вторник, 30 октомври 2007 г.

Кризата в дясното и - с извинение - Longanlon


Доста време се въздържах да пиша за този човек, макар че го възненавидях, когато прочетох хвалбата му как е убил невинен гълъб. Сега го правя, защото мисля, че неговият начин на мислене е изключително опасен и вреден и за това трябва да се говори. Кой начин на мислене имам предвид:

Домът в Могилино
Когато писах за дома в Могилино, където болни дечица умират - умират в буквалния смисъл на думата, нещото Лонганлон пусна в блога ми следния коментар:
"Какво си я облещила физиономията на тоя изрод в началото на поста си? Тва не е нещото, което който и да е нормален човек иска да вижда преди закуска. Разбирам, че искаш да обърнеш внимание на обществен проблем, но така постигаш точно обратното - отвращение и незаинтересованост на читателите към темата."
Писах за куче Рижко, който бе осакатен от зли хора.

Ослепеният Рижко
А Лонганлон написа следното:
"Ама много обичаш да пускаш такива отвратителни снимки в началото на сртатите си. Първо беше оня гнусния изрод, сега това. Що не идеш да работиш в нощен труд, ебаси - там преди години бяха публикували на първа страница снимки, които педофил беше правил на една от жертвите си."
Чашата ми преля, когато прочетох какво написа за Криско:
"Всички чакаме с нетърпение след месец да пуснеш снимка на разложения му труп. То само това остана да очакваме от твоя блог."
Ще си спестя коментарите. Нека всеки си представи умиращите дечица в Могилино, доброто осакатено кученце Рижко и малък Криско - светла му памет. И като си ги представи, да реши сам за себе си харесва ли му Лонганлон.

Аз обаче ще продължа. Защото Мартин Димитров някой си Мартин се наема идеологически да оправдава човекоядството, тоест да обосновава идеологията на човекоомраза със следните аргументи:
"Блогът на човека, който визираш е сред малкото либерални, десни блогове у нас. Позициите, които изказва говорят, че човекът зад него е всичко друго, но не и такъв, какъвто го описваш."
Ако това е дясното и либералното, мерсим ти, господин евродепутатино. Съжалявам, че гласувах за теб и обещавам това да не се повтори.

Еdit: Някой е злоупотребил с името на Мартин Димитров. Изказаното мнение в защита на Л. не е негово. Съжалявам, че чак сега видях

23 коментара:

Николай Павлов каза...

Снимките наистина са шокиращи и беше по-добре да пуснеш само линк с предупреждение под него. Да си ги отваря който иска.

Анонимен каза...

Мога да се настроя на твоята вълна и да те разбера. Пешката може да кипне сопола и на мъртвец. Но това се случва по често от всякога с хората на стероиди. И други дизайн хапчета, които пулсират във веничките на героя с пушката.

Онова което истински му трови гащичките е че блога ти, гражданската ти позиция и всичко в което вярваш е споделено от другите.

Ситуация дето го е подминала за първите безмислени години от нещастното му съществуване. Твоят интегритет го дразни, та не мирясва. Твоята емпатия му е неизвестна. Той живее в някакъв виртуал на бойно село, в което е героя пробожда дълбоко мацката всеки ден и тя му прави супа.

Още не го е споходила отговорност - положение, което е ежедневие за теб.

Затова не го вписвай в несъществуващия бг политически живот. За Мартин въобще няма да почвам, щото е такава смешка наяве и на снимка, че се чудя освен в бг къде другаде биха го понесли.

Имаш блог.
И гражданска позиция.
Проблемите за дискутиране са повече от допрените в бг блогосферата наскоро некласирана никъде из уеб ширините, дето правят разлика.
Имаш задача да си паметта !
Ако обичай, не ме разсейвай с хора с татуировки дето още се насират като бъдат изправени пред проблем.

Иначе отново няма да имам един блог за четене в пъвите сто бг блога..по нораилите се смешни класации от вчера.

А сега си хвани перото и ми покажи онова огън момиче, което харесвам

PeterStJ каза...

Само едно мога да кажа, но ще е подло, клюкарско и селско, оплюващо и мазно - ще се принизявам демек:

Спрях да чета българската свободна планета именно заради въпросния млад господин. Просто ми втръсна всеки ден да чета по някоя глупост със скандално заглавие и изтъпнения като от турско време. Аднах си на агрегатора блоговете, коио ми допадаха и затрих БСП. Много съм "рахат" от как не ми се блещи Пешко всеки ден натяквайки за рейтинга си покрай становищата си.

Край на мизерния парцалив мазен коментар.

Анонимен каза...

Вени, бе, ти не знаеш ли да псуваш? :)

Ай у лево и толкова. Момчето още в името на блога си казва, че "не е от тях". Друг е въпросът, че той сам не знае от кои е.

Анонимен каза...

Лелче, гледай South park - bigger, longer and uncut.

Може да ти просветне нещо, макар че се съмнявам...

Анонимен каза...

това което ти бърка в здравето е че блога му е по-посещяван от твойта псевдо журналистическа трагедия в която само се хленчи за нещо.

kartoff каза...

ми така като си преценявам за себе си - Longanlon е един симпатичен десен млад човек, с може би най-добрия блог в България. Единствено му лепя една черна точка за убийството на гълъба, като малък гледах паунести и много обичам гълъбите, страхотни животни са.

Unknown каза...

Здрасти Вени,

Пиша ти за трети път да изтриеш коментара в защите на Longonlon, защото не съм го писал аз. Някой злонамерено е използвал името ми, Мартин Димитров. Писането от чуждо име е пълно безобразие!!! Преди да продължиш да се оплакваш от мен разбери, че не съм писал тази коментар!!! Някой е искал да ме злепостави и е използвал моето име. Виж профила ми и се обеди, че става въпрос за друг човек. Не позволявай да те маниполират толкова елементарно. Пратих ти и e-mail, но ти не си го видяла.

Мартин Димитров

youBa каза...

отношението към хора или животни в неравностойно положение (баси клишето!) е белег за цивилизованост.
да можеш да смачкаш някой по-слаб не е повод за гордост.
а дали е ляв, десен, либерал или радикал, за мен няма никакво значение.
лицето Longanlon е лишено от елементарна човещина и състрадание, което за мен е главният проблем.

Анонимен каза...

Това което се вижда на снимката от Могилино определено е изрод в буквалния смисъл на думата. Longanlon е прав. Не съм сигурен, че това същество е дете, обаче. За да може един човек да е човек, респективно човешко дете, той трябва да има определено количество и качество на мозъка си и на мозъчната си дейност. Не съм медицинско лице, нито имам пряк досег, но най-вероятно доста от създанията от дома в Могилино не са хора в техническия или медицинския смисъл на думата. Една част от тези създания са на животинско ниво. Това не значи, че не трябва да се полагат никакви грижи за тях. Аз не одобрявам убиването на животни ей така, за забавление. Веднъж ми се наложи да заколя една пуйка и не ми беше никак приятно. И досега, като си спомня, ми става неприятно. Жените си имат определени хормони, в резултат на което имат доста по-емоционално отношение към децата от мъжете, но не трябва да се прекалява и да се търси под вола теле. Мисля, че и сега децата в Могилино получават това, което им се полага в съответствие с техното качество на такива, каквито са. Мисля, че Бог, или природата, или съдбата си знаят работата и я вършат по-добре, отколкото ние нашата.

Unknown каза...

Няма първо и второ качество деца (и хора). Обществата, към които се стремим са много по-хуманни в отношението си към тях - не ги затварят в забравени от Бога места и не ги оставят да умрат без грижи, а ги социализират и родителите им не се срамуват от тях. Всяко друго отношение е дивашко и нецивилизовано. А за децата като Криско и Дарина не се налага да се събират пожертвования, защото държавата финансира необходимите операции. Спомняте ли си, че има "Фонд за лечение на деца в чужбина", който миналата година не е усвоил отпуснатия му бюджет...

Yana каза...

Вени, свиркай си, моля те! Явно му бъркаш достатъчно в здравето на сополчето. Просто му трий коментарите и това е. Имаш подкрепата на който трябва!

Анонимен каза...

Георги Д.: Хайде първо да четеш и се информираш за какво става въпрос, а после да се словоизлияваш, става ли? Щото простотията трябва да има граници. "В технически смисъл не са хора" - какво значи това? Кой си ти, че да определяш кой е човек и кой не?! Ако аз ти лепна подобно определение, как ще реагираш?

Това са деца с увреждания, които при адекватни грижи, могат да живеят сравнително нормално. Ако едно дете е докарано от занемаряване дотам, че да не може да става от физическа слабост от леглото, то не е човек ли? Дай да дръпнем шалтерите на всички болни в кома, щото и те технически не са хора. Хайде да действаме като в Спарта - всичко, което ни се види физически по-слабо и трудно приспособимо - аут? Аз съм имала сляп колега в университета - завърши, работи, ожени се - застани пред него и му кажи, че нямал "достатъчно качество и количество на мозъчната дейност". Със сигурност има повече от теб.

Интересно, ако на теб или на твой близък се наложи да живее в инвалидна количка или да ходи с бял бастун (недай Боже) - дали ще се уповаваш само на Бог, природата и съдбата или ще обърнеш другия край и ще се сетиш, че ти/той сте хора като всички други и имате същите права? Бъди така добър да ми отговориш, моля.

Анонимен каза...

Свободата онлайн предоставя думата не само на свестните хора, Вени. Ако свестните не защищават позициите си, се развъждат и такива мнения.

Имаш подкрепата ми.

Анонимен каза...

Здравей
КаЗвам се ЕлицаПетрова и съм потребител на бг.мамма.
Просто онемях като прочетох коментарите на горепосочения! НО, явно има и такива хора.. Не му пожелавам да изпита никое от нещастията, за които ти говориш в блога си, за да стане ЧОВЕК. Лошото е, че надали ще се осъзнае някога ... Е, загубата ще е само негова!
Поздравления за това, което правиш и продължавай в същия дух!

Яна Боянова каза...

Коментарите на този човек са сред многото знаци, че примитивизмът е особено жизнен и в мрежата. Момчето е в ТОП 100 на най-добрите блогове редом до наистина интересни и качествени лични страници. Удивително е съжителството на диващината с вярата в собственото величие. И елементарно отношение към живото. Речникът на човека, когото обсъждаме, не се е обогатил много, вероятно заради момчешките му игри. Ти и той сте различни планети:)

Милена Фучеджиева каза...

Невена, този е мега тъп. но разбирам от какво си се подразнила - той е не само много тъп, но е и агресивно тъп. повече никой не бива да го обсъжда, това ще е най-голямото му наказание. а това, че тъпият му блог се чете от много хора, означава, че за съжаление има много тъпаци:))
просто няма как да коментирам изказванията му.

Анонимен каза...

И Даниел Стийл има повече читатели от Дорис Лесинг, но кой взе Нобела?

Анонимен каза...

Здрасти, Вени!
Включвам се по две причини. Първата - да потвърдя подкрепата си за позицията ти. Макар че, леко е излишно, защото едва ли има нормален човек, който да не те подкрепи.
Втората - лично мнение. Излишно голямо внимание подаряваш на въпросния човек. А така му даваш възможност да се почувства важен, което е и целта му.
Такива като него е имало винаги и ще има още много дълго. Не само това - колкото повече стават чувстващите хора, толкова по-ожесточен ще е той и подобните му в желанието да преодолеят самоизолацията си.

Не му се озлобявай и не му отвръщай. Съжали го.

В почит към светлата памет на Криси и всички малки звездички, които ни даряват любов.

silvercoin каза...

Аз доскоро не знаех, че това лице има блог. Познавах този никнейм от коментарите под статии предимно в "Капитал".
Натъкнах се на блога му случайно, като проследих една препратка към тема, която ми е интересна. Усещането беше като да попаднеш на порно списание в ролята на притурка към новинарски ежедневник :)

Всъщност Longanlon е изключително посредствен и невзрачен писач, чийто блог събира публика заради безвкусно разхвърляните там пошлост и цинизъм дори и по сериозни теми.
Но нима някой беше изненадан, когато в една псевдокласация редом с Ботев и Левски беше попаднал и... Азис?

Зарежи го. Няма голям смисъл да гъделичкаш комплексарската и мазохистична същност на такъв, като му обръщаш внимание. Прескочи го като кал на тротоара.
Аз лично не мога да заделя време да следя развитието му - простотията и без това се натрапва навсякъде около нас.

Анонимен каза...

@Георги Д. и Анонимен2 (с "псевдожурналистическата трагедия"): Не използвам често подобен език; когато го правя, значи съм готова и на друг вид саморазправа - нещо също нехарактерно за мен. А сега това, което искам да ви кажа:
Шибаняци смотани, не мога да повярвам, че ви има!!!
Имам какво да кажа и на още 2ма от коментаторите, ама... майната им и на тях.
...Ей, хора!!! В какво се превръщаме бе!?!?...

Unknown каза...

Уважаеми Мартин Димитров,

Направих грешка и написах специален постинг за грешката си. Вие сте сте стойностен човек и трябваше да си поправя стойностно грешката. Мир?

Анонимен каза...

хей.......Георги Д. и Longanlon и други като вас ( хора без човещина и състрадание ) точно вие не сте човешки същества !!! Желая ви един ден ( дано да е по-скоро!!! дай Боже ) да осакатеете, да ослепеете, да се разболеете от страшни болести и тогава да срещнете други "човеци" т.е.зли и жестоки като вас и те да се отнесат към вас така както вие сте се отнасяли към болните и слабите когато сте били здрави!!! Колелото се върти, един ден може да си добре, но на другия ден може и да се влачиш по земята! Подкрепям те Вени и дано да има повече добри хора, защото достатъчно е добрите хора да не направят нищо за да възтържествуват злите!