неделя, 14 септември 2008 г.

Русия е нападнала първа Грузия


Твърденията на Грузия, че Русия е нападнала първа, неочаквано се оказаха потвърдени от официалния орган на руското военно министерство - в."Красная звезда". На 3 септември 2008 г. той публикува статията "Животът продължава" - портрет на капитан Денис Сидристий, командир на рота в 135-и мотострелкови полк от 58-а армия, постоянно дислоциран в град Прохладни, който е награден с Орден на мъжеството за "подвизи" в 5-дневната война :
"Бяхме на учения (ученията "Кавказ-2008" - бел.моя), относително близо до столицата на Южна Осетия. Нижни Зарамаг е природен резерват в Северна Осетия. Там бяхме на лагер след плановите учения, но на 7 август дойде заповед да се придвижим към Цхинвали. Вдигнаха ни по тревога - и тръгнахме на марш. Пристигнахме, разположихме си, а вече на 8 август лумна с такава сила, че мнозина даже се уплашиха. Не, ние всички разбирахме, че грузинците готвят нещо, но беше трудно даже да си представиш това, което видяхме. Веднага след полунощ започна масиран обстрел на града и позициите на миротворците. Обстрелваха с всички видове оръжие, вкл. и системи за залпов огън."
И каква стана тя?

Полкът с постоянна дислокация в Прохладни след края на ученията (2 август) е разположен в Нижни Зарамаг, на няколко километра от Рокския тунел, в това градче е руско-грузинският граничен контролно-пропускателен пункт и руско-грузинската митница.

На 7 август полкът получава заповед да се придвижи към Цхинвали, вдигнат е по тревога и до края на деня успява да стигне до мястото, което трябва да заеме. След полунощ от местоположението на полка може да се наблюдава заревото от артилерийския обстрел на Цхинвали. Новото му местоположение не е посочено, но очевидно той е преминал през Рокския тунел, защото:

- Няма смисъл да се вдига полкът по тревога, за да се придвижи само на няколко километра до входа на Рокския тунел, при такова разположение опашката на колоната пак щеше да е в Нижни Зарамаг.

- Намирайки се на север от Главния Кавказки хребет (по него минава границата Русия - Грузия и него пресича Рокския тунел), е невъзможно да се наблюдава заревото от артилерийския обстрел на Цхинвали, следователно 135-и полк е бил от южната страна на Главния Кавказки хребет, т.е. на грузинска територия.

Думите "пристигнахме, разположихме се" водят до извода, че колоната не е нощувала край пътя, а на място, където личният състав може да бъде обезпечен с храна и нощувка. Единственото подобно място по планинския път между Рокския тунел и Цхинвали е градчето Джава, разположено в малка долина.

От всичко това се налага изводът, че 135-и мотострелкови полк е навлязъл на грузинска територия преди грузинската атака срещу Цхинвали.

След като блогърите забелязват статията в "Красная звезда", военните се опитват да замажат гафа и в сайта на "Красная звезда" историята придобива следния вид:

"Бяхме на учения, относително близо до столицата на Южна Осетия. Нижни Зарамаг е природен резерват в Северна Осетия. Там бяхме на лагер след плановите учения, но на 7 август през нощта дойде заповед да се придвижим към Цхинвали. Вдигнаха ни по тревога - и тръгнахме на марш. Пристигнахме, разположихме си, а вече на 8 август сутринта лумна с такава сила, че мнозина даже се уплашиха."

Думите с получерно са добавени по-късно. Което си е пълна тъпота, защото твърдението "на 8 август сутринта лумна с такава сила" противоречи на разказите на другите очевидци, на журналистите, били в Цхинвали на 7 срещу 8 август, и най-паче на официалната кремълска пропаганда. Всички тези източници сочат, че артилерийският обстрел в района е започнал в 23,30 на 7 август, а не сутринта на 8 август. Но фуражките са тъпи по цял свят и след като разбират от реакцията на блогъри, че с поправката са се оакали още повече, изобщо свалят статията от сайта. Уви, този опит на доблестните военни пропагандисти да замажат гафа е обречен на неуспех поради кеша на Google, който пази оригинала на статията.

По-приличен опит за замазване срещаме на сайта NEWSru:
"Руското министерство на отбраната, предполагайки, че грузинците нагнетяват обстановката след ученията, на 7 август изпращат в Южна Осетия през Рокския тунел 58-а армия, смятайки, че това не е грузинска територия. А Тбилиси, оценявайки тези действия като нахлуване, пристъпва към защита на грузинската територия, тъй като смята Рокския тунел за южноосетинска територия, следователно грузинска."
Обяснението освен нагло е дълбоко невярно, защото дори да приемем, че Рокският тунел не е грузинска територия, 58-а армия все пак е нахлула в Грузия, защото 135-и полк не се е разположил в тунела, а го е преминал.

Половин месец по-рано пък, на 15 август, в."Пермские новости" публикува статията "Пермските войници се оказаха в епицентъра на войната", в която се разказва за новобранците от Пермския край, които само след тримесечна служба са изпратени да воюват в Грузия, но благодарение на усилията на войнишките родители още на 10 август напускат зоната на бойните действия. В статията се разказва:
"Сутринта на 10 август в къщата на една от майките, изпратила преди по-малко от три месеца сина си да служи в Алания (официалното име на североосетинската автономна република е Северна Осетия - Алания - бел.моя), звънва телефонът:

- Мамо, обаждам се от Цхинвали.

- Как от Цхинвали?! Там има война! Вас не трябваше да ви изпращат там! (
според заповед на върховния главнокомандващ на руските въоръжени, издадена в края на последната чеченска война, в "горещи точки" може да се изпращат само кадрови войници, а договор за кадрова военна служба може да се сключва само с войник, отслужил не по-малко от половин година срочна служба - бел.моя)

[...]

- Имам много малко време. Слушай: ние сме тук от 7 август. Да, цялата ни 58-а армия. Ти вероятно гледаш по телевизора какво става тук? Днес се добрахме от Цхинвали до Владикавказ за въоръжение. Сега ще се промъкваме обратно. Свършвам, викат ме. Предай поздрави на всички. Целувки..."
В статията още се казва, че мобилните телефони на войниците са "замлъкнали" именно на 7 август.

Източници:

15 август
Статията "Пермските войници се оказаха в епицентъра на войната" във в."Пермские вести" от 15 август:
http://www.permnews.ru/story.asp?kt=2912&n=453

3 септември
Органът на Министерството на отбраната на Руската федерация - в."Красная звезда", публикува статия "Животът продължава"

- адресът на оригиналната статия е http://www.redstar.ru/2008/09/03_09/2_03.html, но на него сега няма нищо

- запазеният оригинал в кеша на Google от същия ден - http://209.85.135.104/search?q=cache:b4aQl4aVFbkJ:www.redstar.ru/2008/09/03_09/2_03.html

- новинарски сайтове и блогъри коментират скандалната новина, запазена в кеша на Google, и изчезването й - http://www.google.com/search?hl=en&newwindow=1&q=redstar.ru%2F2008%2F09%2F03_09%2F2_03.html&btnG=Search
още блогърски коментари: - http://yandex.ru/yandsearch?text=redstar.ru%2F2008%2F09%2F03_09%2F2_03.html

10 септември
Авторитетният политически сайт ПОЛИТ.РУ публикува статия "Войници разказват, че са влезли в Южна Осетия още на 7 август" - http://www.polit.ru/news/2008/09/10/seven.html

11 септември
NEWSru лъже и маже за Рокския тунел в статията "Според медиите руските войски са влезли в Южна Осетия преди започването на бойните действия" - http://newsru.com/russia/11sep2008/vshli.html

За да се добие пълна представа, е хубаво да се видят карти:

Kavkaz

karta

Zaramag

Картите в пълен размер:


http://farm4.static.flickr.com/3016/2857198500_bae1e3121d_o.jpg

http://farm4.static.flickr.com/3209/2856366107_d188cdf5c6_b.jpg

http://farm4.static.flickr.com/3269/2856365859_9692fa15ce_b.jpg

5 коментара:

Анонимен каза...

Русия била нападнала ? Аз лично прочетох, че военна част се е придвижила на територията на де-факто автономната област Южна осетия на 7ми август. Предполагам допускаш, че русия има т.нар военно разузнаване и е знаела какво готвят грузинците.

Не прочетох никъде Русия да е открила първа огън и то по мирен град, а точно това направи Грузия в 0 часа на 8ми август.

Да допуснем дори, че си права и Грузия се е отбранявала, как ще обясниш това, че грузинците не обстрелваха руските части (които според теб са били в района), а цивилен град. Защо вкараха танкове в града, а не ги насочиха към предполагаемото от теб местонахождение на руските части. Нима Грузия няма военно разузнаване ?

Angel каза...

Не претендирам да разбирам политиката, но аз разбрах че грузинците са нападнали южна осетия и са започнали масов геноцид срещу руското население. Руснаците са знаели и седмици преди това са стационирали армията си по грузинската граница. Обаче друго ме притеснява и това е факта че точно преди войната израелски и американски командири са обучавали и въоръжили грузинската армия. Аз лично смятам че това е поредният опит на САЩ и Израел да направят трета световна война. Те напоследък само войни правят и то по народи които изобщо не са ги предизвикали. Руснаците и те са същата стока, ама в конкретният случай има огромно информационно затъмнение, където всеки бълва срещу Русия. Не го изключвам като вариант, но според мен САЩ са агресора в случая. А и като се замисли човек, къде ще тръгне една Грузия да напада Южна Осетия без вънщна подкрета. Та това си е самоубийство. Мисля че по официални данни действително грузинците инициират атаката.

Ангел Грънчаров каза...

Поздравления за публикацията и за ценната информация!

leelove каза...

Браво за тази публикация!!! В подкрепа на тези факти и един анализ във вестник "Новая Газета" на Павел Фелгенгауер - http://www.novayagazeta.ru/data/2008/59/04.html както и един много подробен преглед придружен с карти на военните действия http://reytar.livejournal.com/27495.html

leelove каза...

... пак аз, с предварителни извинения - много любопитен анализ от Пламен Асенов на едно интервю на Путин във Фигаро - явно Владимир Владимирович още на 8 август е знаел че Южна Осетия и Абхазия ще обявят независимост

http://asenov2007.wordpress.com/2008/09/