понеделник, 5 декември 2011 г.

Песенка про медведов (видео). По повод на руските избори


[видео]
[край на видеото]

За пълноценно възприемане на клипа, вижте го в оригиналния размер -
http://www.youtube.com/watch?v=qgJxPgbtuVA
Песенка
про медведов. Мы хотим еще бабла.

Где-то на белом свете , там где всегда мороз
Пилят бюджет медведи – откат, распил, занос
Мимо летят мигалки, честь отдают мусора
Пилят бюджет медведи, "НАШИ" кричат - УРА!

Припев:
Ля-ля-ля-ля-ля-ля-ля
мы хотим еще бабла

Пилят они, стараясь, так что идет дымок
Чтобы Владимир Путин пошел на третий срок
Чтобы однажды утром, раньше на год иль два,
Премьер сказал президенту главные слова:

Припев:
Ля-ля-ля-ля-ля-ля-ля
мы хотим еще бабла

После Вована вскоре снова придет Медвед
И для двоих счастливых много-много лет
Будут кошмарить бизнес, будут народ иметь.
Рында в лесу повиснет, расцветет Транснефть.

Следва малък указател за реалиите от клипа и текста. Защото 95% от българските русофили, както и русофоби нямат никаква представа за днешна Русия. Което е печално. Защото показва, че се самоопределят идеологически като фили и фоби, а не от гледна точка на националните интереси. За разлика от първите български политици, които се възправиха срещу имперска Русия, защото я познаваха и разбираха. Първи сред тях е големият държавник Стефан Стамболов, но до тази истина стигна дори уж русофилът Драган Цанков, чиято фраза "Не ви щем нито меда, нито жилото" е основа и същност на така нареченото "русофобство": 

бабло (ударението е на "о")
Първоначалното значение е "много пари". Но в днешния руски език е придобило важен нов нюанс: Ако някой получи 1 млн от лотарията, от успешен бизнес, от наследство - това са много пари, но не е бабло. Бабло не е просто пари или капитал. Парите се превръщат в бабло, когато станат властови инструмент, източник на власт. Парите винаги могат да бъдат отнети, а бабло - много, много трудно. Наличието на "полезни познанства" и умението за "правилно" използване на финансовите възможности превръщат парите в бабло.


распил
Сума, която се краде от бюджета - чрез (уж) държавни поръчки на завишени цени; укриване на данъци, несъществуващи проекти/дейности и др.С неологизма "распил" се свързват глаголите "распиливать, пилить", чието първоначално значение е "режа с трион", а сега означава още "крада от бюджета". Затова в антипутинските видеоклипове (в този също) и карикатури често има дървосекачи, режещи огромно дърво.

откат
Комисион за държавния чиновник, даван от получателя на изгодна поръчка.

занос
Предварителен рушвет преди началото на даден проект.

Распил-Откат-Занос - РОЗ икономика
Политологът Станислав Белковски характеризира икономическата система в Русия като
РОЗ икономика. "Казват, че у нас се е формирала "икономика на тръбата". Това не е точно така. Тръбата е само безсловесно метално оръдие на тази икономика", пише Белковски. Икономическата основа на руската икономика са три понятия, три източника, три съставни части - а) распил; б) откат; в) занос*. Това е РОЗ икономиката." При късния социализъм размерите на РОЗ към общата сума на проекта бяха:
распил - 20-30%
откат - 10%
занос - 2%
Днес кражбата се е превърнала в практически единствен икономически мотив и това е довело до неимоверно увеличаване на тарифата:
распил - до 60%,
откат - до 40%,
занос - до 10%
Това прави много проекти невъзможни за реализация - руснаците се шегуват, че докато се пили, всеки се мъчи да отмъкне повече и в резултат за проекта остават само стърготините.
Друго следствие е, че системата започва да скърца: агентите на корупционната политика престават да изпълняват задълженията си пред част от клиентите. "Хората, които взимат решения в РОЗ икономиката толкова се преситиха, че дребната клиентела вече не им е нужна", пише Белковски.

Единая Россияпилят бюджет медведи
Има се предвид управляващите, тъй като емблемата на "Единна Русия" е мечка. Затова в клипа има движеща се като пияна мечка.

мигалки
Привилегированите коли на властниците със сини лампи.

мусор (мн.ч.мусора)
(жарг.) Ченгета, но с по-обиден нюанс. 

"Наши"
Младежкото движение на "Единна Русия". Същноста им е ясна от прякора им - Путинюгенд

Матва (изписано редом със снимката на жена на средна възраст) е Валентина Матвиенко - спикер (=председател) на Думата. Избраха я с абсолютна фалшификация, за която дори казионните медии бяха принудени да споменат - разбира се, формулирано като "лъжи на и извънсистемната опозиция" (така наричат опозицията, която не приема да бъде купена от "Единна Русия", за да играе във фарса  "демократични избори"). Същата я виждаме в едър план, още като хубава жена, както и в сегашния й, поостарял вид във финалните кадри на клипа, биеща камбана.

С камбаната е свързан друг интернет мем - рында. Това е корабна камбана. Но в днешна Русия, особено сред образованите хора, "ринда" е  метафора на сегашния руски живот. Символизмът произлиза от една случка по време на големите пожари, с които властта дълго време не можеше да се справи поради некомпетеността си. Тогава един блогър  написа заядливо, че при съветската власт в селото му е имало три водоизточника и ринда, която са биели при пожар. А при сегашната власт водоизточниците са засипани с пръст, пожарната кола е изчезнала, а риндата сменена с неработещ телефон. Също така блогърът питаше защо Русия се нуждае от някакъв "иновационен център Сколково, ако нямаме елементарни пожарни коли"  и искаше да му върнат риндата и пожарните водоеми. Неочаквано за интернет обществото Путин му отговори. В постинга му, разбира се, нямаше конкретно обяснение за неспособността на правителството за ефективна борба с пожарите, но завършваше с ироничното "Ако имам адреса ви, ще получите незабавно ринда от губернатора. Искрено Ваш, В.Путин". Неочаквано за властта историята с риндата се разпространи из целия рунет със съответните злостни подигравки, излизайки и в офлайн  реалността.
Човекът зад решетки, който се вижда в клипа, е Михаил Ходорковски,
гниещ в лагер по съвършено нагласено дело - знаков олигарх от елциновото време, който тръгна да изсветлява бизнеса си, плащайки всички дължими данъци. Но за Путин не бе важно дали е чист пред законите, а дали го подкрепя. Това бе грехът на Ходорковски, който се осмели да поддържа опозицията.

"Транснефть"
Държавна компания - търговец на нефт, чрез която Путин и приближените му изнасят стотици милиони в офшорни сметки.

Танцуващият мъж е Рамзан Кадиров - поставеният от Москва диктатор на Чечня

Клипът започва с култовата фраза на дългогодишния премиер по Елциново време - "Какую бы организацию мы не создавали - получается КПСС." Каза го по повод на лабораторно създадената тогава партия на елциновата властта "Наш дом Россия" (аналог на днешната путинска "Единна Русия")

Двамата мъже с каубойски шапки в клипа, които се прегръщат (единият застанал зад другия) са хомосексуалните каубои от филма "Планината Броукбек" (Brokeback Mountain) - очевидна гавра с отношенията Путин и Медведев - затова следва кадърът с двамата, вървящи заедно, на звуков фон "для двоих счастливых много-много лет"

Символът на котката, която обезумяла, се мъчи да избяга и скача към стената става ясен от стиховете на фона - "будут кошмарить бизнес" -


Вратата, пазена от гвардейци, на която е написано "Ленин", е вратата на мавзолея - варварската гробница в центъра на Москва, където се покланят на мумията на този мракобес.

* три източника, три съставни части
Гавра с историята с комунизма, по-точно със статията на Ленин "Трите източници, трите съставни части на марксизма". Родените през 1960-64 г. (последното поколение, формирало се при комунизма), както и тези преди нас добре помним тази основна глупост, която трябваше да се рецитира - трите източника на марксизма са немската класическа философия, английската (буржоазна) политикономия и френския утопичен социализъм.

Други случки и размисли за Русия:


Няма коментари: