събота, 13 октомври 2007 г.

Инфлацията продължава да расте


13,1% инфлация на годишна база за септември, съобщава Националният статистически институт. Слугинските медии ще замотат данните като или не ги огласят изобщо, или като си спестят елементарен анализ. Например да споменат факта, че инфлацията продължава да расте БЕЗ да има увеличение на учителските заплати. Щото медийният слугинаж реве като на умрело, че заради инфлацията не трябвало да се удовлетворявят учителските искания. Ама са обзалагам, че няма да се намери медийна оплаквачка да каже що без да е дадено квото и да е на даскалите, инфлацията си расте. И пукнат пазарен фундаменталист от типа на симпатичния ми Георги Ангелов няма да се обади.

Алоу, Орешарски и Сергей, май не даскалите са шибаният ви икономически проблем? Май осрахте пейзажа по стар свой табиет, м? Дойдоха от Standart&Poors да ни смъкнат кредитния рейтинг, се научавам. И от МВФ предупреждават за прегряването и че не знаете как да го овладеете. И гледам информацията за АДСИЦ - консервативни фондове дават доходност от порядъка над 100%, може ли това да е нормален пазар? Каквито и показатели да гледам, другарю Сергей, ясно ми е едно - готвите поредния обир, но се надявам поне, че тоя път няма да ви се размине леко. Щом сте решили да ни оберете, ще го направите, но се надявам да има поне една-две счупени червени кратуни. И да си отидете завинаги.

----------------
Now playing: After Forever - Come [foobar2000 v0.9.4.4]
via FoxyTunes

5 коментара:

Георги каза...

Само едно сравнение:

инфлация, януари-септември
2000 година: 8.8%
2007 година: 8.9%
2007 (харм): 8.1%

http://www.nsi.bg/Cpi/Cpi07.htm
http://www.nsi.bg/Cpi/Cpi00.htm
http://www.nsi.bg/Cpi/HICP0907.htm

Още преди 3 месеца предложих всички допълнителни приходи в бюджета, породени от инфлацията, да се върнат обратно на хората под формата на по-ниски данъци и осигуровки, по-високи пенсии, помощи или чрез чек по пощата. Ама това ще изяде на бюрокрацията възможностите за далаверки в края на годината.

Вени Г. каза...

"Цените на хранителните стоки през първата половина на октомври остават значително по-високи в сравнение със същия период на миналата година, съобщи БНР.

От хранителните стоки най-голям процент на повишение от октомври 2006 към октомври 2007 г. е регистриран при цената на брашното на едро - 69 процента. При олиото цените са се повишили средно с 62 процента.

С около 40-50 процента по-скъпи през тази есен са яйцата, кашкавалът, сиренето и пилешкото месо.

Между 10 и 20 процента е поскъпването при лещата, захарта, фасула и ориза.

Цените на доматите - полски и оранжерийни, и на зеления, и червения пипер през първата половина на месеца са с около 50 процента по-високи в сравнение с миналата година, посочват от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ)."

Основните хранителни стоки - с около 50% по-скъпи от октомври 2006г.

Георги каза...

Може би това е най-точният показател за разходите на хората с ниски доходи:

МАЛКА КОШНИЦА ОТ 100 НА БРОЙ СОЦИАЛНОПОЛЕЗНИ И ЖИЗНЕНОНЕОБХОДИМИ СТОКИ И УСЛУГИ НА 20-ТЕ % НАЙ-НИСКОДОХОДНИ ДОМАКИНСТВА ПО МЕСЕЦИ НА 2007 ГОДИНА

януари-септември: 14% инфлация

http://www.nsi.bg/CpiL/Cpi07.htm

http://www.nsi.bg/CpiL/MethodCpi01.htm

Вени Г. каза...

Благодаря :-)

Георги каза...

Standart&Poors най-вероятно няма да намалят рейтинга на правителството. Нали затова се държи огромен фискален резерв и големи излишъци в бюджета.