понеделник, 22 септември 2008 г.

Свежо сходство


Може уеб профитата да знаят за тази - меко казано - прилика между Svejo.net и SMI2.ru, ама за мен изненадата е някак неприятна :-(

svejo.net

smi2.ru

12 коментара:

Анонимен каза...

А smi2.ru vs. digg.com? Приликата е доста по-очевидна и дори цветовата схема е почти същата. Неприятна изненада?

Unknown каза...

Къде въобще я видя приликата? Има стотици digg-alike сайтове, които имат сходство в лайоут-а и кедъ къде с по-наподобяващи цветови схеми. А да неговорим, че свежо е писан на ruby. Единственото, което ми лъха от поста е завист.

dzver каза...

просто са един и същи тип сайтове - за споделяне на връзки, социален буукмарк.

ако погледнеш най-общо, абв.бг и gmail.com са практически еднакви сайтове, нали?

Unknown каза...

Не цветовата схема, а думата "свежо" ми създава неприятното усещане.

@ fantomas

Каква завист, след като не се занимавам нито със софтуер, нито с правене на сайтове, изобщо с каквото и да ИТ ?

Анонимен каза...

Не се заяждам, но ми се струва малко вероятно идеята български social bookmarking сайт да бъде кръстен "Свежо" да е дошла след "обиколка" по руските такива. Пък и например думата "свежарка" е част от разговорния български, т.е. не се изисква кой знае каква мозъчна атака да се сетиш.

Анонимен каза...

поредно покъртително компютърно невежество, повече недей коментира в тая сфера, че се получава нещо подобно като при другаря А.Г. :Д

Unknown каза...

@ cx

Кое точно е "покъртителното компютърно невежество"?

Анонимен каза...

На мен пък ми се иска да вземеш отношение по случая с Огнян Стефанов.
Добрата

Анонимен каза...

Ами... всичко?

Все още не разбирам каква прилика си видяла. В началото споменаваш "уеб профитата", което ме навежда на мисълта за някакво технологично/дизайнерско сходство. А после пък споменаваш за думата "свежо".

Откъм визия не видях и грам прилика между двата сайта. Но остави това, всеки има свое виждане и възприятия. Та дори да има общо, не виждам какъв е проблемът... има хиляди сайтове, които приличат на хиляди сайтове. Винаги можеш да намериш сходство между сайтове в обща сфера и с еднаква насоченост. И dzver ти го е казал. Това са социални мрежи, нормално е. Да не говорим, че доста сайтове използват готови платформи и системи (както wordpress за блоговете), вместо да създават ново приложение от-до... и в този ред на мисли е нормално да си приличат до известна степен.

Колкото до имената и слоганите - и тук не виждам какво е общото между двата сайта - но като цяло интернет е пренаситен с всякакви комбинации и е трудно да направиш сайт, който да няма подобни. Не разбирам какво те изненадва, че и неприятно. Ще се изненадаш колко и какви домейни са заети, всевъзможни комбинации от думи (понякога дори безсмислени) са регистрирани.

Анонимен каза...

Хората крадат идеи. Факт. Може да има прилика в имената, но все пак това е интернет и съвпаденията са много - все пак от цял свят хората създават сайтове с идеи. А, както историята ни е научила, често една идея хрумва на повече от двама души едновременно.

Unknown каза...

@ димитър николов
@ cx

"Уеб профита" - хора, които се занимават професионално с уеб.

Съвпадението (не е прилика, а точно съвпадение) в слоганът "свежо" (на фона на сходната визия) ме изненада неприятно. Обаче острите коментари ме накараха да се замисля защо.

"Неприятно", защото Светослав Божков и Явор Иванов са ми твърде симпатични, още от когато ги видях на живо на Bаrcamp-a, организиран от Бого Шопов, където те представиха проекта си. Харесва ми това, че съвсем млади момчета имат хъс да се захванат с толкова амбициозен проект; харесва ми начина, по който го развиват, харесва ми, че успяха да го наложат и направиха професионален удар (надявам се, и финансови измерения да има някакви за тях - защото заслужават); харесва ми това, че не демонстрират измислено самочувствие и не парадират, че са велики (като някои други) и че са отворени и доброжелателни...Абе, изобщо свежи момчета :-)

Сега осъзнавам, че май именно поради това, че много ги харесвам, ми се породи неприятното усещане; в смисъл, че някак си несъзнателно ми се е искало да са някакви супероткриватели и съм се разочаровала, че не са. А всъщност самите те казват в едно интервю на Тодор Христов за "Alabala.org", което сега след коментарите тук намерих, че не са:

"Принципно искахме да сътворим нещо, което да носи полза на обществото и да е максимално просто, лесно и приятно за работа. За никого не е тайна, че погледнахме най-добрите в областта. Решихме да обединим всичко, което сме видели в тъй наречените Social Network сайтове и да направим българска версия."

Тоест, неприятното усещане е породено от моите свръхочаквания, за които Станислав и Явор нямат никаква "заслуга".

Интервюто е хубаво, струва си да се прочете цялото --> http://www.alabala.org/170.html

Анонимен каза...

Very soon this web site will be famous among all blog viewers, due to it's good content

Feel free to visit my page cellulite treatment reviews