сряда, 24 септември 2008 г.

Обама: "Ерата на алчност и безотговорност на Уолстрийт и във Вашингтон..."


Обама публикува във Facebook основните принципи на плана си за икономическо възстановяне от финансовата криза, критикувайки остро предложенията на администрацията:
"Ерата на алчност и безотговорност на Уолстрийт и във Вашингтон предизвика финансова криза с такава дълбочина, каквато не сме виждали от Голямата депресия.

Конгресът и президентът обсъждат план за спасяване на нашите финансови институции на стойност 700 или повече милиарда долари на данъкоплатците. Ние не можем да пренебрегнем нашата отговорност за предприемането на такава извънредна стъпка.

Каквито и очертания да придобие нашият план за икономическо възстановяване, той трябва да се води от базисните принципи на честност, баланс и взаимна отговорност.

Никакви "златни парашути" *-- Доларите на данъкоплатците не трябва да се използват за възнаграждаване на безотговорните шефове от Уолстрийт, които доведоха тази катастрофа.

Мейн стрийт, не само Уолстрийт **-- Всеки спасителен план трябва да включва стратегия за компенсиране на данъкоплатците, които плащат сметката [за това спасяване] и помощ за невинните собственици, заплашени от просрочване на ипотеките си.

Двупартиен контрол -- Зашеметяващата сума пари на данъкоплатците [които ще се използват] изисква [създаването на] двупартийна комисия, която да осигури отчетност и контрол.

Провалената икономическа политика и корупционната култура, които ни доведоха до хаоса, няма да ни помогнат да се измъкнем от него. ние трябва да се заемем незабавно с реформирането на негодната власт - и негодната политика - които преди всичко позволиха да се случи тази криза.

Също така трябва да разберем, че пакетът мерки за икономическо възстановяване е само началото. Ние имаме план, който да гарантира дългосрочния ни просперитет -- включващ намаление на данъците за 95% от семействата; пакет икономически стимули, който ще създаде милиони нови работни места и ще ни води към енергийна независимост и здравеопазване, достъпно за всеки американец.

Това няма да стане лесно. Промяната, към която се стремим, не може да бъде лесна.

Но ако работим заедно и застанем зад тези принципи, ние ще можем да преодолеем кризата и да излезем от нея като една по-силна нация.


*
"златен парашут" се нарича разпространената в САЩ клауза в договорите на висшия корпоративен мениджмънт, предвиждаща значителни компенсации в случай на прекратяване на договора - може да включва големи обезщетения, кешови бонуси, опции за закупуване на акции и други


** В американската култура Мейн стрийт като символ на интересите на обикновените хора от работническата класа и дребния бизнес понякога се противопоставя на Уолстрийт като символ на интересите на корпоративния капитализъм

2 коментара:

Анонимен каза...

Линк, моля!

Вени Г. каза...

Дала съм линк от страницата на Обама във Facеbook, оттам видях текста два-три часа след като го пусна. Ето пак линка - Greed and irresponsibility


Същото го пусна и в блога си в MySpace:
Greed and irresponsibility

А милиони негови поддръжници получиха текста "Greed and irresponsibility" като личен мейл.