събота, 27 септември 2008 г.

Самокритично: ДАНС и за чеп за зеле не става


От Svejo.net попаднах на интересен анализ - "За аматьорските действия на ДАНС по случая с президента" в блога "Мозъкална кутия":
"Усещате ли как песента на Подуене Блус Бенд “Комунизма си отива” вече не е много актуална? Нямате идея как се забавлявам да се смея на службите и да следя поредната им оливка.

Но проблем наистина има и за това е този задаващ се протест.
Проблема е не, че ДАНС евентуално са си свършили работата, а повода по който са го направили.

Аз съм ЗА това президента, какъвто и да бил той, да бъде нещо като СУПЕРМЕН - за него или добро или нищо. В този ред на мисли може ДАНС да са имали основание да класифицират тази информация като КЛЕВЕТА СРЕЩУ ДЪРЖАВТА.

Но въпросът е следния - Защо са изпуснали това да стане публичност, защо са го направили така? Не трябваше ли просто да се свържат с този човек и да го привикат (в това няма нищо лошо) и да разберат какво става. Да го “помолят” да махне материала защото засяга сигурността и т.н. и като се корегира нещата да са си отново същите - всички да са фифти-фифти. Аз съм убеден че при нормален строг (сплашващ дори, защото това е сигусността на нашата държава) разговор, всеки би реагирал адекватно разбирайки реалната ситуация.
А те какво направиха? Без да коментират - режи тоя, а после показват мускули - викали няколко пъти тия от ФРОГ-а, заплашвали ги и т.н. Без дори да се усетят че този някой… може и да не си затрае ;)

Идеята на тая СЛУЖБА “ДАНС” е да е деликатна, тиха, почти невидима. Да не се злепоставят хора, т.като това винаги води до ответни реакции. Да не се разбира за тях и случилото се. А сега какво - копие на ‘опасните’ го има на поне 2-3 места из интернет, като част от тях не са в обхвата на нашите служби (извън БГ) - т.е. вече и да са с чиста съвест и да работят по истинска задача (въпреки реалистичните опасения от лични/корпоративни интереси в действията им), нищо не могат да направят.

А това означава, че някой в тези служби не е на мястото си - не знае какво трябва да се прави в такива случаи. Още повече, че се знае, че нашето особено общество от Блогъри реагира на всичко бързо и рязко и че тук “Млъкнете” не работи.

С цялото ми това бръщолевене просто искам да кажа че ДАНС не си върши работата. Тези няколко случая в последните месеци показват, че там има някой на някоя важна позиция, който си играе на милиционер. Вместо да предприема мерки да брани президентската институция той я злепоставя, като излага на публичност изтеклата информация, чрез своите непрофесионални и безразсъдни действия.

Агенцията за пръв път се оака до врЪтЪ, когато преди време извикаха един блогър, който призоваваше за протест. Вместо да оценят ситуацията и да реагират деликатно, те решиха че могат да сплашат тоя-оня и да си вържат гащите. Да ама не! Вместо да накарат един човек да си трае, те насъскаха цял куп блогъри. Предполагам така някък се е родила и идеята за ‘опасните’.

Да си призная че за ‘опасните’ не бях чувал преди да се разчуе че агенцията ги е затворила. Но сега за този сайт, се говори навсякъде. Скоро и по новините сигурно щеше да се говори, но агенцията сигурно вече е взела мерки ;)

публикувано от boyan етикети: криминале
Sep 11"

Дълбоко не съм съгласна с всичко това, но го публикувам, за да се знае тази гледна точка, тъй като:

1. Тя е изключително важна, защото точно така мислят:

1.1. Твърде много сега служещи и пенсионирани фактори и прости агенти от спецслужбите, които смятат себе си за "нормални", "демократи", "европейци" и прочие бля-бля
1.2. Медийните им клакьори (мнозинството от които по "случайно" съвместителство явяващи се техни агенти, стари и/или сегашни)
1.3. Политическите господари на ченгетата и медийните слугини (които в мнозинството си са свързани с БСП)

2. Поради това, че високопоставените ченгета (както и пенсионираните такива с достъп до медии), изповядващи тази идеология, действително са с две-три степени по-нормални от руменпетковите копои и биячи, те по правило не излагат тези си възгледи, както и въздържат медийните си слугини от това.

3. В този контекст анализът ако не е дело на ченге (бившо или сегашно), е инспириран от такова. За скептиците припомням последната случка на масово журналистическо "вдъхновение", инспирирано от спецслужбите:

3.1. Преди месец всичката претендираща за сериозна преса ни заля с "анализи" колко била калпава и вредна структурната реорганизация в МВР, започната от Мишо Миков, щото лишавала ГДБОП от привилегирования й статут. Кви ли не панегирици за "единствената служба", която можела да работела по организираната престъпност (с куп вариации как само тя имала необходимата експертиза и опит); която била допринесла н`ам кви си велики работи за въпросната борба; която била суперска и всички мутри по света и у нас се страхували от нея... и прочие легенди и митове. В които обаче не се упоменава простичкото едноцифрено число* на оперативните разработки на ГДБОП, довели до осъдителни присъди. За мое огромно разочарование в опита за обществена манипулация и натиск върху властта чрез медиите срещу реформите на Мишо Миков се чу и гласът на "Дневник"

4. Оригиналният анализ "изчезна" от нета, както и целият блог **


=========

* Драги журналисти, които ме четете - в българския книжовен език все още има разлика между "число" и цифра"

** На вниманието на ДАНС:
Нали ви казах, че кешът на Google не е като "Опасните" и трябва да обмените опит с братското путинско ФСБ ;-)

3 коментара:

Даниел Панев каза...

Само да отбележа, че нищо не е изчезнало от нета - нито блогът, нито анализът. Малко преиграваш...

Вени Г. каза...

Съжалявам, трябваше да направя PrtSqr на гугълското съобщение, че няма такава страница, и да го пусна. От вчера на обяд днес докъм 18.00 вади това съобщение като опитам да достъпна сайта.

Ако нещата са се променили оттогава - хубаво. Междудругото, точно с`я ино пиле ми каза - "тия поне плащат ли цифра, че ги правиш да ги знаят".

Сиреч - за мен е ясно е, че са скатали сайта и после са го върнали. Защо? - друга и дълга тема...

Неконвенциален каза...

Абсолютно,скатаха го и сега...