сряда, 17 октомври 2007 г.

Скритата статистика или за едни пържоли, за други зеле


Някога някой си бе казал, че има три вида лъжа - обикновена лъжа, нагла лъжа и статистика. Добра илюстрация на твърдението е прословутото свинско със зеле - един управник, хвалейки се колко добре управлявал, пояснил, че според статистиката поданиците му вече ядяли свинско със зеле. И наистина според статистиката 80 процента ядяли зеле, 20 процента свински пържоли, средно за всички - свинско със зеле.

Нашите управници барабар с прислугващите им медии, социологически агенции и институти за-нам-кво-си в последния месец упорито ни втълпяват по всички възможни начини, че ядем свинско със зеле с упоритост, напомняща Алф от култовия сериал. За забравилите го, припомням: Извъземният косматко беше докопал котарака Лъки и се мъчеше да го хипнотизира - "Ти си геврек! Ти си геврек! Ти си геврек!" Целта - след успиването, да бъде изяден (на планетата на Алф котараците бяха голямо лакомство) . Разликите са само, че нашето правителство ама хич не е симпатично и че отдавна ни е захапало, сега грижата му е да продължим да спим, за да не се измъкнем от захапката.

Основните пунктове на статистическата хипноза на управляващите са, че има голям растеж на БВП и има много чужди инвестиции, което трябва да внуши, че се развиваме прекрасно. Интересно е обаче да се види кой по-конкретно се развива прекрасно, и кой недотам. За да се избегне клопката на свинското със зеле, в статистиката съществува важното понятие "децилни групи" или "подоходни групи", което нашите управляващи и прислугващите им казах кои хич не долюбват. Това означава, че цялото изследвано население се разделя на групи от по 10% според доходите и на тази база се анализират различни икономически и статистически индикатори. На страниците на Националния статистически институт е изключително трудно да се намери консистентна информация, базирана на анализа на децилните групи (амче как тъй ще пишат против правителството открито и ясно), затова прибягнах към други достоверни източници.

Първата децилна група, сиреч най-богатите са 272 000 домакинства с месечен доход от 2275 лв., годишно 26 730 лв.

Източник: Анализ на Уникредит Булбанк от юли 2007 г.

Като общ брой хора най-богатите са 716 000 души (включват се и децата), тъй като при брой домакинства в децилна група 272 000 и население според НСИ 7 679 999 се получава брой членове в домакинство 2,8 .

Сега са видим в динамика доходите на най-богатите хора откак започна икономическата реформа:
1999     2004        2007
-----------------------------
6895 15 130 26 730

100% 220% 387%
Източник: Институт за пазарна икономика, Преглед на стопанската политика, бр.333 от 6 юли 2007 г. + горецитирания анализ на Уникредит Булбанк

Числата ясно сочат, че в резултат на икономическата реформа най-богатите са увеличили доходите си в номинално изражение близо 4 пъти, като забогатяването им е най-бързо при управлението на БСП.

Тъничката средна класа е втората подоходна група според анализа на Уникредит Булбанк - 272 000 домакинства (вкл. 716 000 души) с месечен доход 1369 лв, което прави годишен доход 16 428 лв. Съответно динамиката на техния доход през годините (в номинално изражение):
1999       2004      2007
----------------------------
5 333 8 830 16 428

100% 166% 305%
Тенденцията - стабилно увеличение - 3 пъти, но по-малко от това при най-богатите. Какво става с останалите подоходни групи? Тъй като НСИ си пази данните (ами нали правителството я издържа, зер бива ли да говори открито против него?), а Уникредит Булбанк анализира само високодоходните групи (за какво са й на една банка тия, дето не могат да теглят големи кредити?) , ще работя с каквито данни имам плюс здрав разум.
Това е движението на доходите според Института за пазарна икономика до 2005 г:

Ръст на доходите по децилни групи
Ясно се вижда, че 80% от населението (ІІ-VІІІ подоходна група) бележат мъничък ръст, а най-ниската отчетливо изостава. Или както се казва в анализа на ИПИ "Таблицата ясно показва, че максимата "пари при пари отиват" се изпълнява доста сериозно, защото най-богатата 1/10 част от обществото е увеличила доходите си над 2 пъти за времевия период 1999-2004, по-малко богатите средно наполовина, а по-бедните с малко по-ниски темпове."

Редица индикатори сочат, че тенденцията за изпреварващо нарастване на доходите на най-богатите, т.е. за продължаващо отваряне на ножицата богати - бедни се е засилила при управлението на БСП. Събирането на данни е трудоемка работа, особено когато властта няма интерес да ги предоставя, но смятам да се съсредоточа тепърва именно в това и периодично да публикувам подобни интересни числа.

А сега да се върна на нашето свинско със зеле. Числата ясно сочат, че Сергей и компания ни лъжат, че ядем свинско със зеле. 716 000 приятели на Сергей ядат свински пържоли, около 5 милиона рупаме зеле, а 716 000 гладуват (тук влизат и пенсионерите, които се самоубиват от глад и безпаричие, и децата, умиращи от глад в домове като Могилино, и ...хайде да не изброявам, че много се ядосвам).

За да стане ясно за какво говоря, ето конкретно име на приятелка на Сергей - другарката Евгения Банева, съпруга на бившия комсомолски функционер Николай Банев, понастоящем собственик на "АКБ Форес". Икономическата политика на Сергей, увеличаваща многократно парите на другарката Банева, е вредна, защото с тези пари тя си купува яхти, кожени палта, джипове и лимузини, отскача на шопинг до Париж и Лондон, ще купува самолет и т.н., а другарят Банев си купува футболни отбори, залита по едни бели магистралки и прочие веселия. Тези разходи на Баневи се отчитат от статистиката като ръст на потреблението и влизат в ръста на БВП, но те са паразитни разходи. Малкото приличащи на истински разходи на семейство Баневи са за строежа на бетонни чудовища по Черноморието (точно те сега съсипват Иракли), в резултат на които България се превърна в изключително нискодоходна туристическа дестинация за алкохолен туризъм и социалнослаби. Подробности за другарското семейство на другаря Сергей --> Защо не искат да дадат на учителите

Евгения Банева е метафора. Сергей също. Говоря за българската олигархия и управляващата БСП. БСП води политика за обогатяване единствено на тъничката прослойка от около 700 000 души - българската олигархия, и тази политика генерира изключително нездрав икономически растеж. Въпрос не време е кредитно-строителният балон да се пукне. Но характерът на растежа си заслужава отделно нищене.

14 коментара:

dzver каза...

Не си пожелавай да се пука балона, защото и при банковия балон от пукането пострадаха 9-те долни децила. Същото ще стане и с кредитния и с имотния, до колкото те въобще са балони, а не запълване на дългогодишна дупка в желанието на хората за миграция и консумация.

Банев не поема никакъв риск със строителството на 1 имот на морето - за него това е краткосрочна инвестиция. Да построиш една нискокачествена сграда разходите са ти 100-200 евро квадрата. Цените никога няма да паднат до такива ниски нива.

Unknown каза...

Не си ме разбрал - изобщо не си го пожелавам, но не е възможно да се надува до безкрай. Точно това ме безпокои именно защото с настоящето правителство "приземяването" ще бъде много твърдо, сиреч ще го отнесат нискодоходните групи, които в бг условията са пострадаш. Баневци са на келепир отвсякъде.

Много сериозен е въпросът ти доколко продължаващият бум в строителството и кредитирането има спекулативен характер, но нямам все още категоричен отговор за себе си. Все пак мисля, че в строителството вече е така, за кредитирането не съм съвсем убедена. Но много ме обезпокои например едно скорошно наблюдение на Радан Кънев - че се увеличава взимането на кредити за закупуване на дялове в дружества със специална инвестиционна цел поради изключително високата им доходност.

А методологически ме безпокои липсата на сериозни анализи на качеството на икономически растеж и изобщо на всякакъв критичен поглед към проблематиката. Безпокои ме именно нагласата "Има растеж, значи всичко е окей."

Анонимен каза...

И тук, и при ИПИ се допуска много голяма методологическа грешка. Допуска се, че ако един човек е в една група през 1999 година то същият човек е в същата група пет години по-късно.

Например, аз съм бил в първа група - на най-нискодоходните хора - преди години. Днес съм се изкачил няколко групи нагоре. На мое място в най-нискодоходната група е влязъл някой студент, който се е оженил за друга студентка и има едно дете. След 5 години този студент ще се е издигнал поне 3-4 децилни групи нагоре /висшистите са по-високоплатени от хората без висше образование/.

Когато няма детайлна информация за динамикате между групите, много трудно може да се направи извод от представените данни. А динамика има - довчерашни деца днес са глави на семейства. Довчерашни студенти, работещи на почасова работа, днес са помощник-архитекти с начална заплата от 600 лева, а утре ще станат архитекти с 4-цифрен доход.

Unknown каза...

Прави си за грешката, но:

1. За разлика от държавните институти, които не желаят да правят анализи и крият данните, аз желая, но нямам данни.

2. И от наличните данни, т.е. без да взема под внимание междугруповата динамика, са ясни няколко неща

- 10% свръхбогати, които се забавляват с яхти, колекциониране на лимузини и джипове и подобни

- 10% що-годе прилично живеещи - това е втората децилна група, от която се интересува Уникредит Булбанк, аз я наричам тъничката средна класа

- 10% свръхбедни

- 70% живеещи зле

Това не е социална структура на европейска държава. Не е социална структура на държава от "белия свят". Румъния, Сърбия, Черна гора и Македония нямат подобна социална структура. Турция също.

Анонимен каза...

Това че статистиката е манипулативна, показва и цифрата 26730 (лв. годишен доход на домакинство), над която определяте т.н. олигарси. Мисля че границата над която са олигарсите е няколко стотин хиляди годишно и техния процент е 2 до 3. Това не значи, че средната класа е по-голяма. 16000 лв са достатъчни за съществувание, но не и за каквото и да е по-сериозно инвестиране. За средна класа може би трябва да се говори при доходи над 20000.
Теодор

Радан Кънев каза...

Съгласен съм с принципните критики на Теодор и на Георги Ангелов:

1. През 1998 моят доход е бил около 440 лв. на месец, сумарно от две работи. През 1999 - макс. 300, от една. През 2007 доходът ми кръжи около 2000, малко нагоре. И това е характерно развитие за моето поколение.

2. Доход от около 27 000 лв. годишно (едва не го достигам) не позволява притежаването на жилище на кредит в скъп квартал, нито жилище на кредит в евтин квартал + евтин нов автомобил. Не позволява да отидем на посещение в Западното полукъбо, освен на цената на големи ограничения. Това е отвсякъде средна класа, дори не твърде висока, и съвсем не е олигархия, да караш Hyundai :)

Интересно е разпределението на пържолите вътре в тези 10% - там ще лъснат онези около хиляда семейства...

Анонимен каза...

Попрочетох малко това - през 2005 средните разходи за труд са били 1,61 евро - два пъти по-малки от Румъния. Голяма част от стандарта на живот поне външната страна за много хора е резултат на краткосрочни кредити и пукането на балона (дано не става, защото не е ясно има ли пилот в самолета) ще засегне голям процент от населението.

При това изкуственото задържане на темпа на доходите вече не се оценя като плюс в този материал.




Доклад No. 38570
БЪЛГАРИЯ
УСКОРЯВАНЕ КОНВЕРГЕНЦИЯТА НА БЪЛГАРИЯ:
ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА ПРЕД ПОВИШАВАНЕТО НА
ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТТА
(В два тома) Том II: Основен доклад
м. юли 2007 г.
Сектор „Намаляване на бедността и икономическо управление”
Европа и Централна Азия
Документ на Световната банка

Анонимен каза...

Кредитите растат с 150 % годишно.С толкова някъде бяха и ипотечните.Цените - със 12% за тази година.Неофициално - двойно.Това е защото сме бедни.За последните 2 години са се нароили над 70 нови кредитни дружества - лизингови, смукингови и прочие.В София са се построили 2600 сгради за 2005г, и 2400 за 2006 г.В Бургас - двойно повече.Всеки месец на борсите се листват сума ти дружества в опити да окрупнят бизнеса си.Мързи ме да ровя БНБ но нека който е заинтересован да погледне агрегата М1 - широките пари в обръщение.За 2004 бяха нарастнали с 20%.Въпреки това през 2005 имаше опасения че парите в обръщение няма да стигат заради ръста на кредитите.Не останаха незастроени парцели в жилищните кенефи Младост и подвитошкото поле.Купуването на нови МПС та на лизинг расте със 25% годишно.Има хроничен недостиг на кадри и съвсем сериозно се обсъжда вноса им от бедните страни.
Бедния българин- беден и измъчен от мръсните комунисти.Хляб няма батко, децата ни гладни ходят.
Докато Костов беше на власт, всяка вечер новините започваха с поредния икономически успех на правителството или с новите обндеждаващи числа от НСИ.Тогава обаче всички бяха доволни че не ги управляват комунисти - само да е демокрация.ЯВно не е важно колко е личния стандарт на индивида - на него му е потребно да бъде управляван от нещо различно от червена левица с дясна политика.Иначе не може да спи.

Анонимен каза...

samo znam che mi se iade zele.. av.

Анонимен каза...

pp. dohod ot 27 hilaidi leva per year imat i mnogo amerikanci... in usa... kak li se opraviat? aveto.

Анонимен каза...

i za lalwo sa vi parzoli...vsichko e zaradi tesi reklami! ako vsichko po sveta imat mngo parzoli... niamad aostanat kravi! av.

Анонимен каза...

pp reklamite che naiakde bilo edi kaksi.... TODOR zivkov ne e lagal- mrasan, kovarna, sveto sasipvasta propaganda e.

Анонимен каза...

prikazkatat za koritoto i babata....

Unknown каза...

@nv

Този доклад може ли да се намери някъде, на английски предполагам?

@Теодор и Радан
Прави сте. Би ткрябвало да се направи анализ в първата група и ще изскочат хората с над 1 милион доходи годишно. Това са олигарсите.