключов, съдбоносен въпрос за империите, базирани на личности. Именно затова Великата монголска империя се разпада като хартиена куличка след смъртта на Чингиз хан. Защото е базирана само върху авторитета на неговата изключителна личност. И обратният пример - Руската федерация (като фактически правоприемник на СССР) не се разпада при всеобщия хаос в първата половина на 90--те. Причината: властта е в голяма степен децентрализирана и не е възможно да бъде бързо завзета. Имахме - централна и местна власт, политическа и икономическа власт. Плюс абсолютно свободната медийна власт. Днес нищо от това го няма. Което не ме кара в случая да роня сълзи за несъстоялата се демокрация, а да се питам "Как Русия ще излезе от блатото след Бащицата Путин без кървави безредици?"

Няма коментари: